Ο ρατσισμός και τα στερεότυπα απέναντι σε συνανθρώπους μας που έχουν κινητικό πρόβλημα παραμένει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Τόσο στο πλαίσιο της σατιρικής εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου όσο και σε μια συνέντευξη αγρότη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν με απαξιωτικές εκφράσεις για τον κ Σόιμπλε – στην προσπάθειά τους να διαχωριστούν από πολιτικές απόψεις του – με βάση το γεγονός ότι είναι ανάπηρος.
Μάλιστα ο κ Λαζόπουλος υπονόησε ότι οι ιδέες (με τις οποίες προφανώς διαφωνεί) συνδέονται με την αναπηρία του. Είπε, συγκεκριμένα, για τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα». Τέτοιες φτηνές και ρατσιστικές εκφράσεις, κατά ΑΜΕΑ, ακυρώνουν κάθε έννοια, υποτιθέμενης, σάτιρας. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός, σε κάθε άνθρωπο που είναι ανάπηρος, πολύ περισσότερο που όλοι/ες κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε με δικούς μας ανθρώπους σε κατάσταση αναπηρίας. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι τα κινητικά προβλήματα του κ. Σόιμπλε είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης, το 1990, εναντίον του.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ διαφωνούν με πολλές από τις απόψεις του κ Σόιμπλε αλλά θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε στην Γερμανία το γεγονός ότι τα κινητικά προβλήματα ενός ανθρώπου δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να αναλάβει μια σοβαρή θέση ευθύνης, όπως είναι αυτή του υπουργού Οικονομικών. Αυτή θα πρέπει να είναι μια αυτονόητη πρακτική για όλες τις χώρες.
Είναι σημαντικό να σπάσουμε τα στερεότυπα στη χώρας μας και να κατανοήσουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν μια αναπηρία έχουν πολλές άλλες ικανότητες και δεξιότητες που πρέπει να αναγνωρίζονται.
Είναι καιρός να ανοίξουμε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για το πώς θα περάσουμε από την πολιτική των επιδομάτων που συντηρούν τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια πολιτική που επικεντρώνει στην ισότιμη συμμετοχή όλων στις εξελίξεις και στη ζωή, με τρόπο που ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση, αναδεικνύει τις ικανότητες και δεξιότητες όλων και προσαρμόζει τις συνθήκες εργασίας στις ανάγκες των ανθρώπων. Το να προσπαθούμε να στριμώξουμε τους ανθρώπους σε μια ισοπεδωτική ομοιομορφία που αποκλείει μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι σαφής παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και αντιπαραγωγικό για μια κοινωνία που στερείται έτσι σημαντικές δυνατότητες, ικανότητες και δεξιότητες ίσως και του 25% του πληθυσμού της.
Νομοθεσίες και δεσμεύσεις της χώρας υπάρχουν οι οποίες την υποχρεώνουν στην ενσωμάτωση σε όλα τα επίπεδα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Εξάλλου, η «Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020: Ανανέωση της δέσμευσης για μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια» έχει ενσωματωθεί στον γενικό και στους επιμέρους Κανονισμούς για τα Ευρωπαϊκά και Διαρθρωτικά Ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και κατά συνέπεια πρέπει να εφαρμόζεται οριζόντια η αρχή της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στο πλαίσιο όλων των προτεραιοτήτων των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι θέμα ουσιαστικής και όχι βεβαίως τυπικής εφαρμογής τους.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε, όμως, και την ανάγκη μιας πιο συστηματικής δουλειάς στο χώρο της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, της πολιτικής και των κοινωνικών κι επαγγελματικών φορέων, ώστε να σπάσουν στερεότυπα και ρατσισμός απέναντι σε συνανθρώπους μας που ένα πρόβλημα πχ κινητικό δεν τους εμποδίζει να είναι πολύ ικανοί και ικανές κάπου αλλού. Σήμερα ζητούμενο είναι μια κοινωνία που περικλείει όλους και όλες και συν-διαμορφώνεται από όλες και όλες.
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες σε προσβάσιμη μορφή (ακουστική μορφή, σε νοηματική γλώσσα και σε easy to read)
Εγχειρίδιο σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων
Ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία: ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης (2004-2010)