Ρατσιστική βία: η δίκη για την υπόθεση του βασανισμού του Ουαλίντ Ταλέμπ

Η φωτογραφία με τον δεμένο Ουαλίντ Ταλέμπ στη Σαλαμίνα τον Νοέμβριο του 2012 είχε συγκλονίσει. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το δικατσήριο επικύρωσε ως επί το πλείστον τις ποινές που είχε επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στους κατηγορούμενους που περιλάμβαναν τον εργοδότη-ιδιοκτήτη φούρνου- που θεωρήθηκε και ως κύριο υπεύθυνος για τα βασανιστήρια. Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ σχετικά με την υπόθεση του Ουαλίντ Ταλέμπ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΥΑΛΙΝΤ ΤΑΛΕΜΠ
Αθήνα, 2.12.2016.

Τη Δευτέρα, 28.11.2016, ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης με θύμα τον Ουαλίντ Ταλέμπ ενώπιον τουΠενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά. Το δικαστήριο επικύρωσε ως επί το πλείστον τις ποινές που είχε επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στους κατηγορούμενους, οι οποίοι δεν επέδειξαν μετάνοια για τις πράξεις τους. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας συγχαίρει τους συνηγόρους του Ουαλίντ Ταλέμπ και το πλέγμα αλληλεγγύης που τον υποστήριξε και επισημαίνει ότι μέρος των εξόδων υπεράσπισης καλύφθηκε μέσω του προγράμματος «Υποστηρικτικές, συνοδευτικές και νομικές υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους» το οποίο υλοποιήθηκε από μέλη του Δικτύου.

Η Εισαγγελέας αναγνώρισε κατά την αγόρευσή της το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών βασιζόμενη στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, δηλαδή την προπαρασκευή των εγκληματικών πράξεων και τη διάπραξή τους με τον πλέον ταπεινωτικό και εξευτελιστικό τρόπο. Ωστόσο δέχτηκε ότι δεν δύναται να εφαρμοστεί το άρθρο 81Α ΠΚ, το οποίο προβλέπει το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν ήταν σε ισχύ κατά την τέλεση των εγκλημάτων. Το Δίκτυο αναμένει την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου να τοποθετηθεί πιο λεπτομερώς ως προς το ζήτημα της εφαρμοστέας διάταξης.

Το Δίκτυο υποστήριξε εξαρχής και ενώπιον των δικαστηρίων ότι το κίνητρο των δραστών ήταν ρατσιστικό. Η ευαλωτότητα του θύματος, λόγω της αλλοδαπότητας και του νομικού καθεστώτος διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα, αποτέλεσε το καθοριστικό στοιχείο ώστε οι δράστες να διαπράξουν τα εγκλήματα εις βάρος του με τόσο βάναυσο τρόπο ώστε στην ουσία να υποδηλώνεται η απόλυτη απαξίωση της αξιοπρέπειας του θύματος λόγω της εθνικής του προέλευσης και ενδεχομένως της θρησκείας του.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου, ιδίως στις επιθέσεις από εργοδότες κατά εργαζομένων αλλοδαπών με ή χωρίς χαρτιά, η αλλοδαπότητα σε συνδυασμό με την εργασιακή εξάρτηση φαίνεται να πυροδοτεί στους εργοδότες την απόφαση να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις «παίρνοντας το νόμο στα χέρια τους».
Το Δίκτυο έχει υποστηρίξει ότι η εξέταση του κινήτρου ενός εγκλήματος προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ενδεχόμενο του ρατσιστικού συνιστά σε κάθε περίπτωση υποχρέωση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, ανεξαρτήτως από την επίδραση που δύναται να έχει η ισχύουσα νομοθεσία στην ποινή. Με άλλα λόγια, η εξέταση του κινήτρου συνιστά απολύτως απαραίτητο στοιχείο για τη διερεύνηση των συνθηκών τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Posted on 02/12/2016 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top