ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: οι θέσεις του για τα δικαίωματα και την συμπερίληψη όλων

Η ενότητα Δικαιώματα από το πρόγραμμα του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Επενδύουμε σε ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, συνδυασμένη με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Προωθούμε τη διάσταση της αλληλεγγύης σε όλες τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές ή άλλες σχέσεις, τόσο στο εσωτερικό της κοινωνίας μας όσο και στις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών.

Ισότητα

Υπερασπιζόμαστε την ισότητα, την αξιοπρέπεια, τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα όλων, πολιτικά και κοινωνικά, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, χρώμα, εθνοτική καταγωγή ή κοινωνική προέλευση, γενετικά χαρακτηριστικά, γλώσσα, θρησκεία, πεποιθήσεις, περιουσία και εισοδήματα, αναπηρία, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου. Προωθούμε περαιτέρω πολιτικές που καταπολεμούν τέτοιου είδους ανισότητες και διακρίσεις, υποστηρίζουμε πανευρωπαϊκά εναρμονισμένους κανόνες για το δικαίωμα του ατόμου στο σώμα του και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην ευθανασία, αλλά και την προστασία των εργαζομένων στο σεξ, με κατάργηση όλων των μη απαραίτητων νομικών περιορισμών και απαιτήσεων.

Ισότητα  των γυναικών

Επιδιώκουμε αταλάντευτα την πλήρη ισότητα των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα κέντρα αποφάσεων. Προωθούμε πολιτικές για οριστική απαλλαγή από διακρίσεις βάσει φύλου και για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών όσο και κάθε άλλης σεξιστικής βίας. Αντίστοιχες πολιτικές και για την προστασία των παιδιών. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διαγενεακή δικαιοσύνη, τόσο ως προς τα δικαιώματα των παιδιών, των νέων και των επερχόμενων γενεών, αλλά και ως προς τη διασφάλιση αξιοπρεπούς Τρίτης Ηλικίας.

Δικαίωμα στην πρόσβαση

Προωθούμε την απεριόριστη και χαμηλού κόστους πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε άλλα δημόσια δίκτυα πληροφοριών και επικοινωνίας για όλους τους πολίτες. Η νομοθεσία θα πρέπει να προωθεί πλήρη κρυπτογράφηση μεταξύ των δύο μερών επικοινωνίας, χωρίς ενδιάμεσες παρεμβάσεις.

Προσβλέπουμε στην εξάλειψη του ιδιότυπου κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία στη μετακίνηση, στην εκπαίδευση, στην εργασία. Προωθούμε, επίσης, πολιτικές ένταξης και συμμετοχής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Ρομά, μετανάστες και πρόσφυγες.

Ανεξιθρησκεία

Είμαστε υπέρμαχοι της πλήρους ανεξιθρησκείας και θρησκευτικής ουδετερότητας της πολιτείας, με πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας και απαλοιφή από το Σύνταγμα της αναφοράς σε επικρατούσα θρησκεία. Υποστηρίζουμε την ισότητα των πολιτών ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Μειονότητες

Για τις μειονότητες και τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, υποστηρίζουμε πολιτικές με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατευθύνσεις, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάλογες πολιτικές προωθούμε και κατά των προκαταλήψεων και διακρίσεων σε βάρος θρησκευτικών κοινοτήτων και ομάδων. Στηρίζουμε δράσεις για την ένταξη, τη συμπερίληψη και τη βελτίωση της ζωής των πληθυσμών, για τους οποίους η ισότητα στις ευκαιρίες πρακτικά δεν είναι δεδομένη.

Ψυχική υγεία

Για τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, υποστηρίζουμε την πλήρη αποποινικοποίησή της, με δυνατότητα νόμιμης προμήθειας, κατοχής, και χρήσης μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση, ώστε να μην εξαρτώνται από την παράνομη διακίνηση. Προωθούμε την ανακατεύθυνση πόρων από την καταστολή στην ενημέρωση, την πρόληψη και την παροχή στήριξης για εθελοντική απεξάρτηση, αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία και από άλλες χώρες. Κριτήριό μας είναι η ελαχιστοποίηση της βλάβης στους ίδιους/ και στην κοινωνία, όχι η τιμωρία τους.

ΛΟΑΤΚΙ+

Επιδιώκουμε πλήρη ισονομία και ισότιμη κοινωνική αποδοχή για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητα φύλου. Προτείνουμε εξίσωση δικαιωμάτων γάμου και τεκνοθεσίας για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ και ισότιμη πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας και για θέματα αναπαραγωγής και αλλαγής ταυτότητας φύλου. Προωθούμε απλοποίηση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, στο ληξιαρχείο, χωρίς δικηγόρο, αλλά και δυνατότητα να αφήνεται κενό το φύλο στην ταυτότητα ή να υπάρχει και τρίτη επιλογή. Λέμε “όχι” στις μη επείγουσες, μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις για τα διαφυλικά (intersex) παιδιά σε βρεφική ηλικία, “ναι” στην ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία για όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς και όλες τις ταυτότητες φύλου. Απαιτούμε ολοκληρωτική απαγόρευση ψευδοεπιστημονικών «θεραπειών μεταστροφής» για αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, δημόσιες πρωτοβουλίες για εξειδικευμένη στήριξη της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όποτε τις ζητούν, αλλά και θεσμική αντιμετώπιση φαινομένων εκφοβισμού και ρητορικής μίσους, από όπου και αν προέρχονται.

Δικαίωμα στη στέγη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στο δικαίωμα στη στέγη, ως απαραίτητη συνθήκη για ανάπτυξη της προσωπικότητας και αυτονομίας κάθε ατόμου. Προωθούμε πολιτικές για την εξάλειψη  της έλλειψης στέγης αλλά και της επισφαλούς στέγασης. Για τους αστέγους, ως μακροπρόθεσμη λύση υποστηρίζουμε την εύρεση εργασίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την επαρκή διαβίωσή τους. Αρχικά, όμως, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση της αστεγίας και ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των αστέγων ατόμων. Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, προωθούμε τη διάθεση ακινήτων, εκ μέρους των δήμων ή κοινωνικών και άλλων επιχειρήσεων που τα κατέχουν. Παράλληλα με την απαραίτητη προστασία της πρώτης κατοικίας, προωθούμε επενδύσεις για κοινωνική στέγαση και υποστηρίζουμε διασφάλιση πόσιμου νερού και μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.

Προσφυγικό

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, υποστηρίζουμε την κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο-3 και των επαναπροωθήσεων στη αρχική χώρα εισόδου στην Ε.Ε, και: αντικατάστασή του με ένα δίκαιο και ισότιμο σύστημα για μετεγκατάσταση, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσων προσφύγων έχουν ήδη λάβει καθεστώς ασύλου. Προτείνουμε σύστημα ανθρωπιστικών διαδρομών για την ασφαλή δίοδο των αιτούντων άσυλο, ειδική φροντίδα και εκπαίδευση για ασυνόδευτα ανήλικα άτομα, ανάπτυξη ελεύθερων ζωνών υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών για την αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση τους, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου με βάση την ανάγκη διεθνούς προστασίας και το πόσο ευάλωτο είναι κάθε άτομο.

Δικαίωμα στην υγεία

Η υγεία, τέλος, αποτελεί κοινό αγαθό, με δικαίωμα όλων για ίση πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, προσαρμοσμένες και στις ιδιαίτερες ανάγκες καθενός/καθεμιάς. Δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη, με συστηματικές παρεμβάσεις σε όλα όσα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Προωθούμε αντίληψη για Ενιαία Υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων, ώστε να προλάβουμε επόμενες πανδημίες. Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, επενδύουμε στην ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και οικονομικούς πόρους όπου χρειάζεται, αλλά και σε βελτιώσεις αποδοτικότητας.

Θεωρούμε την υπερκατανάλωση φαρμάκων, όπως και τις επιθετικές εμπορικές πρακτικές που την προωθούν, απειλή για τη δημόσια υγεία. Για τα απαραίτητα φάρμακα και θεραπείες επιδιώκουμε επάρκεια και διαθεσιμότητα, πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας, καθώς και στήριξη και επιτάχυνση της έρευνας για ανάπτυξη νέων. Στηρίζουμε σταδιακό μετασχηματισμό της έρευνας προς αυξημένη εμπλοκή και δημόσιων πόρων, μέσω εκτεταμένων συμπράξεων με την Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς: στόχος μας είναι, τα κίνητρα για τις απαιτούμενες επενδύσεις μεγάλου ύψους να μην εμποδίζουν την παράλληλη έρευνα, τη μεταφορά τεχνολογίας και την ισότιμη πρόσβαση των φτωχότερων ιδίως χωρών σε βασικά εργαλεία υγείας και άλλων επιστημών.

Οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων θα πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογους όρους παρέμβασης στην ευρεσιτεχνία, υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Η Ε.Ε. να θεσμοθετήσει την απελευθέρωση των επιστημονικών δεδομένων και της τεχνογνωσίας παραγωγής, με τρόπο που θα προσφέρει σημαντικά κίνητρα για περαιτέρω ερευνητική ανάπτυξη και θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους. Ζητάμε αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανόνες του  Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ώστε η προβλεπόμενη προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν, όταν υπάρχουν υγειονομικές κρίσεις και ζήτημα δημόσιας υγείας.

Posted on 20/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top