ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ για την επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου στο Μουσείο Τυπογραφίας

Τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ για την επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου, Ρούλας Καστρινάκη και Φώτη Ποντικάκη στο Μουσείο Τυπογραφίας

Εντυπωσιασμένος από τις συλλογές του Μουσείου Τυπογραφίας “Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη”, δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της συμμαχίας “Πράσινο & Μωβ” στην Α’ Αθηνών, Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του μουσείου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, μαζί με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου στα Χανιά Ρούλα Καστρινάκη και τον υποψήφιο βουλευτή Φώτη Ποντικάκη.

Ο κ. Χρυσόγελος ξεναγήθηκε στις πλούσιες συλλογές του Μουσείου Τυπογραφίας, από την μουσειολόγο, υπεύθυνη του Μουσείου, Μυρτώ Κοντομιτάκη.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόγελος: «δεν είναι εξαιρετικά μόνο τα εκθέματα αλλά και το ταξίδι σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας, της γνώσης και της τέχνης χάρη στην εξαιρετική διαδραστική ξενάγηση από τη Μυρτώ».
«… Εκεί βρίσκεται συμπυκνωμένη και εντυπωσιακά εκτεθειμένη η ιστορία της τυπογραφίας όχι μόνο ως μηχανήματα αλλά και σε σχέση με τους ανθρώπους, τις τεχνολογικές επαναστάσεις, τους ανθρώπους που ήταν μπροστά, πίσω, δίπλα από τα μηχανήματα εκτυπώσεων από την εποχή του Γουτεμβέργιου στο σήμερα. Αλλά και μορφές που σημάδεψαν την τυπογραφία στα Χανιά, μοναδικό ιστορικό υλικό εκτυπώσεων, μεταξύ άλλων και μια φωτογραφία και από τις πρώτες εκτυπώσεις σε εφημερίδα από τα οδοφράγματα στο Παρίσι του 1848 ή η Οδύσσεια σε μια μοναδική έκδοση», επεσήμανε ο κ. Χρυσόγελος σε ανάρτηση του, προσθέτοντας ότι: «Το μουσείο εξελίσσεται συνεχώς, από την τελευταία φορά που το είχα δει μέχρι σήμερα, έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια αλλά σε αυτά που έτσι κι αλλιώς εντυπωσίαζαν έχουν προστεθεί νέα εκθέματα με μεράκι και άποψη. Υπάρχουν οι μόνιμες εκθέσεις Ιστορία της Γραφής, αίθουσα της τέχνης της φωτογραφίας αλλά και εκθέματα της χαρακτικής τεχνών που συνδέονται με την τυπογραφία, αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις του 16ου μέχρι του 19ου αιώνα, χάρτες αλλά και δημοσιεύματα διεθνών εφημερίδων για γεγονότα στην Κρήτη, όπως η επανάσταση του 1897, εικαστικά έργα, μεταξύ άλλων και 1000 αφισών από κάθε γωνιά του πλανήτη για το περιβάλλον, εικαστικά βιβλία και έργα για τον μίτο της Αριάδνης, και μια εξαιρετική εικαστική ματιά που συνδέει διαφορετικές μορφές γραφής με έργα τέχνης».

Posted on 20/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top