Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ευρωπαίων Πράσινων: Η στρατηγική των πράσινων απέναντι στην ακροδεξιά

Σε όλη την Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο. Οι αφηγήσεις τους διεισδύουν στις κυρίαρχες συζητήσεις. Η κεντροδεξιά  επιτίθενται στα κόμματα και στα κινήματα των Πρασίνων, εκλεγμένοι αξιωματούχοι και τοπικά μέλη απειλούνται, δέχονται ακόμη και σωματικές επιθέσεις. Το πολιτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο επιθετικό και η εκστρατεία για τα κόμματα των Πρασίνων ενόψει των ευρωεκλογών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι Πράσινοι από την άλλη αναδεικνύονται ως η πιο συνεπής δύναμη που μπορεί να αφοπλίσει την ακροδεξιά.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα αναδείξουμε στις ευρωεκλογές ότι η ακροδεξιά είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι μέρος της λύσης. Επιδιώκουμε να αποδομήσουμε την ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορική και πολιτική παρουσία που σε περίπτωση που θα επιτύγχανε αυξημένη εκλογή ακροδεξιών βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο θα οδηγούσε σε οπισθοδρόμηση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, κλιματικής δράσης, ισότητας, δικαιωμάτων, εξάλειψης της φτώχειας, αποδυνάμωση της δημοκρατίας και της ομοσπονδιακής προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι φανερό ότι οι ακροδεξιοί και σημαντικό τμήμα των χριστιανοδημοκρατών ωθούν τις πολιτικές προς το παρελθόν και θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο σε κατεύθυνση που δεν εγγυάται περισσότερο σεβασμό των πολιτών, ενίσχυση της δημοκρατίας, δέσμευση για προστασία του οικοσυστήματος και του κλίματος, μείωση των ανισοτήτων. Όπως τονίστηκε και στην σχετική εκδήλωση όπου συμμετείχε ως ομιλητής και ο Νίκος Χρυσόγελος, η ακροδεξιά αποτελεί κίνδυνο για μια ολική στροφή προς την καταστροφή όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και όχι κινητήρια δύναμη για να ζουν καλύτερα οι πολίτες και να προστατευθεί η κοινωνία και το περιβάλλον από τους κινδύνους που υπάρχουν, είναι μια δύναμη αποσταθεροποίησης και αστάθειας αντί για μια δύναμη κοινωνικής, οικολογικής και οικονομικής ασφάλειας.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε το κουράγιο, τη βούληση και την πολιτική σοφία για να προωθήσουμε τις δίκαιες αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη, οι κοινωνίες μας, η οικονομία και η δημοκρατία.
Επιλέξτε στις ευρωεκλογές μια δύναμη που δεν κοροϊδεύει, δεν εκφράζει μίσος και δεν προωθεί διαχωρισμούς / διχασμό, δεν θέλει να γκρεμίσει το δημοκρατικό οικοδόμημα αλλά να το κάνει καλύτερο, συμπεριληπτικό, οικολογικό, φιλόξενο. Αγωνιζόμαστε για όλες, όλους, όλα, για μια καλύτερη ζωή εδώ και τώρα

Καθώς το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και τα κόμματα μέλη ξεκινούν τις μεγάλες προεκλογικές εκστρατείες τους, έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση σε πάνελ σε σχέση με τις εμπειρίες και στρατηγικές για την καταπολέμηση των δεξιών αφηγήσεων, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι της πολιτικής δυσφήμισης και για προστασία από λεκτικές αλλά και σωματικές επιθέσεις. Στόχος των συζητήσεων είναι η ανταλλαγή εμπειριών και η διαμόρφωση κοινών στρατηγικών σε αυτό το περίπλοκο και απειλητικό περιβάλλον πριν από τον Ιούνιο του 2024.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Λυών οργανώθηκε το Σάββατο 3/2, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος  Χάινριχ Μπελ Γαλλίας συζήτηση με θέμα “Η στρατηγική των πράσινων απέναντι στην ακροδεξιά”. Συμμετείχαν:

Μαρκ Μπέρτολντ Marc Berthold, Διευθυντής του Ιδρύματος Heinrich Böll, Παρίσι, [Συντονιστής]
<img role=”presentation” src=”data:;base64,” alt=”” aria-hidden=”true” />

Μοχάμεντ Τσιχί Mohamed Chihi, Αντιδήμαρχος Λυών Γαλλίας

<img role=”presentation” src=”data:;base64,” alt=”” aria-hidden=”true” />

Νίκος Χρυσόγελος Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Ελλάδα

<img role=”presentation” src=”data:;base64,” alt=”” aria-hidden=”true” />

Πεγκά Εδαλατιάν Pegah Edalatian, Αναπληρώτρια Πρόεδρος, Bündnis 90/Die Grünen, Γερμανία

<img role=”presentation” src=”data:;base64,” alt=”” aria-hidden=”true” />

Ρατζάε Μαουάν Rajae Maouane, Συν-πρόεδρος, Ecolo, Βέλγιο

<img role=”presentation” src=”data:;base64,” alt=”” aria-hidden=”true” />

Ula Zielińska Ula Zielińska, Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος και Συν-πρόεδρος, Zieloni / Πράσινοι, Πολωνία

Posted on 07/02/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top