Δυναμική έναρξη της εκλογικής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πράσινων για τις ευρωεκλογές. Δυναμική παρουσία και των ελλήνων Πράσινων

Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος European Greens που πραγματοποιήθηκε στη Λυών 2-4 Φεβρουαρίου ήταν το καλύτερο μέσα στα 20 χρόνια ύπαρξης του #EGP.

Από την αρχή του πολιτικού τους ταξιδιού, οι Πράσινοι έχουν πιέσει για ένα πιο φεμινιστικό, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Προστατεύουν τη φύση, το κλίμα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές και αλληλένδετες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκθέσανε στη Λυών, στο συνέδριο τους 2-4/2, το όραμά τους για ένα καλύτερο αύριο. Αναφέρουν: “Αγωνιζόμαστε για την προστασία της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Εργαζόμαστε για ίσα δικαιώματα, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους, ανθεκτικά και υγιεινά συστήματα διατροφής, βιώσιμες πόλεις και μια διαφορετική, καθώς και μια φιλόξενη και ευημερούσα Ευρώπη”.

Η εκλογή των συνεπικεφαλής

Επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πράσινων εκλέχτηκαν ο Bas Eickhout, Ολλανδία, ευρωβουλευτής για κλιματικά και η Terry Reintke, Γερμανία, ευρωβουλευτής, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα, δραστήρια συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο #ΕυρωπαικόΚοινοβούλιο.

Το εκλογικό πρόγραμμα

Το συνέδριο υπεψήφισε το κοινό εκλογικό πρόγραμμα που δουλεύονταν για μήνες.

Δυναμική παρουσία των ελλήνων Πράσινων

Οι Πράσινοι συμμετείχαν δυναμικά στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος  με τη Βασιλική Γραμματικογιάννη και το Μιχάλη Τρεμόπουλο (συν εκπροσώπους των Πράσινων) και τον Νίκο Χρυσόγελο π. ευρωβουλευτή και νυν Αντιδήμαρχο Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και τη Κοινωνική Οικονομία.
   
Eπιβεβαιώθηκε η πρόθεση των Πράσινων να συμμετάσχουν επισήμως στην κοινή καμπάνια των ευρωπαίων πράσινων και προσκάλεσαν τους 2 συν-επικεφαλής αλλά και εκπροσώπους άλλων κομμάτων για την εκλογική μας καμπάνια στην Ελλάδα. Εκφράσαν, επίσης, την πρόθεσή τους να ενεργοποιήσουμε την αίτηση ένταξή μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) και να περάσουν στο καθεστώς του επίσημου μέλους, από το σημερινό καθεστώς του “μελλοντικού μέλους”, σύμφωνα με το οποίο συμμετέχουν επισήμως και μετά από πρόσκληση του προεδρείου του ΕΠΚ στα συνέδρια. Ήδη έχει συμφωνηθεί να στηριχθεί – όπως απαιτείται από το καταστατικό – η αίτηση των Ελλήνων Πράσινων από ένα αριθμό πράσινων κομμάτων άλλων χωρών και η υποδοχή στην Ελλάδα μιας επίσημης αποστολής με στόχο να προετοιμαστεί η αίτηση ένταξης, πιθανόν για το επόμενο συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές.
Οι διεργασίες για δυναμική παρουσία των ελλήνων Πράσινων στις ευρωεκλογές
Το συνέδριο των ελλήνων Πράσινων (που πλέον προωθεί την ενοποίηση με τίτλο ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ) αναμένεται να υπερψηφίσει αποφασίζει το κοινό ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ που θα αποτελεί το τρίτο κείμενο στο οποίο βασίζεται η εκλογική τους καμπάνια για τις ευρωεκλογές: (α) το ψηφισμένο κείμενο για τις ευρωεκλογές (β) το Ευρωπαϊκό Πράσινο Εκλογικό Μανιφέστο (γ) το πολιτικό κείμενο του συνεδρίου 2023.

Οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί των ελλήνων Πράσινων ενδυναμώνουν τη συνεργασία με το δίκτυο ευρωπαίων πράσινων αυτοδιοικητικών και είχαν μια σειρά συναντήσεων τόσο με εκλεγμένους πράσινους δημάρχους (Στρασβούργου, Λυών, Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστης) που συμμετείχαν στο συνέδριο αλλά και με πλήθος άλλων πράσινων συμβούλων. Όπου συμμετέχουν έλληνες πράσινοι αυτοδιοικητικοί θα ενισχύσουν τις συνεργασίες μεταξύ των αντίστοιχων συμβουλίων και πόλεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως κλιματική δράση, δίκαιη πράσινη μετάβαση, αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, προώθηση της ισότητας και εξάλειψη των διακρίσεων, ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων και της κοινωνίας απέναντι στις κρίσεις, εξάλειψη της φτώχειας και ιδιαίτερα της κλιματικής φτώχειας, αποκατάσταση της φύσης ιδιαίτερα στις πόλεις και προστασία της βιοποικιλότητας, ενίσχυση των πολιτικών για νέους/νέες, έμφαση στο δικαίωμα για στέγαση κα.

Posted on 10/02/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top