Θ. Χονδρόγιαννος: Πώς η αγωγή Δημητριάδη μετατράπηκε σε δίκη του #PredatorGate

Από ανάρτηση του Θοδωρή Χονδρογιάννη

#Ρεπορτάζ: Πώς η αγωγή Δημητριάδη μετατράπηκε σε δίκη του #PredatorGate.

Νοέμβριος, 2023. Χτυπά η πόρτα του γραφείου. Η ευγενική δικαστική επιμελήτρια. Γνώριμη πια φιγούρα. Κρατά στα χέρια της το καινούργιο εξώδικο. Εκ μέρους -και πάλι- του κ. Δημητριάδη. Σε βάρος -και πάλι- της έρευνάς μας για τις υποκλοπές. Γνώριμη πια κι η διαδικασία.

Διαβάζω το εξώδικο. Καθολική άρνηση εμπλοκής στο σκάνδαλο. Κατηγορίες για συκοφαντική συμπεριφορά. Ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος. Κοινώς, προειδοποίηση για νέα αγωγή σε περίπτωση που δημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ μας. Γνώριμες κι οι διατυπώσεις. Επιθετικές στην έκφραση. Παθητικές -κατά την εκτίμησή μου- στην ουσία τους. Στην επιταγή για απαντήσεις από τον πάλαι ποτέ «κλειδοκράτορα» του Μαξίμου. Σχετικά με μια υπόθεση υψηλού δημοσίου συμφέροντος, που αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Μια αράδα προς το τέλος του εξωδίκου σπάει τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα των μονότονων διατυπώσεων.

«Στο ερώτημά σας για τη σχέση μου με τον κ. Μπίτζιο θα είχατε ήδη λάβει απάντηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη, εάν δεν είχατε φυγομαχήσει κατά την ορισθείσα δικάσιμο της αγωγής μου».

Το σημείο μού προκαλεί ενδιαφέρον. Πράγματι, από τον Μάιο του 2022 είχαμε ρωτήσει τον κ. Δημητριάδη για τη σχέση του με τον Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της Intellexa, της εταιρείας που με έδρα την Ελλάδα εμπορεύεται το Predator, το οποίο είχε κοινούς στόχους παρακολούθησης με την ΕΥΠ (υπό τον έλεγχο των κ. κ. Μητσοτάκη – Δημητριάδη) και εξήχθη -μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών- με άδειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά από αιτήματα και διοικητικές διαδικασίες στις οποίες συμμετείχε τόσο η Intellexa όσο και η Krikel, εταιρεία που συνδέεται με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος είναι κουμπάρος του κ. Δημητριάδη. Όλα αυτά τα -αδιαμφισβήτητα και από τον κ. Δημητριάδη- γεγονότα που, κατά το Μαξίμου, αποτελούν διαβολικές συμπτώσεις.

«Επιτέλους, στη δίκη θα μάθουμε περισσότερα για τη σχέση Δημητριάδη – Μπίτζιου!», σκέφτηκα. Με γνήσια περιέργεια. Και τελικά, ο κ. Δημητριάδης είχε δίκιο. Μισό βεβαία, αλλά κι αυτό αξίζει αναγνώριση. Γιατί μπορεί τελικά ο ίδιος (απών από την εκδίκαση) και οι δικηγόροι του να μην αποκάλυψαν στοιχεία για τις συνδέσεις του με τον επιχειρηματία της Intellexa και του Predator, αλλά πράγματι μάθαμε πολλά για αυτήν τη σχέση από τα τεκμήρια που εισέφεραν οι Προτάσεις και οι μάρτυρες των κατηγορουμένων στην ακροαματική διαδικασία. Έστω και με αυτόν τον τρόπο, η υπόσχεση του εξωδίκου Δημητριάδη εκπληρώθηκε.

Συγκεκριμένα:

🔹Στη δίκη καταθέσαμε επιστολή του Κύπριου δικηγόρου Αλέξανδρου Σίνκα προς την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτήν, ο κ. Σίνκα αναφέρει ότι ο -σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και πολλά χρόνια φίλος του- κ. Δημητριάδης τού συνέστησε τον κ. Μπίτζιο για δικαστική υπόθεση του τελευταίου στην Κύπρο. Άμεση επαφή Δημητριάδη – Μπίτζιου, λοιπόν.

🔹Η μεσολάβηση Δημητριάδη για τον κ. Μπίτζιο έγινε σε χρόνο που (α) ο κ. Δημητριάδης ήταν Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, (β) ο κ. Μπίτζιος ήταν στέλεχος της Intellexa και (γ) η επιχείρηση ανάπτυξης του Predator στην Ελλάδα ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

🔹Ως μάρτυρας υπέρ της έρευνας, ο δημοσιογράφος Anastasios Telloglou (ερευνά τις υποκλοπές με την συναδέλφισσα Eliza Triantafyllou στο InsideStory) ανέφερε για τις συνδέσεις Δημητριάδη – Μπίτζιου στο δικαστήριο: «Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαζιώτης (σ.σ.: ο οποίος κατά τα ευρήματα της έρευνάς μας πούλησε την εταιρεία Canalis στον κ. Δημητριάδη) ήταν ένας οδηγός του κ. Μπίτζιου». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προφανώς (σ.σ.: τον κ. Μπαζιώτη) τον χρησιμοποιεί ο κ. Μπίτζιος για να μη φανεί ο ίδιος ότι πουλάει στον κ. Δημητριάδη». Και αργότερα επεσήμανε: «Όλοι ξέραμε ότι ο Μπίτζιος είχε σχέση με τον Δημητριάδη. Όλη η Αθήνα το ήξερε. Μόνο ο Δημητριάδης δεν το ήξερε». Και παρατήρησε για τη σχέση ΕΥΠ – Predator: «Όταν δεν δούλευε το ένα σύστημα, έβαζαν το άλλο».

🔹Το ρεπορτάζ μας στο Reporters United & την #ΕφΣυν έχει τεκμηριώσει ότι η Canalis που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης από τον οδηγό του κ. Μπίτζιου είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου.

🔹Στη δίκη καταθέσαμε έγγραφα που αποδεικνύουν την επιχειρηματική και όχι μόνο συγγενική σχέση μεταξύ των αδερφών Μπίτζιου. Συγκεκριμένα, οι Προτάσεις μας τεκμηριώνουν ότι η 🇬🇷 εταιρεία Viniato Ενεργειακή ήταν 100% θυγατρική της 🇨🇾Viniato Limited. Η μεν 🇬🇷 Viniato είχε διαχειριστή τον Παναγιώτη Μπίτζιο. H δε 🇨🇾 (και μητρική) Viniato είχε διευθυντή και γραμματέα τον Φέλιξ Μπίτζιο.

🔹Να επισημάνουμε επίσης ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος αποχώρησε μετοχικά από την Intellexa στις 4 Αυγούστου 2022 (και προχρονολογημένα), ημέρα κατά την οποία δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ μας που συνέδεε τον ίδιο με τον κ. Δημητριάδη, τότε Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού. Μια μέρα πριν την παραίτηση του κ. Δημητριάδη και του κ. Κοντολέοντος.

🔹Κατά την εξέτασή της από τους δικηγόρους μας, η μάρτυρας του κ. Δημητριάδη, συνεργάτιδα στο δικηγορικό του γραφείο, παραδέχτηκε το δημοσιογραφικό μας εύρημα ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών και σε υπόθεση με πλαστές ταυτότητες, είναι κουμπάρος του κ. Δημητριάδη.

🔹Στις 28 Μαΐου 2022 ο κ. Δημητριάδης βάφτισε το δεύτερο παιδί του Λαβράνου, στο Island Club στη Βάρκιζα. Το ότι η κουμπαριά έγινε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου γεννά ένα ερώτημα προς τον κ. Δημητριάδη: Πώς αποφάσισε να συνάψει σχέση κουμπαριάς με έναν πρωταγωνιστή των υποκλοπών, αν υποτεθεί ότι πριν το ξέσπασμά της υπόθεσης δεν γνώριζε για τη συμμετοχή του;

🔹Να επισημάνουμε ότι το Reporters United είχε αποστείλει μόλις μια μέρα νωρίτερα, στις 27 Μαΐου, ερωτήματα προς τον κ. Δημητριάδη. Εκεί παραθέσαμε ρεπορτάζ του InsideStory, όπου γινόταν αναφορά στην εμπλοκή Λαβράνου στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν ο κ. Δημητριάδης πράγματι έμαθε τότε για την εμπλοκή Λαβράνου, πώς αποφάσισε να συνδεθεί κοινωνικά μαζί του;

Με τον Κάσδαγλης Χριστόφορος και τον Νικόλα Λεοντόπουλο γράψαμε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδίκαση της αγωγής Δημητριάδη σε βάρος της έρευνάς μας. Το παραθέτω στα σχόλια. Συνοδευόμενο με τα τεκμήρια και τις πηγές που αποδεικνύουν τις παραπάνω συνδέσεις. Καθώς και με το πλήρες κείμενο της αγωγής Δημητριάδη.

Posted on 11/02/2024 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top