Ένα απαράδεκτο άρθρο δημοσιογράφου για τον πράσινο χώρο: άγνοια ή σκοπιμότητα;

του Νίκου Χρυσόγελου
π. ευρωβουλευτή Πράσινοι/EFA
μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων
Δεν ξέρω από που ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής αντλεί τις πληροφορίες του αλλά προφανώς είναι “άσχετος” ως προς τα πράσινα θέματα και γράφει μεγάλες ανακρίβειες. Θα έπρεπε να διασταυρώσει όσα γράφει. Αν μας γνωρίζει – και μας γνωρίζει – θα έπρεπε να ζητήσει, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τις δικές μας απόψεις.
Τι λέει το κείμενο του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουρή (λινκ εδώ) που δημοσιεύθηκε στο σαιτ του dnews.gr
03.02.2024 ώρα 09:33
Οι μη- σχέσεις του με τα φθαρμένα στελέχη των οικολόγων στη χώρα μας. Οι δυο συνεντεύξεις του ευρωβουλευτή στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της ίδρυσης του Πράσινου κόμματος στη χώρα μας βρίσκεται ο Πέτρος Κόκκαλης.

1. “Το Πράσινο κόμμα (ΣΣ δική μου: που θα ιδρύσει ο Πέτρος Κόκκαλης, μέσα στο Φεβρουάριο αλλά δεν θα είναι ακριβώς Πράσινο Κόμμα και θα λέγεται ΚΟΣΜΟΣ), “όπως είναι σε θέση η στήλη να γνωρίζει, δεν θα είναι όπως τα έως τώρα οικολογικά κόμματα που γνώρισε η χώρα μας, είτε εκπροσωπήθηκαν κοινοβουλευτικά, είτε όχι (!!!)”.
Ερώτηση προς τον δημοσιογράφο: δηλαδή πώς θα είναι ένα οικολογικό κόμμα που “δεν θα είναι όπως τα έως τώρα οικολογικά κόμματα που γνώρισε η χώρα μας”; Ο δημοσιογράφος αφορίζει είτε από άγνοια είτε σκόπιμα μια δουλειά που έχουμε κάνει σε πολλά επίπεδα, κοινωνικό και πολιτικό, σε θέματα οικονομίας, στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην αυτοδιοίκηση. Δικαίωμά του να γράφει την άποψή του αλλά η πλήρης άγνοια και του χώρου και της δουλειάς που έχει γίνει τόσα χρόνια δείχνει στην καλύτερη περίπτωση προχειρότητα. Σήμερα όλοι μιλάνε για κλιματική ή οικολογική κρίση, αλλά ποιοι μιλάγανε εγκαίρως και προτείνανε λύσεις; Έψαξε άραγε τι πολιτική και κοινοβουλευτική δουλειά κάναμε μέσα στην κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο εγώ Νικος Χρυσόγελος όσο και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, τι λέγαμε πριν την κρίση (“Πράσινη Λύση στην Κρίση”) όταν άλλοι απλώς έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί ή καβαλούσαν απλώς το κύμα της οργής;
2. Συνεχίζει στο … αντικειμενικό άρθρο του ο Βασίλης Σκουρής: “Θα είναι ένα βαθύτατα πολιτικό κόμμα, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, άρα η θεματολογία του δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στο περιβάλλον“.
Υπονοεί δηλαδή ότι οι Πράσινοι στην Ελλάδα μιλάμε μόνο για το περιβάλλον, όταν σήμερα ακόμα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυσικά οι Πράσινοι στην Ελλάδα και παντού όχι απλώς μιλάμε αλλά προτείνουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές που έχουν συνοχή και αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την υπεύθυνη οικονομία, τις πόλεις, την υγεία, τα δικαιώματα, τη δημοκρατία κα. Μόνο άγνοια δείχνει ο ισχυρισμός ότι τα πράσινα κόμματα ασχολούνται “μόνο με το περιβάλλον”. Ας ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα των Πράσινοι για τις ευρωεκλογές, το κοινό εκλογικό μανιφέστο των European Greens αλλά και τις θέσεις γενικότερα των πράσινων www.prasinoi.eu και τα πράσινα θέματα www.prasinoi.gr. Αγνοεί ο καλός δημοσιογράφος ότι οι πράσινοι γεννήθηκαν στη βάση της κριτικής προς ένα αδιέξοδο πολιτικό και οικονομικό / παραγωγικό / καταναλωτικό μοντέλο, η προστασία του περιβάλλοντος ειναι φυσικά στο κέντρο των βαθιών κοινωνικο -οικονομικών αλλαγών που απαιτούνται.
3. O δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής συνεχίζει να δείχνει την άγνοιά του ή σκοπιμότητα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα γράφοντας: “Ταυτόχρονα, το νέο κόμμα θα στηριχθεί σε νέα πρόσωπα και όχι στο σύνολο των παλιών στελεχών των οικολόγων, που σήμερα είναι στην πλειοψηφία τους φθαρμένα (!!!), ενώ ουκ ολίγοι εξ αυτών δεν μιλιούνται καν μεταξύ τους“. Πριν γράψει προσβλητικά κείμενα θα έπρεπε να δει που ειναι τα …παλιά στελέχη που δεν ξεπούλησαν τους αγώνες τους και που κράτησαν – με τα όποια λάθη, ουδείς αλάθητος – τις αξίες και το ήθος ενός χώρου σε εποχές μεταγραφών και μεταπηδήσεων από το ένα κόμμα στο άλλο.
Επειδή όλοι γνωριζόμαστε όμως σε αυτή τη χώρα, δεν είναι και πολύ …νέα τα πρόσωπα που συμμετέχουν για να είμαστε όλοι οι υπόλοιποι οι παλιοί …φθαρμένοι. Σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα, θα μπορούσε να περιμένει αν δεν τα γνωρίζει. Αλλά τέτοιες συγκρίσεις “από εδώ τα νέα κι άφθαρτα πρόσωπα” και από την άλλη “τα παλιά και φθαρμένα” δεν βοηθάνε καθόλου όσους τα διοχετεύουν σε δημοσιογράφους. Για να είμαστε ξεκάθαροι, σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους και τις επιλογές τους, πολύ περισσότερο όταν θέλουν να μετακινηθούν προς πιο πράσινες θέσεις. Αλλά, πώς να το πω, είναι κάπως, να ισχυρίζονται ορισμένοι ότι είναι το καινούριο επειδή έχουν μετακινηθεί σε πολλά άλλα κόμματα και θέσεις, ομάδες, επιχειρήσεις κα πριν αποφασίσουν ότι είναι το … νέο και …καθαρό πράσινο!!!!
4. Συνεχίζει ακάθεκτος ο δημοσιογράφος μαντεύοντας ότι “συνεπώς, το Πράσινο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη θα παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον, επιφέροντας νέες ανακατατάξεις στο κομματικό σύστημα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου“. Μακάρι, λέμε εμείς, αλλά από την άλλη η πρόταση για κοινή λίστα δυο ισότιμων χώρων που έχουν απευθύνει οι Πράσινοι προς τον Πέτρο Κόκκαλη και το υπό δημιουργία κόμμα ΚΟΣΜΟΣ ήδη από τον Νοέμβριο 2023 (με δημόσια απεύθυνση, διμερείς συναντήσεις, πρόσκληση συμμετοχής του Πέτρου Κόκκαλη, συναντήσεις και με συμμετοχή εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα και στο συνέδριο στην Λυών) δεν λαμβάνει καμία απάντηση ως προς την πολιτική βούληση, το πολιτικό πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα. Η απάντηση είναι “θα εκλεγεί όργανο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου για διαπραγμάτευση με διάφορους χώρους μέσα στον Μάρτιο, Απρίλιο”.
Ως Πράσινοι όμως δεν θέλουμε να αυτοακυρωθούμε. Έχουμε απευθύνει ενωτική πρόταση προς όλες τις δυνάμεις – παλιές και νέες – για ενιαίο πράσινο ψηφοδέλτιο, κοινό πρόγραμμα και έναρξη της εκλογικής καμπάνιας άμεσα. Ήδη σημαντικές δυνάμεις έχουν ανταποκριθεί θετικά. Το υπό ίδρυση κόμμα ΚΟΣΜΟΣ κινείται πολύ αργά και επιδιώκει προσωπικές εντάξεις χωρίς κάποιο πολιτικό πρόγραμμα. Μια καλή δουλειά στο ευρωκοινοβούλιο μέσα από άλλο κόμμα, για περιβαλλοντικά θέματα και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ δεν οδηγεί αυτομάτως όμως σε ένα πράσινο κόμμα. Κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, που ενόψει ευρωεκλογών δεν υπάρχει, και δημοκρατικές διαδικασίες. Οι Πράσινοι επιδίωξαν ενότητα, με θετική διάθεση, αλλά δεν εκφράστηκε σαφής και δεσμευτική διάθεση από την άλλη πλευρά, και μάλλον σε αυτή την αναβλητικότητα παίζουν ρόλο οι αργοί ρυθμοί του σχήματος όσο και ο διαχωρισμός “από εκεί οι παλιοί και …φθαρμένοι και από εδώ …οι καλοί και νέοι” (όταν δημοσιοποιηθούν τα ονόματα δεν θα είναι όλοι νέοι κι άφθαρτοι αλλά ο καθένας με τα θετικά, τα αρνητικά και τα λάθη του, όπως όλοι μας).
Εξάλλου ο ίδιος ο Πέτρος Κόκκαλης και η κίνηση ΚΟΣΜΟΣ είχε προτείνει την άνοιξη 2019 συνεργασία με τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ξεκίνησαν ομάδες εργασίας για το πρόγραμμα και την καμπάνια, στην πορεία όμως δήλωσε ότι η κίνηση αποφάσισε να μην συμμετάσχουν στις εκλογές αλλά δυο μέρες αργότερα έκλεισε η συμμετοχή του Πέτρου Κόκκαλη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, από την ομάδα του οποίου στο ευρωκοινοβούλιο αποχώρησε το φθινόπωρο για να προσχωρήσει στις 31.1.2024 στην ομάδα των Πρασίνων, 4 μήνες πριν τις ευρωεκλογές.
Ο δημοσιογράφος προφανώς δεν το έψαξε ή έχει λάθος πληροφορίες. Η ένταξη λίγους μήνες μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές στην ομάδα των Πράσινων / EFA δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση “πράσινο φως για το κόμμα Κόκκαλη” εν όψει ευρωεκλογών. Στην ομάδα συμμετέχουν και ευρωβουλευτές από κόμματα που είναι διαφορετικά αλλά στο ευρωκοινοβούλιο επιλέγουν να ενταχθούν σε κοινή ομάδα με τους πράσινους. Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος το μόνο πράσινο κόμμα που συμμετέχει επίσημα, προσκεκλημένο δηλαδή από το προεδρείο, ως “μελλοντικός εταίρος -μέλος” είναι οι Πράσινοι. Το υπό ίδρυση κόμμα ΚΟΣΜΟΣ αν αιτηθεί να γίνει μέλος θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 χρόνια και θα προηγηθεί μια απαιτητική διαδικασία, μεταξύ άλλων υποστήριξη από ένα σύνολο κομμάτων μελών, καθεστώς παρατηρητή και αποστολή ομάδας στην Ελλάδα που θα συντάξει έκθεση. Εξάλλου από τα πιο επίσημα άτομα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος έχει διατυπωθεί η θέση να υπάρχει ενιαίο πράσινο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, κάτι που όμως και όχι με ευθύνη των Πράσινων δεν φαίνεται να ακολουθεί το …νέο και άφθαρτο. Φυσικά το ΕΠΚ δεν έχει κάποιο μαγικό τρόπο να το κάνει, πάντως δεν άναψε κανένα …πράσινο φως για δεύτερο “πράσινο κόμμα” στις ευρωεκλογές.
Μακάρι να επικρατήσει η λογική. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ολοκληρώνουν τις συνεδριακές διαδικασίες τους και ξεκινάνε την καμπάνια τους για τις ευρωεκλογές με στόχο να επιστρέψουν οι έλληνες πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι καιροί είναι κρίσιμοι

Posted on 07/02/2024 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top