Την εποχή της κλιματικής κρίσης και των καυσώνων δεν κλείνουμε πάρκα και κόβουμε τα δέντρα!

του Νίκου Χρυσόγελου

π. Ευρωβουλευτή ΠΡΑΣΙΝΟΙ / EFA

μέλος του Συμβουλίου ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Φλέγεται ο κόσμος και ο περιφερειάρχης Αττικής …κλείνει τα πάρκα

Είναι πλέον παραπάνω από εμφανές ότι οδεύουμε προς ένα κλιματικό χάος, με περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, μεταξύ άλλων και καυσώνων, και πρέπει να κάνουμε περισσότερα τόσο για να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε πλέον την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο που δεν οδηγεί σε εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα (ήδη φαίνεται ότι χάνουμε το στόχο της συγκράτησης της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας κάτω από το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου) όσο και για την άμυνά απέναντι στις επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος. Από την άλλη  η κλιματική κρίση μετατρέπει την προετοιμασία των κοινωνιών στα νέα κλιματικά δεδομένα ζήτημα επιβίωσης.
Ακόμα και αν δεν υπήρχε η κλιματική κρίση που κάνει πιο άγριες τις πυρκαγιές, η ελληνική πολιτική έπρεπε να πάρει μαθήματα από τις επαναλαμβανόμενες κάθε καλοκαίρι αποτυχίες στο θέμα των πυρκαγιών: αποτυχγάνει να αντιμετωπίσει με πρόληψη και κατάλληλη – έγκαιρη αντιμετώπιση τις πυρκαγιές δασικών περιοχών.
Η προσαρμογή στα νέα κλίματικά δεδομέαν περιλαμβάνει επίσης, ενίσχυση του ρόλου των πράσινων ζωνών, του πράσινου γενικά, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αττική που έχει μεγάλο έλλειμα πράσινου και απουσία πολιτικής για ανάκαμψη της φύσης και του πράσινου στην πόλη.
Σε δύσκολες εποχές (πανδημία, καύσωνας, υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση) χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο το πράσινο. Το να κλείνουν ακριβώς εκείνη την περίοδο και με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τα αστικά και περιαστικά πάρκα δείχνει όχι μόνο έλλειψη γνώσης αλλά και ανευθυνότητα για το ρόλο που παίζει το πράσινο στην προστασία της υγείας των πολιτών. Δείτε εδώ: “Έκδοση απόφασης προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές για την Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών (Αντιπυρική 2023)” (29 Ιουνίου 2023):Θέματα που αφορούν την εφαρμογή μέτρων αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, ρυθμίζονται με τα άρθρα 129-131 του Ν. 4926/2022 ( ΦΕΚ 82/Α’/2022). Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορία 3 ( υψηλή), κατηγορία 4 (πολύ υψηλή), ή κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA , καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (289/Α/1979) . 

Η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Ο οικείος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), το οποίο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κατά τόπο αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού ( Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, εισηγείται περί αναγκαιότητας επιβολής του μέτρου, είτε για το σύνολο των περιοχών είτε για ορισμένες , λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας.

Στην ανωτέρω απόφαση ορίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα επιβολής του μέτρου και προσδιορίζονται μέσω επισυναπτόμενης, ως Παράρτημα, ορθοφωτογραφίας τα όρια της περιοχής στην επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης.   

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών εκδόθηκε η απόφαση (ΑΔΑ: ΨΟΤΩ7Λ7-8ΙΙ) για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2023.

Στην παρούσα απόφαση επισυνάπτονται χάρτες με τις οδούς-περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών,  όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας (σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διαβιβάστηκαν από τους αρμόδιους φορείς). Οι χάρτες αυτοί σε πλήρη ανάλυση είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ PDF 864,96 KB 29/06/23 11:03:01
Αν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς η Περιφέρεια και ο Δήμος οφείλουν να ενισχύσουν την πρόληψη και τη φύλαξη, κινητοποιώντας τις υπηρεσίες που υπάρχουν αλλά και τους πολίτες που θα ήθελαν να βοηθήσουν εθελοντικά. Για παράδειγμα στο Πεδίον του Άρεως υπάρχει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης που πληρώνει η Περιφέρεια Αττικής. Για ποιο λόγο λοιπόν αποφασίζει η Περιφέρεια το “κλείσιμο του Πάρκου” που αποτελεί ένα καταφύγιο για πολλούς ανθρώπους, για δροσιά και ανάσσα, πολύ περισσότερο που γύρω από το Πεδίον του Άρεως είναι πυκνοκατοικημένες περιοχές με χιλιάδες ανθρώπους, χαμηλών μάλιστα εισοδημάτων. Αν χρειάζονται κάποιοι διορισμοί προσωπικού είναι για την προστασία, φροντίδα, φύλαξη και αναβάθμιση του πράσινου για λόγους ποιότητας ζωής, υγείας και λειτουργικότητας της πόλης. Τα 1000 άτομα της “πανεπιστημιακής αστυνομίας” που διορίσθηκαν πρόσφατα αλλά “διαπιστώθηκε ότι δεν χρειάζονται εκεί”, θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να αναλάβουν το ρόλο της προστασίας και φύλαξης πάρκων και περιαστικών δασών.
Η Ελλάδα (και η Αττική) είναι πολύ υψηλά στους πρόωρους θανάτους λόγω υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υψηλών θερμοκρασιών, όπως δείχνουν πολλές έρευνες. Χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο και δίκτυα πράσινων ζωνών. Θα γλυτώναμε πρόωρους θανάτους, ασθένειες, υπερβολικές δαπάνες.
Όμως αντι για φροντίδα και επέκταση του πράσινου πολλοί δήμοι αναθέτουν σε εργολαβίες το κόψιμο δέντρων και πανάκριβα έργα αναπλάσεων!
Τώρα όμως ο ευρωπαικος Κανονισμός Αποκατάστασης της Φύσης #NatuteRestorationLaw προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για ανάκαμψη του πράσινου και της φύσης και μέσα στις πόλεις. Δείτε εδώ άρθρο μου: https://prasinoi.gr/restorationnaturelaw23/
Θέστε το ερώτημα αυτό στους υποψήφιους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις (και οι εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές ΚΑΝΟΥΝ):
– να κλείνεις τα αστικά και περιαστικά πάρκα όταν έχει καύσωνα (με δικαιολογία ότι υπάρχει λέει κίνδυνος πυρκαγιάς), αντί να βελτιώσεις τη φύλαξη και πρόληψη και να έχεις σχέδιο προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα,
–  Να κόβεις (ή να κλαδεύεις!) δέντρα καλοκαιριάτικα,
– Να αραιώνεις τα δρομολόγια των λεωφορείων και του ηλεκτρικού και να περιμένουν οι επιβάτες άπειρη ώρα (20 λεπτά ηλεκτρικός, 45 λεπτά τρόλευ, 40 λεπτά λεωφορείο στην Κηφισίας). Δεν κυκλοφορούν όλοι και όλες με κλιματιζόμενο ΙΧ και οδηγό που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης
– Να θυμάστε κάθε φορά την κλιματική κρίση όταν υπάρχει ένα ακραίο φαινόμενο και να ξεχνάτε ότι η κλιματική κρίση οδεύει προς κλιματικό χάος, δεν είναι στιγμιαία, και απαιτεί επείγουσα και συνεκτική δράση και στο επίπεδο της μείωσης πλέον της κλιματικής ζημιας και της προσαρμογής των πάντων (οικονομία, κοινωνικές υποδομές, καθημερινότητα, πόλεις, εργασία, πολιτική προστασία, υποδομές υγείας, γεωργία, διατροφική ασφάλεια, διαχείριση εδάφους και δασών, κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δρόμοι και πεζοδρόμια, πράσινο και φύση στην πόλη, σπόροι και είδη καλλιεργειών, φροντίδα για τα ζώα κ.ά) στα νέα, πολύ διαφορετικά, κλιματικά δεδομένα

Το πάρκο Δρακόπουλου και η σύγκρουση του δημάρχου με τους κατοίκους της περιοχής

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 17/7/2023 ξεκίνησαν εργασίες του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Δρακόπουλου παρουσία με την παρουσία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας. 2 μεγάλα φορτηγά του εργολάβου ξεφόρτωσαν στο πάρκο μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις με στόχο να περιφράξει και με λαμαρίνες το πάρκο.

Εδώ και καιρό οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στο σχέδιο του δήμου, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει σε κόψιμο 90 δέντρων και στη συνέχεια στην δόμηση του πάρκου από τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι κάτοικοι που ήταν εκεί, ζήτησαν να επιδειχθούν οι απαραίτητες άδειες για τις εργασίες στο πάρκο. Τόσο ο εργολάβος όσο και η αστυνομία αρνήθηκαν, και αντιθέτως η αστυνομία προσήγαγε 6 άτομα στο ΑΤ Πατησίων, παρότι έδειξαν τις ταυτότητές τους. 

Το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουλίου οργανώθηκε νέα κινητοποιήση των κατοίκων που αντιδρούν στα σχέδια του Δήμου.

Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι το σχέδιο της ανάπλασης “περιλαμβάνει τη κοπή  περίπου 90 ώριμων δέντρων καθώς και των νέων φυτεύσεων που είτε προϋπήρχαν είτε έχουν φυτευτεί από τους κατοίκους από το 2009 μέχρι φέτος. H αντικατάστασή τους με χλοοτάπητα και βιομηχανικά υλικά εξυπηρετεί το σχέδιο ανέγερσης κτηρίου απ’ τον Ερυθρό Σταυρό μετά το τέλος της οκταετούς παραχώρησης”.

Και ζητάνε:

– Χαρακτηρισμό όλου του κληροδοτήματος ως Κοινόχρηστο Πράσινο: Επαναφορά σε ισχύ του ρυμοτομικού του ‘81 που καταπατήθηκε από την επιβολή όρων δόμησης στο κτήμα.

– Συντήρηση πάρκου: Συντήρηση και καθαρισμό από την υπηρεσία πρασίνου όπως είναι αυτονόητο. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι προσπαθούν να συντηρήσουν το πράσινο και ο Δήμος αντί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, κόβει το νερό του πάρκου.

– Αναστήλωση των Διατηρητέων – Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης: Τα εναπομείναντα χαρακτηρισμένα κτίρια είναι εκτός μελέτης.

– Ακύρωση της οκταετούς σύμβαση μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι επιζήμια. Να παρθεί πίσω. Το πάρκο ανήκει στους κατοίκους.Site: https://parkodrakopoulou.noblogs.org/,

Facebook: /parkodrakopoulou, Τwitter: https://twitter.com/parkodrakopoulo

 

Posted on 18/07/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top