Γεν. Γραμματέας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Καμία σχέση με το “ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ” του Κ. ΚΑΛΟΓΡΑΝΗ – Κακή χρήση του λογότυπου μας

“Πράσινες” απομιμήσεις, από το παρελθόν (πχ Βεργής) στο σήμερα (δήθεν..”Πράσινο Κίνημα”). Μέσα και πρακτικές με στόχο να πλήξουν τους Πράσινους και να εξυπηρετήσουν άλλους κομματικούς σχεδιασμούς. 

Το λεγόμενο “ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ” εμφανίζεται να …συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους Πράσινους και μάλιστα χρησιμοποιεί το λογότυπο του Ευρωπαϊκού Πράσινους Κόμματος σε συνεντεύξεις του Κώστα Καλογράνη που εμφανίζεται ως συμπρόεδρος του σχήματος. Μάλιστα έχει αξιοποιήσει το γεγονός ότι τα Συνέδρια και τα Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος είναι ανοιχτά για να υποστηρίξει με …φωτογραφίες μπροστά σε πανώ ή με κάποιους που δεν γνωρίζουν ότι δήθεν είναι στενά συνεργαζόμενο με τους Ευρωπαίους Πράσινους.

Στο πρόσφατο συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων ο Καλογράνης και άλλοι 7 βρέθηκαν εκεί για φωτογραφίες. Το συνέδριο ήταν ανοικτό για να το παρακολουθήσει κάποιος. Φυσικά το “Πράσινο Κίνημα” (??) ΔΕΝ εχει οποιαδήποτε σχέση με το Ευρωπαικο Πράσινο Κόμμα. Η Γενική Γραμματέας του ΕΠΚ προειδοποιεί ότι ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιεί ότι δήθεν συνεργάζεται με το ευρωπαικο πράσινο κόμμα. Απλώς εκμεταλλεύτηκε για άλλη μια φορά ότι τα συνέδρια και τα συμβούλια των πράσινων είναι ανοιχτά και μπορεί να μπει μέσα.

Το λέει με σαφήνεια  η Benedetta De Marte, Γεν Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, σε επίσημη δήλωσή της σχετικά με την ….σχέση του “Πράσινου Κινήματος” με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα:

The EGP Committee has discussed this matter as we take the concerns very seriously and of course also the misuse of our logo. Our Congress as well as our Councils are events open to the public and we do not control the registrations. We will therefore, at this stage, also not prevent the access for anyone registered. But our staff has been briefed and is fully aware to pay attention at all stages of the Congress, in particular at the registration, but also to monitor their communications and make sure that under no circumstances EGP will share it. We are aware that the person in question and other members of the party have attended EGP events before. Regarding the misuse of our logo,  we will follow up on this soon and request for them to refrain from using our logo on their website and any other communications in the future“.

*Μετάφραση): Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος συζήτησε αυτό το θέμα (ΣΣ την παρουσία του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο Συνέδριο) καθώς λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που υπάρχουν και φυσικά την κακή χρήση του λογότυπού μας. Το Συνέδριό μας καθώς και τα Συμβούλιά μας είναι εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό και δεν ελέγχουμε τις εγγραφές. Επομένως, σε αυτό το στάδιο, επίσης δεν θα εμποδίσουμε την πρόσβαση οποιουδήποτε εγγεγραμμένου. Αλλά το προσωπικό μας έχει ενημερωθεί και έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να δώσει προσοχή σε όλα τα στάδια του Συνεδρίου, ιδιαίτερα κατά την εγγραφή, αλλά και να παρακολουθεί τις επικοινωνίες τους και να βεβαιωθεί ότι σε καμία περίπτωση το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) δεν θα μοιράσει τέτοιο υλικό. Γνωρίζουμε ότι το εν λόγω πρόσωπο και άλλα μέλη του κόμματος έχουν παρευρεθεί στο παρελθόν σε εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκου Πράσινου Κόμματος (EGP). Σχετικά με την κακή χρήση του λογότυπου μας,  θα το παρακολουθήσουμε  και σύντομα θα τους ζητήσουμε να απόσχουν από τη χρήση του λογότυπού μας στον ιστότοπό τους και σε οποιεσδήποτε άλλες επικοινωνίες στο μέλλον“.

Αλλά δεν είναι πρωτοφανές κάποιοι να παρουσιάζονται ότι συμμετέχουν στους Ευρωπαίους Πράσινους. Από την εμφάνιση του οικολογικού και πράσινου κινήματος είχαμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα κάλπικων …οικολογικών σχημάτων που προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν την δουλειά του οικολογικού κινήματος ή την απήχηση που είχαν οι πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δημιουργήσουν σύγχυση αλλά και να καρπωθούν την όποια επιρροή μπορούσαν να έχουν σε εκλογικό επίπεδο.

Δεν ήταν, όμως, μόνο γραφικότητες, στην πραγματικότητα ήταν φαινόμενα που διαπλέκονταν με παράνομα ή τυχοδιωκτικά συμφέροντα. Παράδειγμα, ένας από αυτούς, που εμφανίζονταν ως ο πρόεδρος ….των “ελλήνων οικολόγων” – ο Δημοσθένης Βεργής – βρέθηκε στη φυλακή για ένα διάστημα μετά από την καταδίκη του για προσπάθεια νομιμοποίησης τεράστιων εκτάσεων καταπατητή, με τη γνωστή μέθοδο της πώλησης ή δωρεάς μέρους της καταπατημένης έκτασης, ώστε να νομιμοποιηθεί μέσα από μια τέτοια πράξη. Τον Ιούνιο του 2014 καταδικάστηκε σε 37 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη χωρίς αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ για απάτη σε βάρος του δημοσίου, επειδή διεκδικούσε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δημόσιας γης 452.000 τ.μ. κοντά στη λίμνη Μαραθώνα με πλαστούς τίτλους για λογαριασμό του ιδίου και του ….πολιτικού του κόμματος, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του …προτέρου εντίμου βίου. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014 στα Εξάρχεια και αποφυλακίστηκε το 2017, με χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου, αντί στα 25, από την καταδίκη σε 37 έτη (μείωση λόγω ελαφρυντικών), τελικά μετά από μόλις 3 έτη. Τα ΜΜΕ της εποχής τον εντόπισαν αμέσως μετά την αποφυλάκισή του στη Μύκονο.

Στο επικοινωνιακό υλικό που χρησιμοποιούν τα κάλπικα “πράσινα” σχήματα “κλέβουν” σύμβολα των ευρωπαίων και των ελλήνων πράσινων δημιουργώντας σύγχυση. Οι αφίσες του Βεργή χρησιμοποιούν συχνά παρόμοια λογότυπα ακόμα και ίδια γραμματοσειρά και παρόμοιο σηματάκι με αυτό των πραγματικών πρασίνων. Το τελευταίο από αυτά τα πράσινα ….φρούτα, το (δήθεν) “ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ” χρησιμοποιεί το λογότυπο των Ευρωπαίων Πράσινων μέσα στις εικόνες του και σε συνεντεύξεις τύπου για να πείσει (παραπλανητικά) ότι έχει σχέση με τους Ευρωπαίους Πράσινους (φωτο με το σήμα των ευρωπαίων πράσινων αριστερά στο πανό και με τη φράση “υποστηρικτές European Greens”).

Εκπρόσωπος του “Πράσινου Κίνημα” εμφανίζεται στο χώρο όπου διεξάγονταν το 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Ιούνιος 2022, Ρίγα Λετονίας) χωρίς πρόσκληση ή κάποια επαφή με τα πράσινα κόμματα, πολύ περισσότερο πολιτική συνεργασία.

Η μόνη παρουσία του είναι πίσω από ένα Podium και μπροστά από ένα πανώ για την φωτογραφία που θα υποδηλώνει ότι απευθύνεται στους …εκπροσώπους των Ευρωπαίων Πράσινων. Είναι διάλλειμα, κανένας δεν είναι στην αίθουσα, έστω για να γελάσει αργότερα με το “Ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” Νίκος Παπαδάκης στέλνει το μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετέχει στο 35ο Συμβούλιο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ εκπροσωπώντας το Πράσινο Κίνημα”. Οι μόνοι που εκπροσωπήθηκαν επίσημα στο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος ήταν το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ (με τον Νίκο Χρυσόγελο και τη Βασιλική Γραμματικογιάννη) και οι ΟΠ. Σίγουρα καμία σχέση δεν είχε το ….”Πράσινο Κίνημα” του Κ. Καλογράνη με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Το να μπαίνει κάποιος σε μια αίθουσα όπου οργανώνεται το Συμβούλιο και να βγάζει φωτογραφίες μπροστά στο Podium ή το πανό δεν σημαίνει ότι συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου, Βέβαια αυτή την πρακτική πρώτος διδάξε ο Δημοσθένης Βεργής που φωτογραφίζονταν μπροστά σε podium …διεθνών συνεδρίων για τη βιωσιμότητα όταν ούτε απέξω δεν ήταν, αλλά έστεινε μια καλή φωτογραφία μπροστά σε ένα …podium με το σχετικό σύνθημα. Έτσι βρέθηκε στο …Ρίο ή στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τη σχετική κάλυψη από τα ΜΜΕ που κατά τα άλλα δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τις πραγματικές πράσινες συμμετοχές σε παρόμοια συνέδρια.

Πράσινες Προτάσεις, στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Διατροφική ΑλυσίδαΤο σκηνικό επαναλαμβάνεται αλλά με 8μελή …αντιπροσωπεία στο 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Κοπεγχάγη της Δανίας (2-4 Δεκεμβρίου 2022).

«Φορολογήστε τους πλούσιους για να σώσετε το κλίμα»Διαβάζοντας τις αναρτήσεις του …”πράσινου κινήματος” μοιάζει σαν το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος να γίνεται για το …κίνημα, αφού  “Παρουσία της Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Ρίας Ακρίβου και του Προέδρου του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» Γιάννη Κυριακόπουλου πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα συνεδρίαση που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων και η Νεολαία SF” ή “Το Δίκτυο Τοπικών Συμβούλων EGP και οι Πράσινοι στην Επιτροπή των Περιφερειών συνδιοργάνωσαν ένα πολύ χρηστικό σεμινάριο για να εξερευνήσουν οι αυτοδιοικητικοί το πώς λειτουργεί η δικτύωση και πώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. Το Πράσινο Κίνημα εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Παπαδάκη«Πράσινη» δικτύωση για τους αυτοδιοικητικούς ή “Σε ειδικό εργαστήριο, για το πως μπορούν οι αυτοδιοικητικοί να επιτύχουν την πράσινη μετάβαση, συμμετείχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ” ή Το Πράσινο Κίνημα συμμετείχε με την πρώην βουλευτής (sic!) και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της Βουλής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πράσινων Ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένου του εργαστηρίου: «Πόλεις και κοινότητες φιλικές προς την ηλικία», που παρουσιάστηκε από την Christa Möller-Metzger ENGS και το Δημοτικό Συμβούλιο της Γερμανίας του Αμβούργου (sic!!!) ή “Το Μεσογειακό Δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων διοργάνωσε τη σύνοδο για το πάντα επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης.Το Πράσινο Κίνημα εκπροσώπησε ο Βασίλης Ρόκος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος” ή “Το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Πράσινου Κινήματος Βαλέρια Τελικωστόγλου συμμετείχε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο συζήτησης την Διεύρυνση της Ε.Ε.” ή “Οι συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης στο «τραπέζι» για την στρατηγική επικοινωνία των κομμάτων των Πρασίνων.Να ακουστούν Δυνατά οι Πράσινες Ιδέες

Διεύρυνση της ΕΕ και Δυτικά Βαλκάνια

Το συνέδριο είναι ανοιχτό, όποιος θέλει μπορεί να γραφτεί και να βγάλει φωτογραφίες μπροστά σε πανώ ή μέσα σε μια αίθουσα ή …παρακολουθώντας την ομιλία της Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας. Εξάλλου όπως δηλώνει ο “συμπρόεδρος” Κ. Καλογράνης στην πρόσφατη συνέντευξη του ….”Πράσινου Κινήματος”  στη ΔΕΘ, – πόση αμετροέπεια – οι επιτυχίες των Γερμανών Πράσινων (και η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση;) οφείλονται μάλλον σε αυτούς!!!


Κ. Καλογράνης: “Πράγματι οι Γερμανοί Πράσινοι στις προηγούμενες εκλογές πέτυχαν ένα πάρα πολύ καλό ποσοστό. Οι δικοί μας οι άνθρωποι στα κρατίδια της Γερμανίας, καθώς έχουμε και μέλη στο Κεντρικό μας Συμβούλιο που είναι από τη Γερμανία, εργαστήκαν προς αυτήν την κατεύθυνση με τους ομογενείς να βοηθήσουν τους Πράσινους (!!!). Θεωρούμε ότι έχουμε δικαιωθεί με την επιλογή αυτή. Ξέρετε δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε με τα αδελφά κόμματα, πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόσημο είναι θετικό και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες. Για εμάς υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα. Η ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας στη διαμάχη με τον Ερντογάν και αυτό έχει γίνει μόνο από τους Πράσινους και για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πράσινο κόμμα στην ελληνική βουλή για να μπορούν να συνεννοούνται και να μπορούμε να περνάμε και τα εθνικά μας θέματα. Το δεύτερο είναι πως οι Γερμανοί Πράσινοι ξεκίνησαν τη συζήτηση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις”.

Είναι τόσο …ανεξάρτητο πράσινο το …”Πράσινο Κίνημα” των Κ.Καλογράνη και Ρ. Ακριβού που στην μεν Περιφέρεια Αττικής ο εκπρόσωπος τους συνεργάζεται (αντιπεριφειάρχης και αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής – ΕΔΣΝΑ) με την παράταξη Πατούλη (ΝΔ), ενώ στη Θεσσαλία ο πατέρας της Ρ. Ακριβού προσχώρησε επισήμως στην παράταξη Αγοραστού (ΝΔ).

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Κ. Καλογράνη πρόσφατα εδώ:

Ερώτηση δημοσιογράφου: Γιατί δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τα άλλα “πράσινα” κόμματα που υπάρχουν; Δεν θα ήταν καλύτερα να ήταν σε αυτές τις εκλογές ενωμένος ο πράσινος χώρος;

Φυσικά θα ήταν καλύτερο αλλά υπάρχουν μεγάλες ιδεοπολιτικές διαφορές. Τα άλλα μικρότερα κόμματα του χώρου είναι είτε πολύ αριστερά είτε έχουν αντιπατριωτικές και εθνομηδενιστικές θέσεις και εμείς δε συνεργαζόμαστε με αυτούς. Το Πράσινο Κίνημα είναι δημοκρατικό, πράσινο και πατριωτικό. Δεν είμαστε αριστεροί όπως είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, ούτε εθνομηδενιστές όπως είναι ο κ. Τρεμόπουλος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Στην Περιφέρεια Αττικής έχετε συνεργαστεί μετεκλογικά με την παράταξη του κ. Πατούλη. Πως κρίνετε αυτή τη συνεργασία και τι θα κάνετε στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές;

Αυτό δείχνει την ευρύτητα του πεδίου μας και το πώς έχουμε διευρύνει τον λεγόμενο πράσινο χώρο. Εμείς συνεργαστήκαμε στην Περιφέρεια Αττικής με τον κ. Πατούλη σε 13 σημεία. Τρία χρόνια μετά έχουμε να πούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει γίνει πάρα πολύ «πράσινη» (ΣΣ !!!!). Οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι τόσες πολλές που δεν έχουν ξαναγίνει από καμία άλλη περιφερειακή αρχή τόσο στην ανακύκλωση, όσο και στη φιλοσοφία γενικότερα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα ή ο κ. Πατούλης ήταν πράσινος και δεν το ξέραμε ή κάποιοι άνθρωποι έχουν βάλει το χέρι τους κι έχει γίνει αυτό το πράσινο έργο.

Επίσης θέτει θέματα που κι άλλοι εθνικιστοί κύκλοι προβάλλουν: “Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί να υπάρχει Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή… και αυτό είναι στην πράσινη και ανθρωπιστική οπτική ξεκάθαρα”.

 

Posted on 05/12/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top