6o Συνέδριο Ευρωπαίων Πράσινων – Οι Πράσινοι βάζουν το αποτύπωμά τους στον 21ο αιώνα

Οι Έλληνες Πράσινοι στο 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Με κεντρικό μήνυμα «να διασφαλίσουμε ζεστά σπίτια για όλους/ες, να αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη», ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου οι εργασίες του 6ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP). Σημαντική ήταν η συμμετοχή και του νέου κόμματος των Πράσινων, με πρόσκληση του EGP: οι Πράσινοι εκπροσωπήθηκαν στην Κοπεγχάγη από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, συν-εκπρόσωπο των κόμματος και πρώην ευρωβουλευτή.

Ο Μ. Τρεμόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση των Ελλήνων συνέδρων με τη Βούλα Τσέτση, υπεύθυνη του Committee (Εκτελεστικής Επιτροπής) του EGP για τα Πράσινα κόμματα της Νότιας Ευρώπης, και στην ενημέρωση του EGP για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ. Η συμμαχία, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα συμμετέχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές με υποστήριξη και από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, συσπειρώνει τα οργανωμένα σχήματα του ελληνικού πράσινου χώρου, καθώς και πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν ως συνεργαζόμενες στην πολιτική ομάδα των Πράσινων, στο ευρωκοινοβούλιο.

Σειρά συναντήσεων εργασίας είχε ο Μ. Τρεμόπουλος και με τους επικεφαλής των Πράσινων κομμάτων της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας κοινής πράσινης πρωτοβουλίας για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά εργοστάσια και χωρίς εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Οι Πράσινοι βρίσκονται πλέον σε 8 κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, ενώ Πράσινος είναι και ο πρόεδρος της Αυστρίας. Πάνω από 16.000 είναι οι εκλεγμένοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Πράσινοι προωθούν παντού αλλαγές στη βάση αξιών όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Και αναλαμβάνουν ευθύνες και για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, την εργασία, την εξωτερική πολιτική. Και βάζουν το αποτύπωμά τους στον 21ο αιώνα.

Αναλυτικότερα:

Με την υιοθέτηση των πολιτικών αποφάσεων ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4.12. το 6ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, στην Κοπεγχάγη.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η «διασφάλιση ζεστών σπιτιών για όλους και όλες, αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη», συνδεδεμένο και με τις κοινωνικές διαστάσεις της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και με τις πολιτικές αλληλεγγύης που απαιτούνται. Οι Πράσινοι ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη μέσα στην ενεργειακή κρίση: ζεστά, μονωμένα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια, πρόσβαση όλων στην απαραίτητη ενέργεια και όχι διακοπή ρεύματος. Υποστηρίζουν μια κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, που δεν αφήνει κανέναν και καμία πίσω. Κεντρική θέση έχει εδώ και μια βιώσιμη πολιτική για τη στέγη, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή και προσβάσιμη κατοικία, θα εξαλείψει την αστεγία και θα αντιμετωπίζει προβλήματα που δημιουργεί η μαζική δέσμευση κατοικιών για χρονομίσθωση και μαζικό τουρισμό. «Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι και θα είναι πάντα στον πυρήνα των πολιτικών αξιών των Πρασίνων, που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, στις ανισότητες και τον αποκλεισμό, Η αξιοπρέπεια και η ελευθερία των ανθρώπων είναι στο κέντρο των πράσινων πολιτικών», επισημαίνεται στις αποφάσεις του συνεδρίου.

Πάνω από 1.000 άτομα από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν από 2 μέχρι και 4 Δεκεμβρίου στο 6ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος: ακτιβιστές, αυτοδιοικητικοί, αλλά και πρωθυπουργοί (Ισλανδία, Μαυροβούνιο), υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές. Οι Πράσινοι – το νέο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα – είναι υποψήφιο μέλος και προσκαλείται επισήμως από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στα Συμβούλια και στα Συνέδριά του. Στην Κοπεγχάγη εκπροσωπήθηκαν από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, συν-εκπρόσωπο του κόμματος και πρώην ευρωβουλευτή.

Ο Μ. Τρεμόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση των Ελλήνων συνέδρων με τη Βούλα Τσέτση, υπεύθυνη του Committee (Εκτελεστικής Επιτροπής) του EGP για τη Νότια Ευρώπη, και στην από κοινού ενημέρωση του EGP για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ. Η συμμαχία, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα συμμετέχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές με υποστήριξη και από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, συσπειρώνει τα οργανωμένα σχήματα του ελληνικού πράσινου χώρου, καθώς και πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν ήδη ως συνεργαζόμενοι στην πολιτική ομάδα των Πράσινων, στο ευρωκοινοβούλιο.

Σειρά συναντήσεων εργασίας, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, είχε ο Μ. Τρεμόπουλος με τους επικεφαλής όλων των Πράσινων κομμάτων της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας κοινής πράσινης πρωτοβουλίας για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά εργοστάσια και χωρίς εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια διεθνούς διαδικτυακής εκδήλωσης «Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια, Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά» που είχαν συνδιοργανώσει την περασμένη άνοιξη οι Έλληνες Πράσινοι σε συνεργασία με τους Πράσινους της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας.

Κεντρικές δημόσιες εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους ομιλητές και πέρα από τα πράσινα κόμματα, οργανώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου για τη διατροφική ασφάλεια, την κοινωνική διάσταση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τις κυβερνητικές εμπειρίες των πράσινων κομμάτων.

«Δεν θα υπάρξει διατροφική ασφάλεια μακροχρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση βιοποικιλότητας, η κλιματική κρίση και η ρύπανση. Είναι πολύ κρίσιμη η γονιμότητα του εδάφους», τονίστηκε στην εκδήλωση για τη διατροφική ασφάλεια. «Όταν τρώμε σήμερα, καταναλώνουμε… ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα το 60% των συνθετικών λιπασμάτων προέρχονται από τη Ρωσία», επισημαίνεται. «Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία είδαμε περίεργα φαινόμενα στις αγορές. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη και αυτό καθοδηγείται κυρίως από μεγάλες επενδύσεις. Το πιο μεγάλο θέμα είναι η αντιμετώπιση της τροφής σαν να ήταν οποιοδήποτε εμπόρευμα», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Virginijus Sinkevicius. «Ποτέ δεν υπήρξε έλλειψη τροφίμων, αφού τα αποθέματα είναι υψηλά σε όλο το 2022 παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ακρίβεια των τιμών κατευθύνεται από κερδοσκοπία παραγόντων στην αγορά τροφίμων» επισήμανε ο Olivier De Schutter, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συζήτηση για τις κοινωνικές διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης, συμμετείχε και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών της Ισπανίας Yolanda Diaz. Η Ευρώπη οφείλει να ηγηθεί τόσο στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα κάπως ελεγχόμενα, όσο και στη δημιουργία ενός ταμείου για τις ζημιές και τις απώλειες που προκαλεί πλανητικά η κλιματική κρίση και βιώνουν χώρες που δεν έχουν μέσα να αμυνθούν απέναντι στις επιπτώσεις της. «Καταλαβαίνουμε την οργή των νεότερων γενεών διότι δεν βλέπουν ένα μέλλον. Πρέπει να δράσουμε για το κλίμα τώρα. Δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Όμως χρειαζόμαστε πράσινες λύσεις για να έχουμε ένα ζωντανό πλανήτη και για τις επόμενες γενιές». «Ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στο έδαφος που έχει όμως συνέπειες σε όλη την Ευρώπη. Αλλά εμείς οι Πράσινοι έχουμε απαντήσεις. Το μέλλον θα βασίζεται στον ήλιο και στον άνεμο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Terry Reintke.

Ιδιαίτερη θέση είχε η συζήτηση για την εμπειρία των Πράσινων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή ακόμη και ηγούνται της κυβέρνησης όπως στο Μαυροβούνιο, με πρωθυπουργό τον πράσινο Dritan Abazovic. Οι Πράσινοι βρίσκονται πλέον σε 8 κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, ενώ Πράσινος είναι και ο πρόεδρος της Αυστρίας. Πάνω από 16.000 είναι οι εκλεγμένοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι σύνεδροι συζήτησαν τόσο θέματα τοπικών πολιτικών και πράσινου μετασχηματισμού των πόλεων όσο και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο πιθανόν θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια πρώτη αναφορά στην στρατηγική των Ευρωπαίων Πράσινων για τις ευρωεκλογές τον Μάιο 2024.

Οι Πράσινοι προωθούν, όχι μόνο στα κινήματα και στα δημοτικά συμβούλια αλλά και συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις, αλλαγές στη βάση αξιών όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Στην Φινλανδία έχουν αναλάβει όχι μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην Γερμανία έχουν αναλάβει από το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το Υπουργείο Ισότητας και το Υπουργείο Γεωργίας. Στην Αυστρία οι Πράσινοι έχουν όχι μόνο το Υπουργείο Κλιματικής Πολιτικής, Έρευνας αλλά – μεταξύ άλλων – και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι Πράσινοι στις ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνο) αναλαμβάνουν ευθύνες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, την εργασία, την εξωτερική πολιτική. “Είναι ενδιαφέρον ότι οι Πράσινοι πλέον διαχειρίζονται κάθε κυβερνητική θέση, συμπεριλαμβανομένων Πρωθυπουργών, ελπίζουμε σε όλη την Ευρώπη. Το κύριο καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα συνεχιστεί. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά κόμματα που να το παίρνουν αυτό σοβαρά. Πρέπει να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα τώρα”, δήλωσε η Μaria Ohisalo, πρόεδρος των Φινλανδών Πράσινων και υπουργός περιβάλλοντος και κλιματικής πολιτικής, μέλος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου και δημοτικός σύμβουλος στο Ελσίνκι.

Στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα λειτουργούν και θεματικά ή γεωγραφικά δίκτυα: το Μεσογειακό και το Βαλκανικό Δίκτυο, το δίκτυο για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα, των πράσινων εκλεγμένων αυτοδιοικητικών, των ΑΜΕΑ, των ηλικιωμένων, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και ομάδες εργασίας για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, για το Μέλλον της Ευρώπης, για το Εμπόριο.

 

 

 

Posted on 06/12/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top