Αειφορικές προτάσεις των Πράσινων
Στην Πάτρα αφιέρωσαν την τελευταία μέρα της περιοδείας τους στη Δυτική Ελλάδα οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Πατρέων, έδωσαν συνέντευξη στην ιστορική εφημερίδα “Πελοπόννησος”, συνομίλησαν με τη δημοτική παράταξη «Σπιράλ», επισκέφθηκαν τον αστικό βιότοπο της Αγυιάς και εξέφρασαν τις θέσεις του κόμματος για τα επίκαιρα προβλήματα της Αχαΐας.
Οι δύο συν-εκπρόσωποι των Πράσινων συνοδευόμενοι από το μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων, Γιώργο Κανέλλη, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, ο οποίος παρουσίασε το ασφυκτικό οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο Δήμος και απάντησε σε ζητήματα όπως η σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης, η αύξηση του αστικού πρασίνου, το πάρκινγκ, οι ποδηλατόδρομοι κ.ά.
Μετά από επίσκεψη στα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «Πελοπόννησος», όπου έδωσαν συνέντευξη, η αντιπροσωπεία των Πράσινων επισκέφτηκε τα γραφεία της δημοτικής παράταξης «Σπιράλ», όπου είχαν μια διεξοδική συζήτηση με τον επικεφαλής Πέτρο Ψωμά, τον δημοτικό σύμβουλο Θάνο Δούρο και την Γ. Γραμματέα της παράταξης Εύα Αθανασοπούλου. Στη συζήτηση συμμετείχαν τα στελέχη της παράταξης και και μέλη των Πράσινων Μαίρη Κάργα και Ανδρέας Σπηλιώτης. “Στα δύο χρόνια της καραντίνας που προηγήθηκαν το «Σπιράλ» οργανώθηκε και διευρύνθηκε. Έγινε πολύ προεργασία ώστε η παράταξη να μεγαλώσει, με στόχο να μεγαλώσει και την πόλη. Ένα μεγάλωμα δημιουργικό, προς όλες τις κατευθύνσεις, που τόσο το έχει ανάγκη η Πάτρα μας”, δήλωσε ο κ. Πέτρος Ψωμάς.
Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο έλος της Αγυιάς, όπου τα μέλη των Πράσινων στην Πάτρα, Γιώργος Κανέλλης και Κυριάκος Καβούρης, ξενάγησαν τους δυο συν-εκπροσώπους. “Ο αστικός βιότοπος της Αγυιάς είναι σημαντικός για αμφίβια, ερπετά και πτηνά, ενώ συγχρόνως είναι και ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής. Η εκτέλεση του έργου ανάπλασης οφείλει να σεβαστεί ως το τέλος τις απαιτήσεις της μελέτης και ειδικότερα να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της επικοινωνίας των υδάτων στο κεντρικό του τμήμα, με απομάκρυνση των αδρανών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεμελίωση του ξύλινου περιπάτου”, δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Σε ότι αφορά επίκαιρα προβλήματα της Αχαΐας οι δύο συνεκπρόσωποι εξέφρασαν τις θέσεις του κόμματος:
- Τα σχέδια για υποθαλάσσιες εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό και το Ιόνιο, είναι ιδιαίτερα επισφαλή περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά. Θα βλάψουν δραματικά το τουριστικό προϊόν ενώ δεν πρόκειται να φέρουν ούτε αξιόλογα ούτε άμεσα αποτελέσματα, δεδομένου ότι αυτά αναμένονται μετά το 2028. Το σημαντικότερο είναι ότι η καύση υδρογονανθράκων επιδεινώνει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και εξάλλου δεν συνάδει ούτε με τον πρόσφατο κλιματικό νόμο της κυβέρνησης.
- Όσον αφορά στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών υποστήριξαν την θέση των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αχαΐας για σεβασμό του αιγιαλού και «στρατηγική απομάκρυνση» από τις ακτές.
- Για τους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων που χάνονται σημείωσαν την ανάγκη στροφής και σε πολεοδομικά εργαλεία, όπως η τράπεζα γης και όχι μόνο διεκδίκηση κονδυλίων για αποζημιώσεις. Οι δημόσιοι χώροι και το πράσινο πρέπει πάση θυσία να πολλαπλασιαστούν για να γίνουν βιώσιμες οι πόλεις.
- Για τα προβλήματα στην ανακύκλωση σημείωσαν με έμφαση την ανάγκη οι διαφωνίες Δήμου Πατρέων και ΕΕΑΑ να μην οδηγήσουν σε παύση λειτουργίας του συστήματος των μπλε κάδων, ώστε να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση στην αποδοχή της ανακύκλωσης από τους δημότες. Είναι επείγουσα ανάγκη να αλλάξει το σημερινό προβληματικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων που συσσωρεύει προβλήματα στις επόμενες γενιές με ένα ολοκληρωμένο σύστημα με μείωση, επανάχρηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.