Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, οι βιασμοί και τα πλήγματα σε αμάχους

Ένας πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία της ανθρώπινης ευφυίας. Όμως κάθε πόλεμος είναι και διαφορετικός, ακόμα και ως μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ακόμα και σε ένα πόλεμο πρέπει να προστατεύονται από όλα τα μέρη οι άμαχοι, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνεται. Στον πόλεμο στην Ουκρανία – και σε άλλους πολέμους – τα θύματα είναι συχνά άμαχοι πολίτες, παιδιά και γυναίκες ως επί το πλείστο. Ακόμα και αν υπάρχουν “εχθροί” σε κοινωνικές υποδομές (σχολεία, νοσοκομεία, πολυκατοικίες, μαιευτήρια, οίκοι ηλικιωμένων κ.α.) δεν επιτρέπονται να πλήττονται σαν να πρόκειται για στρατιωτικούς στόχους.
Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία έχει παραβιάζει κάθε διάταξη του διεθνούς δικαίου, όπως διαπιστώνουν οργανώσεις και οργανισμοί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
Ενδεικτικά ανακοινώσεις της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ για:
– τους διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας  εδώ “…Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε άμαχους πληθυσμούς και η απρόβλεπτη καταστροφή της υποδομής της καθημερινής ζωής παραβιάζει τις Συμβάσεις της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να σταματήσει…
– την καταστολή των αντιπολεμικών διαδηλώσεων στη Ρωσία εδώ “Ρωσία: Η ανελέητη καταστολή του Κρεμλίνου πνίγει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και το αντιπολεμικό κίνημα”
– το σκοτωμό αμάχων από αεροπορικό βομβαρδισμό εδώΟυκρανία: Ρωσική αεροπορική επιδρομή με «dumb bomb – χαζή βόμβα» σκότωσε αμάχους στο Τσερνίχιβ – νέα έρευνα και μαρτυρία”
– τον πόλεμο στην Ουκρανία εδώΡωσία/Ουκρανία: Η εισβολή στην Ουκρανία είναι μια πράξη επιθετικότητας και καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”
– επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων εδώ “Ρωσία/Ουκρανία: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς κλιμακώνεται η προοπτική για εκτεταμένη ένοπλη σύγκρουση”
– για την καταστολή στη Ρωσία εδώ “Ρωσική Ομοσπονδία: Να σταματήσει η λογοκρισία στις φωνές κατά του πολέμου”
Βιασμοί αμάχων στην Ουκρανία από τα ρώσικα στρατεύματα, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της DW. Συστηματικοί βιασμοί ως όπλο επιβολής. Μαρτυρίες για βιασμούς γυναικών στην Ουκρανία από Ρώσους στρατιώτες προκαλούν σοκ.
Πρέπει να είμαστε σαφώς και αποφασιστικά στο πλευρό και των Ουκρανών και των γενναίων ανθρώπων που συλλαμβάνονται, εξορίζονται και εξοντώνονται από τον Πούτιν. Δεν ξέρουμε που θα βγει η κατάσταση αλλά κάτι που  μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε σωστά την ελληνική κοινωνία (έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά συμπάθειας στον Πούτιν όπως παλιότερα στον Μιλόσεβιτς)

Posted on 24/05/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top