ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ένα οικολογικό μέλλον για την Αιτωλοακαρνανία

Μια πλήρη εικόνα για τα προβλήματα της περιοχής διαμόρφωσαν οι συν-εκπρόσωποι του νέου κόμματος των Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Βασιλική Γραμματικογιάννη κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στη Δυτική Ελλάδα. Τόνισαν την αντίθεσή τους στην εκτροπή του Αχελώου και μίλησαν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Στο Αγρίνιο είχαν μια εκτενή ενημέρωση από τον πρώην δήμαρχο Θεστιαίων, Δημήτρη Τραπεζιώτη, και υποψήφιο με προοπτική νίκης για τον Δήμο, πάνω στα προβλήματα της περιοχής, το κατεστραμμένο οδικό αλλά και το αρδευτικό δίκτυο, τη Λίμνη Τριχωνίδα, την ανάγκη ανάπτυξης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, την ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου, την ανάπτυξη της ανακύκλωσης κ.ά. Εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Αγρινίου για την Τριχωνίδα.

Στη συνέχεια οι δύο συν-εκπρόσωποι επισκέφτηκαν τον υγρότοπο και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπου είχαν συζήτηση με τον κ. Γιάννη Σελιμά για τα προβλήματα από την ένταξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στον ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς και για άλλα θέματα, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο εθνικό πάρκο, η καθυστέρηση της εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών αλλά και για την πρόσφατη ένταξη της παραδοσιακής αλιείας στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανία» και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Σωματείου Acheloos GrowUpΘανάσης Μπίκας. “Οι περιοχές NATURA μπορούν να γίνουν οικοτουριστικός προορισμός, δημιουργώντας νέα εισοδήματα για τους κατοίκους και κληρονομώντας στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον” δήλωσε ο κ. Σελιμάς Γιάννης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι δυο συν-εκπρόσωποι ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, Κωνσταντίνο Λύρο, για τα προβλήματα του Δήμου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κύτταρο του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, τις πλημμύρες του προηγούμενου χειμώνα κ.ά. και έθεσαν στον Δήμαρχο την ανάγκη σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην ευάλωτη περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει μια εθνική στροφή σε βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, κυρία Παρθενία Χαρίτου και ο πρόεδρος της κοινότητας Στράτου, Αναστάσιος Πατσέας, ξενάγησαν τους δύο συν-εκπροσώπους στα αρχαία τείχη στις όχθες του ποταμού Αχελώου, όπου και ξεδίπλωσαν τον σχεδιασμό για ήπιες παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία πολιτιστικών-περιβαλλοντικών διαδρομών, που θα προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Προϋπόθεση, τόνισαν οι Πράσινοι, είναι να αποτραπεί οριστικά η επαναφορά των έργων της εκτροπής του Αχελώου με το φράγμα της Μεσοχώρας και του Αυλακίου που θα μετατρέψει το μυθικό ποτάμι σε λιμνοδεξαμενές.

Posted on 23/05/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top