Η έρευνα της επιτροπής PEGA και οι αναφορές διεθνών ΜΜΕ για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

H Εξεταστική Επιτροπή #PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα

Από τις 1 έως τις 4 Νοεμβρίου, ευρωβουλευτές της εξεταστικής επιτροπής που ερευνούν τη χρήση του Pegasus και άλλων κατασκοπευτικών λογισμικών επισκέφθηκαν την Κύπρο και την Ελλάδα.

Από τη συνέντευξη Τύπου της #PEGA στην Αθήνα προκύπτει ότι η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θεωρεί τον ρόλο του πρωθυπουργικού γραφείου στο #Μαξίμου και του Γ. #Δημητριάδη κομβικό στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων #PredatorGate.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που συμμετείχαν σε σχετικές επιτροπές, για να συζητήσουν το ισχύον νομικό πλαίσιο. Συνομίλησαν επίσης με νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους, οι οποίοι υπέβαλαν στην αντιπροσωπεία της επιτροπής του ΕΚ έγγραφα σχετικά με την παρακολούθηση και τη διαφθορά.

Στην Ελλάδα, συναντήθηκαν με ερευνητές δημοσιογράφους που εργάζονται για την αποκάλυψη περιπτώσεων κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού, βουλευτές από τις παρατάξεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την παράνομη παρακολούθηση του ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη (Σοσιαλιστές, Ελλάδα). Σε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επίσης ιδιαίτερα προβεβλημένες υποθέσεις παρακολούθησης και το ευρύτερο πλαίσιο της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκαν επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλα εξέχοντα άτομα που στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό, τον πρόεδρο της ελληνικής αρχής προστασίας δεδομένων ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμο, καθώς και ΜΚΟ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις, έγινε φανερό ότι υπάρχουν δύο “γραμμές” στην επιτροπή, αυτή που εκπροσωπεί ο ο πρόεδρος της επιτροπής Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία) – που προσπαθεί να μην εκθέσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση – και η γραμμή της πλειοψηφίας που εκφράστηκε από την εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής Sophie in’t Veld (Renew, Ολλανδία) που εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και προφανώς απέδωσε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους ανθρώπους κοντά στον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία) δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στην Κύπρο και την Ελλάδα είχαμε πολλές εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων με εκπροσώπους της κυβέρνησης, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Δεν εντοπίσαμε σαφείς ενδείξεις διαφθοράς ή το είδος αυταρχικών πρακτικών που παρατηρούμε στην Πολωνία ή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στην Ουγγαρία, χρειάζεται όμως να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια. Τυχόν καταγγελίες για κατάχρηση της πρακτικής της παρακολούθησης πρέπει να διερευνώνται ενδελεχώς και θα πρέπει να θεσπιστούν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με τα μέλη της επιτροπής μας και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν επίσης για τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης κατά τους επόμενους μήνες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να βελτιώσουν τη διαφάνεια και την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας και να διασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία της χρήσης της παρακολούθησης. Αναμένουμε την ψήφιση στοχευμένης νομοθεσίας και των σχετικών πολιτικών με ανυπομονησία».

Η εισηγήτρια Sophie in’t Veld (Renew, Ολλανδία) δήλωσε: «Μετά την τετραήμερη παραμονή μας σε Κύπρο και Ελλάδα, αναχωρούμε με ίσως περισσότερα ερωτήματα από αυτά που είχαμε όταν φτάσαμε. Ακούσαμε ανησυχητικές αναφορές δημοσιογράφων που αισθάνονται ότι δεν είναι ασφαλείς όταν γράφουν γύρω από σημαντικά θέματα, ότι η ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων δέχεται πιέσεις και ότι η εθνική ασφάλεια χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για κατάχρηση και παρακολούθηση κατασκοπευτικού λογισμικού. Φαίνεται ότι οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν δημιουργήσει έναν τρομακτικό ιστό διασυνδέσεων που μπορεί να φτάνει μέχρι και στις δημόσιες αρχές, παρόλο που η νομοθεσία της ΕΕ για τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημοσιοποιούνται αυτού του είδους οι πληροφορίες. Η ΕΕ χρειάζεται σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παρακολουθήσεις, που θα διασφαλίζουν κατάλληλη δικαστική εποπτεία και ένα υγιές και πλουραλιστικό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της αποστολής εδώ.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΕΚ απαρτιζόταν από τους εξής ευρωβουλευτές:

Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)

Sophia IN T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)

Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)

Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)

Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)

Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)

Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)

Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)

Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)

Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)

Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)

Οι αποκαλύψεις των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ είναι με τη μορφή χιονοστιβάδας. 

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, του DOCUMENTO, του ΒΗΜΑΤΟΣ αλλά και άλλων ερευνητών δημοσιογράφων προκαλούν πλέον και μεγάλη ανησυχία και πιθανόν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

“Τα παράκεντρα εξουσίας υπονομεύουν τη δημοκρατία, ιδίως όταν εμπλέκονται και ιδιωτικά συμφέροντα” γράφουν ΤΑ ΝΕΑ  στις 6/11. “Τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα, εάν και στο βαθμό που ισχύουν είναι πολύ σοβαρά και αρχίζουν να αναδεικνύουν την πραγματική έκταση του προβλήματος που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «υποκλοπές» αλλά πολύ περισσότερο έχει να κάνει με παράκεντρα εξουσίας που αποφασίζουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως παρακράτος”. Και “Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ότι στην υπόθεση αυτή όλα δείχνουν ότι εμπλέκεται και επιχειρηματίας που συνέβαλε και στη χρηματοδότηση του όλου «πρότζεκτ». Επιχειρηματίας που παραδοσιακά δεν τα πάει καλά με τη νομιμότητα, αλλά βρίσκει πάντα τρόπους να έχει πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό και στις κυβερνήσεις και να απολαμβάνει προνομιακής μεταχείρισης στα επιχειρηματικά και μη σχέδιά του. Όμως, αυτό παραπέμπει σε «σκοτεινές» συναντήσεις οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που επίσης λειτουργούν υπονομευτικά για τη δημοκρατία”.

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Documento”, νέα δημοσιεύματα ΜΜΕ μιλάνε για νέες λίστες με πάνω από 100 άτομα τα οποία είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Έχει ξεκινήσει νέος γύρος αποκαλύψεων.

Διεθνή μέσα επανέρχονται στο θέμα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

H Γαλλική Le Figaro “Grèce : un ex-premier ministre et des ministres parmi les personnes placées sur écoute”. Un ancien premier ministre grec ainsi que plusieurs ministres encore en exercice font partie des personnalités qui avaient été placées sur écoute illégale, selon des informations publiées samedi par l’hebdomadaire de gauche Documento sur cette affaire qui remue la Grèce depuis des mois

Το Politico σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρει ότι “Διευρύνεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα”

Το «Inside Story» ανέφερε ότι τις ημέρες πριν από την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Αθήνα, μια ομάδα του FBI από τις ΗΠΑ βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα για να διερευνήσει πόσο έχει εξαπλωθεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και ποιος το διακινούσε. Σε άλλο άρθρο αναφέρει “Νέα στοιχεία από τον Τάσο Τέλλογλου και την Ελίζα Τριανταφύλλου δείχνουν πώς η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων αξιοποίησε τον κρίσιμο χρόνο που άφησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χαθεί, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή της στη χώρα”.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν μια σε βάθος και ανεξάρτητη από την κυβέρνηση έρευνα

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα @RSF_inter ζητούν μια σε βάθος και ανεξάρτητη από την κυβέρνηση έρευνα, ύστερα από το δημοσίευμα του #Documento για παρακολούθηση με #Predator και του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά, που έρχεται να προστεθεί τώρα και στους 2 άλλους δημοσιογράφους που είχε αποκαλυφθεί ότι παρακολουθούσαν.

“«Η χώρα προδόθηκε από την ανοχή μας σε συμπεριφορές που δεν δικαιολογούνται με κανένα άλλοθι και δεν σηκώνουν εκπτώσεις κανενός είδους» δηλώνει ο Αλέξης Παπαχελάς στην @Kathimerini_gr

  • Εικόνα«Ηταν τέτοιο το εύρος των υποθέσεων που χειριζόταν o Γρηγόρης Δημητριάδης που προσπέρασε και αυτήν ακόμη την πολυπραγμοσύνη του. Εφτασε κάποια στιγμή ο «περιζήτητος» γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού να φαντασιώνεται ότι πρωθυπουργεύει!». Ο ⁦@akarakousis (ΒΗΜΑ) για τον Γρηγόρη Δημητριάδη

Το “Inside Story” έγραψε “Η αρχική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ανακοινώθηκε ο ερχομός στην Ελλάδα της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά την χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης σε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Kύπρο, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία), ήταν ουδείς υπουργός να παρουσιασθεί ενώπιόν της. Επικράτησαν ωστόσο ωριμότερες σκέψεις και αποφασίσθηκε να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ίσως να είναι τραγική λεπτομέρεια, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης «φωτογραφήθηκε» από Τα Νέα του περασμένου Σαββάτου (άρθρο του Βασίλη ΛαμπρόπουλουΤέσσερις παράνομες μεθοδεύσεις από ένα ύποπτο κέντρο | Τα Νέα) ως ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει πάρει τα «δηλητηριασμένα» λινκ της Intellexa. Σκεφτείτε το λίγο: την πολιτική της κυβέρνησης στο spyware υπερασπίζεται ένα θύμα της”.

Posted on 08/11/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top