Νίκος Χρυσόγελος, ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Παραίτηση Μητσοτάκη, κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής για διελεύκανση παρακολουθήσεων, εκλογές Ιούνιο 2013

Μια σειρά δημοσιευμάτων που προηγήθηκαν και ακολουθούν αυτό της εφημερίδας #Documento – για τις παρακολουθήσεις υπουργών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, συζύγων κ.ά. – αποκαλύπτουν ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων με παρακρατικές μεθοδεύσεις και διαπλοκή ιδιωτικών και πολιτικών συμφερόντων, που πρέπει ΤΑΧΥΤΑΤΑ να ερευνηθεί. Το δημοσίευμα του Documento μετέφερε τη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις σε ένα άλλο επίπεδο. Πλέον, όμως, προαναγγέλονταια και άλλες αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις. Τίποτα δεν μοιάζει με το χθες.
Οι αποκαλύψεις πρέπει να εξεταστούν άμεσα από ανεξάρτητες από την κυβέρνηση αρχές. Δεν μπορούν να σέρνονται τόσο σοβαρές καταγγελίες για πολλές μέρες. Αφορούν πλέον τον πυρήνα του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας, όχι απλώς την #κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις. Δεν μπορεί να πλανιέται μια φήμη χωρίς κάποιος εισαγγελέας να κινηθεί αστραπιαία για μια σε βάθος έρευνα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί εκ νέου αυτό που έγινε από της Επιτροπή της Βουλής, που στην πραγματικότητα άφησε την έρευνα χωρίς στοιχεία. Από την άλλη πώς μπορεί να υπονοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – χωρίς ονόματα και στοιχεία – ότι …σκοτεινά συμφέροντα και …εσωτερικοί εχθροί (που μέχρι πρόσφατα όμως τον στήριζαν τυφλά) θέλουν να απαλλαγούν από τον Μητσοτάκη!
Είναι αλήθεια πάντως ότι το κλίμα άλλαξε απότομα και κάποια συμφέροντα τα έσπασαν με τον πρωθυπουργό όταν διέρευσαν φήμες ότι μέσα στους παρακολουθούμενους ήταν και αυτοί οι φίλοι του πρωθυπουργού (για να τους έχει στο …χέρι ή από ανσσφάλεια;).
Πραγματικά εύχομαι να μην είχε φτάσει η χώρα σε μια τέτοια κατάντια και το δημοσίευμα του Documento να ήταν απλώς τυχοδιωκτισμός χωρίς πραγματική βάση. Αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρανοική πολιτική παρακολουθήσεων, αλλά και διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τις παρακολουθήσεις αυτές τις χρηματοδοτούσε ….ιδιώτης για να μην φαίνεται η κυβέρνηση!
Αν αποδειχθεί η παρακολούθηση όλων αυτών ή και πολλών άλλων, μέσα στους χιλιάδες παρακολουθούμενους για λόγους… εθνικής ασφάλειας (επισήμως 16.000 και πόσοι άλλοι μη επισήμως), ο Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί ΧΘΕΣ,
– Είτε αυτό συνέβαινε εν γνώση του, όπως υπονοούν πολλοί,
– Είτε δεν έχει την ικανότητα να ελέγξει παρακρατικούς μηχανισμούς μέσα στο χώρο των μυστικών υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι θέλησε να επιβάλλει ένα εντυπωσιακά συγκεντρωτικό- απόλυτα ελεγχόμενο μοντέλο εξουσίας χωρίς θεσμικούς και δημοκρατικούς μηχανισμούς ελέγχου
η ευθύνη είναι συγκεκριμένη.
Σε περίπτωση στοιχείων εμπλοκής του ιδίου ή ατόμων του περιβάλλοντός τους, ο Κ. #Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί ΑΜΕΣΩΣ χωρίς να προκηρυχθούν εκλογές. Η Βουλή μπορεί σε αυτή την περίπτωση να εκλέξει άλλο πολιτικό πρόσωπο (με διακομματική στήριξη) ως πρωθυπουργό μέχρι τις εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούνιο 2023 και μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής να προχωρήσει σε πλήρη διελεύκανση των βρώμικων υποθέσεων.
Είτε έτσι η μπόχα που αναδύεται κινδυνεύει να πνίξει όλους μας, το πολιτικό σύστημα αλλά και την δημοκρατία. Δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως μέχρι τότε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.
Μέχρι τις εκλογές οφείλει η δικαιοσύνη και η Βουλή να ρίξουν άπλετο φως στην έτσι κι αλλιώς βρώμικη υπόθεση των παρακολουθήσεων καθώς και των άλλων καταγγελιών για παρακρατικές μεθοδεύσεις πχ στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων και για διαφθορά με μοίρασμα ευρωπαικών κι εθνικών πόρων σε ημέτερους (γράφονται και λέγονται πολλά για διασπάθιση πολλών δις, σχεδόν απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για προμήθειες, έργα, χρηματοδοτήσεις κά.).
Πολλά λέγονται, περισσότερα υπονοούνται χωρίς να κινούνται διαδικασίες διελεύκανσης των υποθέσεων αυτών και χωρίς να συγκινούνται θεσμοί και πολίτες.
Θα κινηθούν, λοιπόν, οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι ανεξάρτητες αρχές για να τεκμηριώσουν ή να καταρρίψουν τις …φήμες ή πρέπει να ελπίζουμε μόνο σε ευρωπαικούς μηχανισμούς ελέγχου, μια και οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν, σύμφωνα με τις αιωρούμενες … καταγγελίες, καταπάτηση διατάξεων που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαική Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ και τις αρχές του κράτους δικαίου είτε “απόρρητες” ή “έκτακτες” δαπάνες με αξιοποίηση ευρωπαικών πόρων;
Οι έρευνες
– της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου #PEGA για τις παράνομες #παρακολουθήσεις,
– ευρωπαικών θεσμών για τις παράνομες #επαναπροωθήσεις
αλλά και του FBI για τα λογισμικά παρακολουθήσεων
είναι ενδείξεις ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Και ίσως η φωτιά έχει απλωθεί πάρα πολύ.

Posted on 08/11/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top