Δύο νέες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (ΔΕΑΚ) διασαφηνίζουν τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής με την γεωργία και με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών. Οι εκθέσεις της ΔΕΑΚ παρουσιάστηκαν στα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Η σχέση μεταξύ της παραγωγής τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής
Ο καθηγητής Jim Skea αναφέρει, ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση του εδάφους, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών. Προσθέτει επίσης, πως η σωστή διαχείριση του εδάφους μαζί με συμπληρωματικές δράσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Δρ. Ζαν-Φρανσουά Σουζανά επισημαίνει, ότι η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται περίπου για το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως, η αλλαγή του κλίματος οδηγεί στη μείωση των καλλιεργειών σιταριού και καλαμποκιού, ενώ προειδοποιεί ότι όσο αυξάνεται η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η παραγωγή τροφίμων θα μειώνεται.
Το 21-37% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτιμάται ότι προέρχονται από την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή τροφίμων.
Το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική επιταχύνει την αύξηση στης στάθμης της θάλασσας.
Ο καθηγητής Χανς-Ότο Πόρτνερ σημειώνει, ότι αναμένεται να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά 5 μέτρα μέχρι το 2300. Τονίζει επιπλέον, πως η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών οδηγεί στη μείωση του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων του νερού, βάζοντας άμεσα σε κίνδυνο κοινωνίες που βασίζονται στην κατανάλωση θαλασσινών.
Πόρτνερ: “Για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, κάθε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, κάθε ώρα, κάθε επιλογή έχουν σημασία και ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η θέληση πολιτικών και κοινωνίας.”