Ομάδα «Χόρχε», πώς δρούσε ο εφιάλτης για τη Δημοκρατία

Ομάδα Χόρχε είναι η ονομασία που δόθηκε σε μια σπείρα Ισραηλινών χάκερ που ειδικεύονται στη χρήση κακόβουλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων διαδικτυακών συστημάτων και των εκστρατειών  παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λογαριασμούς bot, οι οποίοι χειραγωγούσαν τους χρήστες για να ελέγξουν τα εκλογικά αποτελέσματα. [1]

Την ομάδα έκανε γνωστό, τον Φλεβάρη του 2023, ένα ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων, με επικεφαλής τους Le MondeDer Spiegel και El País. Η οργάνωση δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες και καυχιέται ότι έχει νοθεύσει περισσότερες από 30 εκλογές στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. [1]

Οι δραστηριότητές τους αποκαλύφθηκαν μετά από μια μυστική επιχείρηση τριών μυστικών δημοσιογράφων που παρίσταναν τους πιθανούς πελάτες, οι οποίοι κινηματογράφησαν συνομιλίες με τον Ταλ Χανάν, τον ηγέτη της ομάδας και πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ το 2022, στις οποίες εξήγησε τις εσωτερικές λειτουργίες της οργάνωσης. Το παρατσούκλι του Ταλ Χανάν στην ομάδα είναι «Χόρχε», εξ ου και η προέλευση της ονομασίας της σπείρας.

Η οργάνωση φέρεται να υπάρχει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης σε περισσότερες από 30 χώρες. Ο Ταλ Χανάν ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες της χρησιμοποιούνται σε κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, σε πολιτικές εκστρατείες και σε ιδιωτικές εταιρείες που επιθυμούν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Ένα από τα κύρια εργαλεία του οργανισμού είναι ένα πακέτο λογισμικού που ονομάζεται Advanced Impact Media Solutions. Μέσω αυτού του λογισμικού, είναι δυνατός ο έλεγχος χιλιάδων λογαριασμών – bot σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitterτο LinkedInτο Facebookτο Telegram και άλλα. Η ομάδα χρησιμοποιεί εξειδικευμένους χάκερ για να εισβάλει σε λογαριασμούς πιθανών θυμάτων.

Ο όμιλος λέγεται ότι διαθέτει έξι γραφεία παγκοσμίως, με τα κεντρικά του γραφεία να βρίσκονται στο Modi’in-Maccabim-Re’ut, μια πόλη 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ. Μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται για την οργάνωση είναι ο αδερφός του Ταλ Χανάν, Ζοράρ Χανάν (γνωστός με το ψευδώνυμο Νικ), που φέρεται να είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας.

Έρευνα OCCRP

Οι δραστηριότητες της Ομάδας Χόρχε αποκαλύφθηκαν μετά από μια μυστική επιχείρηση τριών μυστικών δημοσιογράφων που παρίσταναν τους πιθανούς πελάτες, οι οποίοι κινηματογράφησαν αλληλεπιδράσεις με τον Ταλ Χανάν, τον επικεφαλής της ομάδας και πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ το 2022, κατά τις οποίες εξήγησε τις εσωτερικές λειτουργίες της οργάνωσης. [2]

Στις συνομιλίες που διέρρευσαν, ο Ταλ Χανάν καυχιόταν ότι είχε παρέμβει σε 33 προεκλογικές εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς για την παράταξη που τους προσέλαβε. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν στον Guardian δείχνουν ότι η Ομάδα Χόρχε είχε επαφή με την Cambridge Analytica το 2015 και το 2017 για πολιτικές εκστρατείες στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Το 2022, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με μυστικούς δημοσιογράφους, ο Ταλ Χανάν απέδειξε ότι ήταν σε θέση να παραβιάσει τους λογαριασμούς του Ιτουμπί, ενός ψηφιακού στρατηγικού υπεύθυνου του Γουίλιαμ Ρούτο κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών στην Κένυα εκείνο το έτος. [3]

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η Ομάδα Χόρχε, μαζί με την Cambridge Analytica, εργάστηκαν για τη χειραγώγηση των γενικών εκλογών του 2015 στη Νιγηρία. [2]

Η Le Monde ανακάλυψε ότι η Ομάδα Χόρχε δημιούργησε διάφορα τμήματα που ο Ρασίντ Μπαρκί, ένας Γάλλος τηλεοπτικός παρουσιαστής του BFM TV, μεταδίδει χωρίς την έγκριση του συντάκτη, πιθανώς για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων. Απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2023 εν μέσω έρευνας από ομάδες διεθνών ερευνητών δημοσιογράφων. [4] Ένα μέλος της ομάδας Jorge πρότεινε σε μυστικούς δημοσιογράφους ότι η ομάδα βρισκόταν πίσω από ένα δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BFM που συζητούσε την επίδραση των κυρώσεων κατά των Ρώσων ολιγαρχών στη βιομηχανία πολυτελών σκαφών αναψυχής του Μονακό. [5]

Παραπομπές 

  1. ↑ Άλμα πάνω, στο:1,0 1,1 Pérez, Miriam (15 Φεβρουαρίου 2023). «Desinformación por encargo, ‘bots’ y ‘hackeo’ a políticos: así ha influido en más de 30 elecciones en todo el mundo un equipo secreto liderado por un exagente de las fuerzas especiales israelíes»Business Insider España (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2023.
  2. ↑ Άλμα πάνω, στο:2,0 2,1 Kirchgaessner, Stephanie (2023-02-15). «Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. Ανακτήθηκε στις 2023-02-15.
  3.  «The Israelis destabilizing democracy and disrupting elections worldwide»www.haaretz.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2023.
  4.  «#StoryKillers: The links between Israel-based ‘Team Jorge’ and a French TV presenter who aired fake news» (στα αγγλικά). Le Monde.fr. 2023-02-15. Ανακτήθηκε στις 2023-02-15.
  5.  Ganguly, Manisha (2023-02-15). «French broadcaster BFMTV suspends presenter amid disinformation scandal» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. Ανακτήθηκε στις 2023-02-15.

Πηγή: Βικιπεδία

Ομολογούν ότι δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Ελλάδα, την Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κάπου 33 χώρες επλήγησαν από τη δράση της Ομάδας Χόρχε. Κυβερνοεπιθέσεις σε εκλογικούς καταλόγους στην Ινδονησία το 2019. Στη Νιγηρία, οπου το 2015, η Ομάδα Χόρχε παρακολουθούσε τα τηλέφωνα ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.
Οι ψεύτικες ειδήσεις διαδίδονταν μέσω ενός εσωτερικού συστήματος Aims (Advanced Impact Media Solutions).
Οι καλές διασυνδέσεις με τους ισραηλινούς κύκλους ασφαλείας μπορεί να έχουν εξασφαλίσει ότι η Ομάδα Χόρχε μπόρεσε να λειτουργήσει στο σκοτάδι.
Η Ομάδα Χόρχε  ήταν ή είναι ακόμη ένα γρανάζι στα εργαλεία της παγκόσμιας βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότερες από 1000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν καμπάνιες παραπληροφόρησης, επιθέσεις χάκερ ή άλλες.

Σόφι Ιν΄τ Βελντ στη «Ναυτεμπορική»: Πολύ ανησυχητικές οι αποκαλύψεις για την ομάδα Χόρχε – Να τις ερευνήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επίθεση στη δημοκρατία»

Η Ευρωβουλευτής του Renew και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, Σόφι ιν’τ Βελντ, με δήλωσή της στη Ναυτεμπορική, επεσήμανε την ανάγκη να ερευνήσει «άμεσα η κυβέρνηση τις αποκαλύψεις» για τη δράση ισραηλινής ομάδας που ισχυρίζεται ότι έχει χειραγωγήσει εκλογές σε 30 χώρες, ενώ φαίνεται να έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στην Ελλάδα.

«Είναι μια πάρα πολύ ανησυχητική έκθεση, ένα ανατριχιαστικό ρεπορτάζ και η κυβέρνηση πρέπει να το ερευνήσει. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά και εν όψει εκλογών», επεσήμανε.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επίθεση στη δημοκρατία. Δεν γίνεται να αφήνουμε τους θεσμούς στα χέρια μισθοφόρων» και προσέθεσε: «Δεν έχουμε απαντήσεις. Είναι στόχος η Ελλάδα; Πρέπει να ξέρουμε, πρέπει να το δει και η Europol και η Κομισιόν».

«Είμαστε ήδη αναστατωμένοι και θυμωμένοι για το θέμα των υποκλοπών. Φυσικά πρόκειται για διαφορετική περίπτωση, αλλά βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται τέτοιες τεχνολογίες για πολιτικούς σκοπούς και όχι για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

Δημοσιεύματα στο “Ποντίκι” 

«Ομάδα Χόρχε»: Δουλειές με Ρώσους ολιγάρχες και Σουδανούς στρατηγούς – Ο ρόλος γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου

Photo: Twitter Forbidden Stories

Ρασί Εμ Μπαρκί ήταν παρουσιαστής σε δημοφιλές νυχτερινό πρόγραμμα στο τηλεοπτικό δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Γαλλία, το BFM-TV.

Αισθανόταν τόσο ισχυρός που επέλεγε ο ίδιος και παρουσίαζε θέματα που δεν είχαν εγκριθεί από τους αρχισυντάκτες του. Στις 11 Ιανουαρίου ο Ρασί Εμ Μπαρκί κόπηκε από τον αέρα. Η είδηση πήρε τεράστιες διαστάσεις σαν μια ανεξέλεγκτη φωτιά και είναι το θέμα συζήτησης των 250 δημοσιογράφων του καναλιού. Επισήμως διεξάγεται εσωτερική έρευνα. Μέχρι τότε ο Ρασί Εμ Μπαρκί αμείβεται κανονικά.

Ο παρουσιαστής υποστηρίζει ότι δεν είχε πληρωθεί και ενημέρωσε το κανάλι ότι θα έβγαζε στον αέρα μόνο θέματα που ήθελε ένας γνωστός του, ο Ζαν Πιέρ Ντουθιόν, ένας Γάλλος που θεωρείται ειδικός σε εκστρατείες για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Το κέντρο στην ισραηλινή «Σίλικον Βάλεϊ»

Όμως η δημοσιογραφική έρευνα του ερευνητικού κονσόρτιουμ

«Απαγορευμένες Ιστορίες», στην οποία συμμετείχαν δεκάδες έγκριτα ΜΜΕ, αποκάλυψε ότι πολλά από τα όσα έβγαζε στον αέρα ο Ρασί Εμ Μπαρκί ήταν θέματα που συνδέονταν με έναν άλλο διαχειριστή, στο Ισραήλ και όχι στη Γαλλία. Και συγκεκριμένα με ένα κέντρο στην αποκαλούμενη «Σίλικον Βάλεϊ» του Ισραήλ, που βρίσκεται έξω από το Τελ Αβίβ. Εκεί ακριβώς που έχει την έδρα της η «Ομάδα Χόρχε», που εξειδικεύεται σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

Η «Ομάδα Χόρχε» αποτελείται από ειδικούς στη διασπορά fake news και προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίες μία ιδιωτικής ομάδας κατασκόπων: Δημιουργία ψευδών εγγράφων, χακάρισμα, ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών χρηστών στα social media και διοχέτευση συγκεκριμένων άρθρων σε διεθνή ΜΜΕ. Όπως το κανάλι BFM-TV, από το οποίο πληρώνεται ο Ρασί Εμ Μπαρκί.

Στο πελατολόγιο της «Ομάδας Χόρχε» βρίσκονται δισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί, εταιρίες, αυταρχικές κυβερνήσεις,  ακόμα και ύποπτοι για εγκληματική δραστηριότητα.

Επί μήνες οι δημοσιογράφοι του κονσόρτσιουμ «Απαγορευμένες Ιστορίες» ξετύλιγαν το πρότζεκτ #StoryKillers και έφτασαν στα ίχνη της μυστηριώδους «Ομάδας Χόρχε», που δεν έχει νομική υπόσταση και συγκροτήθηκε από πρώην πράκτορες της Μοσάντ και αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε τουλάχιστον 20 επιχειρήσεις παραπληροφόρησης για λογαριασμό κρατών, εταιριών και πλούσιων επιχειρηματιών.

Οι δουλειές με την Γαλλία, τους Ρώσους και τους Σουδανούς

Μεταξύ αυτών είναι δύο σειρές από βίντεο που αναπαρήχθησαν από ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών του Twitter και του Facebook, που ελέγχονται από την «Ομάδα Χόρχε» και ήταν πολύ ιντριγκαδόρικα για τα γαλλικά ΜΜΕ. Τα βίντεο επαναλαμβάνουν δύο θέματα που έχει αναλάβει η «Ομάδα Χόρχε»: το ένα ασκεί κριτική στην κατάσχεση πολυτελών γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες και το άλλο επιτίθεται στον πρώην γενικό εισαγγελέα του Κατάρ, Αλί μπιν Φετάις αλ -Μάρι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Οι επαναλαμβανόμενες κυρώσεις είναι ικανές για να κάνουν τους κατασκευαστές γιοτ στο Μονακό να φοβούνται για τα χειρότερα. Το πάγωμα των καταθέσεων των ολιγαρχών θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο τους… Απευθύνουν έκκληση στον πρίγκηπα Αλβέρτο να αποφύγει να υποκύψει γιατί 10.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλική Ριβιέρα τίθενται σε κίνδυνο», ανέφερε το ένα από αυτά τα θέματα, που προφανώς εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το κείμενο αυτού του ρεπορτάζ, που παρουσίασε ο Ρασίντ Εμ Μπαρκί δεν είχε συνταχθεί από την ομάδα του καναλιού BFM-TV, αλλά από κάποιον που εργαζόταν για λογαριασμό πελάτη της ισραηλινής εταιρίας «Ομάδα Χόρχε»…Όταν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα επικοινώνησαν με τη διοίκηση του BFM-TV άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της εσωτερικής έρευνας: αυτά τα δύο βίντεο δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου. Εντοπίστηκαν κι άλλα, με ύποπτο περιεχόμενο. Το ένα εξυμνούσε τον Σουδανό στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, του οποίου η παραστρατιωτική ομάδα έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα σε βάρος αμάχων.

Posted on 21/02/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top