Διαδήλωση στα Γιάννενα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

 του Αλέξανδρου Καταγή

μέλος του προεδρείου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ,

Γιαννιώτη

Εξαιρετικό ήταν το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού. Η συμμετοχή συλλογικοτήτων, φορέων, συλλόγων, πολιτικών κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων από διάφορες περιοχές της Ηπείρου αλλά και από την Αθήνα έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στην κεντρική και τοπική διοίκηση. Όμως, σπουδαιότερη ήταν η συμμετοχή του απλού κόσμου, μεγάλη και ελπιδοφόρα, αν λάβει κανείς τα δεδομένα της πόλης των Ιωαννίνων. Μουσικά όργανα και δράκοι έδωσαν χρώμα και διαφορετική νότα στην διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν και γονείς με τα παιδιά τους. Οι Γιαννιώτες εξεπλάγησαν με την “διαφορετική” πορεία και άρχισαν να αναρωτιούνται και να προβληματίζονται για τις εξορύξεις. Όχι μόνο οι Γιαννιώτες, αλλά όλοι οι Ηπειρώτες.

Πολλοί θα προσάψουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, στείρα άρνηση σε όσους εναντιώνονται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη, όμως, κοινωνία προηγείται η ενημέρωση των πολιτών. Κάτι που δεν έγινε παρά εκ των υστέρων. Η μη διασφάλιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ακόμα και σε περιοχές NATURA είναι εγκληματική. Αν μελετήσει κανείς την προμελέτη και την μελέτη σχετικά με την έρευνα και την εξόρυξη, θα διαπιστώσει (δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός) πως υπάρχουν ασάφειες και κενά στα προαναφερθέντα, καθώς και αβεβαιότητα αναφορικά με τον βαθμό επικινδυνότητας ατυχημάτων.

Όλα αυτά μόνο και μόνο για μια “ανάπτυξη” η οποία θα βλάψει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου. Η μισή γεωγραφική έκτασή της θα σκαφτεί και τα κέρδη από τα κοιτάσματα θα τα λάβουν σε συντριπτικό ποσοστό οι πετρελαϊκές εταιρίες. Όλα για το χρήμα. Και η φύση; Ας καταστραφεί.

Ο οικονομικός πλούτος δεν είναι το παν και οι Ηπειρώτες το έχουν αποδείξει στην νεότερη ιστορία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εθνικών ευεργετών από τούτον τον τόπο ήταν: Ζάππειο, Καλλιμάρμαρο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνική Τράπεζα, Εθνικό Αστεροσκοπείο και η λίστα δεν έχει τέλος ήταν ευγενικές χορηγίες αυτών στο ελληνικό κράτος, στην ελληνική κοινωνία. Ο πλούτος δεν είναι μόνο οικονομικός αλλά πνευματικός, πολιτιστικός και ΦΥΣΙΚΟΣ.

Δεν είναι, όμως, μόνο τοπικό ή εθνικό ζήτημα οι εξορύξεις. Πουθενά δεν θα πρέπει να γίνονται, πουθενά στον κόσμο. Η αλλαγή του κλίματος συντελείται, είναι πια μια πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Πρέπει να βρεθούν άλλες ενεργειακές πολιτικές. Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εξορύξεις, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου σταδιακά και να στραφούμε προς την πράσινη ενέργεια και οικονομία. Ας διαφυλαχτεί ο τόπος μας, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. ΟΧΙ στις εξορύξεις. Ναι στην φύση, Ναι στην ζωή.

Θα υπάρξουν και άλλα συλλαλητήρια πιο δυναμικά. Αυτή ήταν απλά η αρχή. Οι Πράσινοι Αλληλεγγύη έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις μας σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο κι αλλού, στηρίζουμε τον αγώνα των Ηπειρωτών και συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή προσπάθεια.

Posted on 03/06/2018 in Άρθρα, Δράσεις

Share the Story

Back to Top