ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: συγχαίρουμε το Δ.Σ. και τον Δήμαρχο Άρτας για το όχι στην διέλευση ερευνών για υδρογονάνθρακες και το ναι σε μία αξιοβίωτη Άρτα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συγχαίρουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας που την Δευτέρα 21-1-19, απέρριψε το αίτημα των ΕΛ.ΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) για άδεια διέλευσης των ερευνών –εξορύξεων από τις δημοτικές εκτάσεις. Στην απόφαση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι κινήσεις πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία της Ηπείρου και την αποτροπή της εξόρυξης πετρελαίου.

Στην συνεδρίαση που έγινε παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, στελέχη της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία είναι ανάδοχος για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτα-Πρέβεζα, προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Με απόφαση που υπέγραψε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, πέρασε σε εταιρεία με το διακριτικό τίτλο “ΕΛΠΕ Αρτα-Πρέβεζα” όσα προβλέπονται στη σύμβαση των ΕΛΠΕ με το Ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή Άρτα-Πρέβεζα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας δεν πείστηκε και τελικά εξέφρασε την άρνηση του να συναινέσει στην διεύλευση από δημοτικές εκτάσεις για να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Ξυλογιάννης από την παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε υπέρ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χαιρετίζουμε την τοποθέτηση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη που τόνισε: «Αυτό που ως Δημοτική Αρχή μας ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα: μια Άρτα που να στηρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)» και η υποστήριξη σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης: “Η περιοχή μας ως γνωστόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση και τον πρωτογενή τομέα. Γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεύματα καθώς και τα εξαίρετης ποιότητας προϊόντα μας γνωρίζουν σημαντική άνθηση και ενισχύουν όλο και περισσότερο την τοπική οικονομία. Επιπλέον, τόσο ο ορεινός όγκος με τα Τζουμέρκα, όσο και ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού Κόλπου, που είναι ενταγμένος στη ζώνη Natura και προστατεύεται με τη συνθήκη Ramsar, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα και ενδείξεις του προφίλ της περιοχής μας. Παράλληλα, ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχή μας, αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της τοπικής οικονομίας.

»Η οποιαδήποτε ένδειξη περί υποβάθμισης του περιβάλλοντος ρύπανσης του αέρα ή του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει άμεση σχέση με τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω το παρόν, αλλά και τo μέλλον της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού και εν γένει της τοπικής οικονομίας. Θέλουμε μια αξιοβίωτη Άρτα για εμάς και τα παιδιά μας. Η Άρτα αλλάζει και είμαστε περήφανοι ξανά!».

Αντιθέτως, μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας συζήτησε διεξοδικά και αρνήθηκε σχεδόν ομόφωνα την διέλευση από δημοτικές εκτάσεις, ο μόνος σύμβουλος που αντιτάχθηκε στην απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο εκπρόσωπος του σχήματος που εκφράζει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε, μάλιστα, και δελτίο τύπου όπου αναφέρει για το θέμα “από τη στιγμή που υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες από την πλευρά του υπουργείου, δεν έχουμε λόγο να αντιταχθούμε στο όλο εγχείρημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Άρτας, αφού αυτό θα συνδεθεί άμεσα με την τόνωση της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας, καθώς και με την ενεργειακή αυτάρκεια στην περιοχή μας…». Και συνεχίζει, για να γελάσουμε: “Ήμασταν και είμαστε πάντοτε μπροστά στους αγώνες για την προστασία των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Δεν λειτουργούμε όμως ποτέ με κομματικές, περιστασιακές ή καιροσκοπικές παρωπίδες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καθορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες για τον τρόπο που μπορεί να διεξαχθεί η εν λόγω έρευνα. Επίσης έχει θέσει τις αναγκαίες δικλείδες, ώστε σε περίπτωση που υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αυτή να πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής”.

Ως απάντηση, να αναφέρουμε όσα διατυπώνουν σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις: “Τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων της χώρας δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνα περιβαλλοντικά τετελεσμένα. Σημαντικοί φυσικοί θησαυροί απειλούνται και η προστατευτική για το περιβάλλον νομοθεσία υπονομεύεται, για ένα φημολογούμενο σωτήριο οικονομικό όφελος που δεν προκύπτει ούτε από αξιόπιστα και τεκμηριωμένα δεδομένα ούτε από τη διεθνή εμπειρία. Μαζί με τον περιβαλλοντικό πλούτο, σε διακινδύνευση τίθεται και η άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον οικονομική δραστηριότητα των ευρύτερων περιοχών, κυρίως ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή. Εκτός από τους προφανείς κινδύνους για τις περιοχές εκμετάλλευσης, η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί πρακτική που αντίκειται προκλητικά στην παγκόσμια ανάγκη για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής”.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε, λοιπόν, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ‘Αρτας να μην ακολουθούν ως πρόβατα όσα αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση (δυστυχώς και όλα τα άλλα κόμματα υποστηρίζουν την ίδια πολιτική) σχετικά με την προώθηση της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή τους. Δεν έχουν ακούσει τίποτα για κλιματική αλλαγή, ανάγκη εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα, απόσυρση επενδύσεων από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, για τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα από την διαδικασία εξόρυξης, για μεγάλης έκτασης καταστροφές όπως στον κόλπο του Μεξικού, για ατυχήματα με εκατοντάδες θύματα κα; Καλό είναι πράγματι να μην κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους μπροστά στους αγώνες για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

Στα 75.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την Ήπειρο, το Ιόνιο, την Δυτική Ελλάδα μέχρι την Δυτική και Νότια Κρήτη προγραμματίζονται ή ήδη προχωράνε έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων και παραχωρούνται με μακροχρόνιες συμβάσεις εκμετάλλευσης σε εταιρίες, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περιοχές με σημαντικό φυσικό πλούτο, όπως:

  • Η χερσαία περιοχή «Ιωάννινα» που έχει συνολική έκταση 4.187 τ.χλμ., και περιλαμβάνει 20 περιοχές Natura 2000 (ολόκληρες ή τμήματα τους), τμήματα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου και της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Στενών και Εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.

  • Άρτα-Πρέβεζα, που έχει συνολική έκταση 4.763 τ.χλμ. και περιλαμβάνει 10 περιοχές Natura 2000 (ολόκληρες ή τμήματα τους), δυο εθνικά πάρκα, έναν υγρότοπο Ραμσάρ (Αμβρακικός).

  • Κατάκολο, που έχει συνολική έκταση 542 τ.χλμ. και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της περιοχής Natura GR2330007 «Παράκτια θαλάσσια ζώνη από ακρ. Κυλλήνη έως Τούμπι-Καλογριά».

  • ΒΔ Πελοπόννησος: Συνολική έκταση 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταλαμβάνει 11 περιοχές Natura 2000, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφιλιάς.

  • Αιτωλοακαρνανία: Συνολική έκταση 4.360 τ.χλμ. Καταλαμβάνει ολικά ή μερικά 15 περιοχές Natura, δυο εθνικά πάρκα και δύο υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ (Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αμβρακικός).

Posted on 29/01/2019 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top