O Νίκος Χρυσόγελος στα Χανιά: Να ενισχυθεί η κοινωνική και οικολογική καινοτομία με πρωτοβουλία πολιτών και Δήμων

Επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882

 

O Νίκος Χρυσόγελος στα Χανιά

Να ενισχυθεί η κοινωνική και οικολογική καινοτομία με πρωτοβουλία πολιτών και Δήμων

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη και συναντήσεων του με φορείς του νησιού, ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ συμμετείχε το Σάββατο 1/11, ως ομιλητής, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με θέμα “Ενέργεια στην Κρήτη και δυνατότητες δημιουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές”. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε επίσης συνεργασία με μέλη και φίλους των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Στην συνάντηση του με ενεργούς πολίτες, ο Νίκος Χρυσόγελος κάλεσε σε συστράτευση όσους/όσες επιθυμούν να αγωνιστούν για ένα διαφορετικό μοντέλο και κυρίως περιεχόμενο πολιτικής, που προωθεί ουσιαστικές αλλά κοινωνικά δίκαιες αλλαγές, που ενισχύει τον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που προσφέρει λύσεις και συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μεγάλων σημερινών προβλημάτων

 

Σημαντικός ο ρόλος Πολυτεχνείου Κρήτης για βιωσιμότητα, καινοτομία, πράσινη οικονομία

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε την Τετάρτη 29/10 το Πολυτεχνείο Κρήτης και είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρύτανη κ. Ν. Νικολαϊδη, τον Κοσμήτορα κ Γ. Καρατζά και τον αναπληρωτή καθηγητή κ Θ. Τσούτσο. Συζήτησαν θέματα που απασχολούν το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια, την έρευνα-τεχνολογία και καινοτομία και γενικότερα σχετικά με δυνατότητες συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες για την προώθηση μιας βιώσιμης ευημερίας. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς, την αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως είναι η “Εγγύηση για τη Νεολαία”, για τη συνέχιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων και ένταξή τους στην εργασία. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου και με φοιτητές.

Αναλυτικά για την επίσκεψη στο Πολυτεχνείο: http://prasinoi.gr/polytexneio-kritis/

 

Πρόταση για εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση με πρωτοβουλία της κοινωνίας

Με τον Δήμαρχο Χανίων αλλά και με ενεργούς πολίτες των Χανίων, ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε την πρόταση των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα διαμορφωθεί από την κοινωνία, μέσα από έναν ευρύ διάλογο σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Παρά την κρίση, υπάρχουν σημαντικές δημιουργικές πρωτοβουλίες φορέων αλλά απουσιάζει η συγκρότηση ενός συνεκτικού σχεδίου. Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της ευρύτερης περιοχής και την κοινωνία των πολιτών μπορούν να διαμορφώσουν και να προωθήσουν από κοινού – σε τοπικό επίπεδο – ένα σχέδιο στρατηγικής που θα δένει αρμονικά δημοσιονομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Τα κόμματα φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να συμβάλλουν στην πραγματική – και όχι εικονική – έξοδο της χώρας από την βαθιά, πολλαπλή κρίση. Άλλα προβάλλουν μια εικόνα που δεν υπάρχει, άλλα υπόσχονται επιστροφή στον «παράδεισο» της πριν το 2008 εποχής (που ήταν όμως ψεύτικος και μας οδήγησε στην χρεοκοπία), άλλα παραμένουν σε μια επικοινωνιακή και διαδικαστική παρουσία.

 

Για μια βαθιά αλλαγή που ξεκινάει από τον Δήμο και την κοινωνία

Στην συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών σήμερα κοινωνικών προβλημάτων, με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην αναγκαία κοινωνική, πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση. Συζητήθηκαν, επίσης, η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία – αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα – αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, αυτοδιοίκηση, γειτονιά) στο πλαίσιο ολοκληρωμένων αλλά και καινοτόμων παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των σχολείων και την δημιουργία βιώσιμων γειτονιών.

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε στον Δήμο να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στο Δίκτυο ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. Διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο για την δέσμευση των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» να συνεχίσουν να καταθέτουν δημιουργικές προτάσεις σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, να συμβάλλουν στη μεταφορά καλών πρακτικών και εμπειριών, να συμμετέχουν σε κοινές προσπάθειες για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την κοινωνική συνοχή καθώς και την οικολογική αναζωογόνηση γειτονιών των Χανίων. Το γεγονός ότι ο χώρος ταφής των απορριμμάτων γεμίζει σύντομα, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση σε δράσεις μείωσης – αποφυγής παραγωγής απορριμμάτων καθώς διαλογής στην πηγή για κομποστοποίηση κι ανακύκλωση, όπως εξάλλου προβλέπουν ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη και οι δεσμεύσεις από την ευρωπαϊκή κι εθνική νομοθεσία.

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» είναι στο πλευρό του Δήμου στο θέμα της αποκατάστασης της οροφής της Παλιάς Αγοράς σε συνδυασμό με την εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατάλληλα προσαρμοσμένων στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό ότι γίνεται αντίστοιχη δουλειά και έρευνα στο Πολυτεχνείο και στο ΤΕΙ.

Σχετικά με το ενεργειακό, γενικότερα, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» πρότειναν στον Δήμαρχο Χανίων μια σειρά – κοινών – πρωτοβουλιών με φορείς για θέματα προστασίας του κλίματος, προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αλλά και δραστηριοτήτων ενημέρωσης με στόχο την δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών σε διάφορα επίπεδα. Παρόμοιες προσπάθειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση της ανανεώσιμης ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας στα χέρια τους. Οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί στόχοι μπορεί να συνδεθούν με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, να μένει δηλαδή σε τοπικό επίπεδο ο πλούτος που παράγεται από την ενέργεια – εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως – που φεύγουν σήμερα από την Κρήτη, κυρίως για την αγορά πετρελαίου.

 

Ημερίδα για το ενεργειακό στην Κρήτη και τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα για το ενεργειακό και τις δυνατότητες δημιουργίας ενεργειακού συνεταιρισμού που διοργάνωσε με επιτυχία η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στις 1 Νοεμβρίου, στο Κολυμπάρι. Επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή, την οποία ήδη ζούμε, η ρύπανση του περιβάλλοντος και το μεγάλο κόστος που συνεπάγεται ο σημερινός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας, μας υποχρεώνει σε βαθιές αλλαγές. Πρέπει μέχρι το 2050 να έχουμε απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο. Πρότεινε 4 συνεργατικές παρεμβάσεις σε ενεργειακά θέματα:

– Δημιουργία ενός ενεργειακού συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με πραγματική και δημοκρατική συμμετοχή των ενδιαφερομένων πολιτών και στη βάση των 7 αρχών των σύγχρονων συνεταιρισμών. Ο συνεταιρισμός αυτός θα μπορούσε είτε να αγοράσει κάποιες υπάρχουσες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε να προχωρήσει σε δικές του επενδύσεις με βάση περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα οικονομικά οφέλη θα μπορούν έτσι να διαχέονται στην τοπική κοινωνία και να στηρίζουν κοινωνικές ανάγκες και δομές.

– Δημιουργία σε πιλοτικό επίπεδο ενεργειακών συνεταιρισμών μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και περιοίκων σε επίπεδο σχολείου που θα συμβάλλουν στην αντισεισμική θωράκιση, την ενεργειακή και οικολογική αναβάθμιση του σχολείου, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της γειτονιάς για μείωση της σπατάλης ενέργειας.

– Δημιουργία συνεταιρισμού με πρωτοβουλία των φοιτητών στο Πολυτεχνείο που θα συμμετάσχει στην δημιουργία πάρκου φωτοβολταϊκών και γενικότερα στην υλοποίηση του σχεδίου για το Πράσινο Πανεπιστήμιο.

– Δημιουργία αυτοδιοικούμενου οικοδομικού συνεταιρισμού με τη συμμετοχή άνεργων – ή και όχι μόνο – μηχανικών, οικοδόμων, τεχνιτών που, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες κτιρίων και τον Δήμο, θα προωθήσει την ενεργειακή και οικολογική αναζωογόνηση κτιρίων και γειτονιών των Χανίων και άλλων περιοχών.

 

Posted on 01/11/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top