Με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη συναντήθηκαν Ν. Χρυσόγελος και Θ.Καρυάμης: Δήμος και κοινωνία πολιτών μπορεί να συμβάλλουν στη έξοδο από την κρίση

Επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882

 

Με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη συναντήθηκαν Ν. Χρυσόγελος και Θ.Καρυάμης

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Δήμος και κοινωνία πολιτών μπορεί να συμβάλλουν στη έξοδο από την κρίση

 

Με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη συναντήθηκαν ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», και ο Θανάσης Καρυάμης, μέλος του προεδρείου τους. Κεντρικό θέμα συζήτησης η πρόταση που απευθύνουν οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προς την αυτοδιοίκηση, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση που θα διαμορφωθεί μέσα από διάλογο μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» με τους Δημάρχους αλλά και βασικούς φορείς πολλών περιοχών (Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Χανίων, Ηρακλείου, κα).

Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Θανάσης Καρυάμης διαβεβαίωσαν τον Δήμαρχο Αθηναίων ότι οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» θα συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην δημοτική παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» αλλά και σε κάθε πρωτοβουλία του Δήμου που στοχεύει στον ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες στις γειτονιές, στη μείωση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και επανένταξης. Δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην πολιτική του δήμου για την κοινωνική, οικολογική και πολιτική αναγέννηση της πόλης και των γειτονιών, την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας μέσα από την καινοτομία, την ανάδειξη του πολιτισμού ως στοιχείου κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς και στην περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική της πόλης.

«Το δίκτυο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων είναι γνωστό ότι αποτελεί καθημερινό καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς, να αναζητιούνται τρόποι συνεργασίας και συνεννόησης προκειμένου οι πόλεις, εκτός από βασικοί πυλώνες συνοχής, να αποτελέσουν το βασικό όχημα βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας». Εξαίροντας την πρωτοβουλία που αναπτύσσουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «οι λύσεις εξόδου από την κρίση για την πόλη και τη χώρα δεν είναι εύκολες και απαιτούν ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και συμφωνίες», προσθέτοντας ότι οι συνθέσεις είναι ο πυρήνας και ο κεντρικός παράγοντας λειτουργίας της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, συν-επικεφαλής των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», δήλωσε: «Προτείναμε στο δήμαρχο Αθηναίων να αναλάβει – μαζί με φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά κι επαγγελματικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς – μία πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου που θα διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα είναι κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο και θα δίνει ολοκληρωμένες λύσεις ταυτόχρονα για τα δημοσιονομικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Παρά την κρίση, υπάρχουν σημαντικές δημιουργικές πρωτοβουλίες φορέων αλλά απουσιάζει η συγκρότηση ενός συνεκτικού εναλλακτικού σχεδίου που θα αποστασιοποιείται και από τις σημερινές καταστροφικές πολιτικές αλλά και από τις ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως πριν το 2008 χωρίς να αλλάξουμε, αρκεί να βρεθεί ένας σωτήρας.

Οι πόλεις και οι αυτοδιοίκηση παίζουν εκ των πραγμάτων ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των κοινωνιών και στην διαμόρφωση των πολιτικών για τα προβλήματα των πολιτών. Αφού τα κόμματα αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από ισορροπία μεταξύ δημοκρατικής πολιτικής αντιπαράθεση και σύνθεσης απόψεων, αυτή η ευθύνη πέφτει σήμερα στις πλάτες της κοινωνίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης. Είναι μια αντίληψη που σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος, όπως έχουμε διαπιστώσει μέσα από την επικοινωνία μας με πολλούς φορείς και αυτοδιοικητικούς πανελλαδικά, είναι πλέον ώριμη η στιγμή για να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία. Εξάλλου, οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο δώσαμε μάχη ώστε το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τα Σχέδια Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020 να διαμορφωθούν από τα κάτω προς τα πάνω (bottomup), δηλαδή με την ουσιαστική πρωτοβουλία και συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αποτυπώνουν τις ιεραρχήσεις και προτεραιότητες των κοινωνιών. Δεν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να αγνοεί η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία ακόμα και τα θέματα που τους αφορούν άμεσα και οι επιλογές να μένουν κάθε φορά στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού ή, έστω, της εκάστοτε κυβέρνησης».

Ο Θανάσης Καρυάμης, μέλος του προεδρείου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, δήλωσε: «Είμαστε μεν ένας μικρός πολιτικός σχηματισμός αλλά εκπροσωπούμε μια διαφορετική κουλτούρα πολιτικής, μια κουλτούρα που προωθεί ουσιαστικές αλλά κοινωνικά δίκαιες αλλαγές κι όχι το μικροκομματικό συμφέρον, που ασκεί ριζοσπαστική κριτική αλλά κι ενισχύει τον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που προσφέρει λύσεις και συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μεγάλων σημερινών προβλημάτων. Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε με προτάσεις αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στο να γίνει η πόλη μας μοντέλο και για άλλες πόλεις σε θέματα κοινωνικής και οικολογικής καινοτομίας, κοινωνικής συμμετοχής, κοινωνικής κι αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας, πολιτιστικής δημιουργίας και συμμετοχικής δημοκρατίας, μια πόλη που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ενεργά καθώς και στην μεγάλη κινητοποίηση που πρέπει να υπάρξει για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος».

Posted on 06/11/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top