Η ανακοίνωση των υποψηφίων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πολλές προκλήσεις

    του Νίκου Χρυσόγελου

πρώην ευρωβουλευτή, συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

www.chrysogelos.gr

@chrysogelos

www.facebook.com/nikos.chrysogelosb

H νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ursula von der Leyen – για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής – θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ίδιο αριθμό ανδρών – γυναικών Επιτρόπων. 

Το πιο σημαντικό ίσως αυτής της Επιτροπής είναι ότι πρώτη φορά ιδρύεται χαρτοφυλάκιο GREEN NEW DEAL /ΠΡΑΣΙΝH NEA ΣΥΜΦΩΝΙΑ με αρμοδιότητα και τα θέματα του κλίματος, με προτεινόμενο Επίτροπο, εκτελεστικό αντιπρόεδρο (Executive Vice-President) τον Frans Timmermans (Ολλανδός). Θυμίζω ότι για πρώτη φορά τα θέματα του κλίματος αναδείχθηκαν, σε μια περίοδο που κανείς δεν το περίμενε, από τον τότε Επίτροπο Σταύρο Δήμα). Η Ursula von der Leyen έκανε μια ενδιαφέρουσα – τουλάχιστον στα λόγια – δήλωση για το θέμα: “I want the European Green Deal to become Europe’s hallmark. At the heart of it is our commitment to becoming the world’s first climate-neutral continent. It is also a long-term economic imperative: those who act first and fastest will be the ones who grasp the opportunities from the ecological transition. I want Europe to be the front-runner. I want Europe to be the exporter of knowledge, technologies and best practice.” Η πρόσφατη άνοδος των πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αποτέλεσμα και των κινητοποιήσεων των μαθητών – υποχρέωσε την νέα Κομισιόν να ανεβάσει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα τα θέματα της δράσης για το κλίμα.

Ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή στην νέα Κομισιόν του πρώην υπουργού εργασίας Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο) με σημαντική πολιτική παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα και της απασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας. Βέβαια η Ursula von der Leyen μίλησε για “κοινωνική οικονομία της αγοράς”, μια περιοριστική προσέγγιση της κοινωνικής οικονομίας.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο χαιρέτησαν την ανάληψη από την Margrethe Vestager (Δανία) της θέσης της εκτελεστικής αντιπροέδρου (Executive Vice-President) με αρμοδιότητα τα θέματα της ανταγωνιστικότητας θεωρώντας ότι έχει δείξει με την μέχρι σήμερα δουλειά της ότι εννοεί πραγματικά την διαμόρφωση ενός πλαισίου λογοδοσίας / ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων και των χωρών.

Η Dubravka Šuica (Κροατία, πρώην ευρωβουλευτής) αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο “Δημοκρατία και Δημογραφία” και θα είναι υπεύθυνη από την πλευρά της Κομισιόν την δουλειά για την “Συνδιάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης” (Conference on the Future of Europe).

To χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος και των Ωκεανών αναλαμβάνει ένας γρήγορα ανερχόμενος νέος πολιτικός από την Λιθουανία, ο υπουργός οικονομίας και καινοτομίας Virginijus Sinkevičius. Μέσα σε 6 χρόνια από ασκούμενος σε οικονομικά θέματα αναδείχθηκε σε υποψήφιο Επίτροπο για ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια, αυτό του Περιβάλλοντος και των Ωκεανών. Στη χώρα του έχει διακριθεί σε θέματα προώθησης της καινοτομίας και των start-ups. Ανήκει σε πολιτικό κόμμα που ανήκει στην EFA που συνεργάζεται με την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Βέβαια, στην ίδια Επιτροπή (Κομισιόν) Επίτροπος υπεύθυνος για την Διεύρυνση και την Γειτονία, την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών (και του ευρωπαϊκού δικαίου) προτείνεται να είναι ο László Trócsányi (Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας), για τον οποίο έχουν διατυπωθεί ισχυρές επικρίσεις για το ρόλο που έπαιξε ως υπουργός στη χώρα του σε θέματα δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς προτείνεται να αναλάβει ως Επίτροπος το χαρτοφυλάκιο “της προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, ένα πακέτο που περιλαμβάνει και το Μεταναστευτικό. Είναι κάπως περίεργο πώς συνδέεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό με τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”. Ας ελπίσουμε ότι δεν επιφυλάσσει μια τέτοια “σύνδεση” εκπλήξεις.

Για τον Πολωνό υποψήφιο Επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής, Janusz Wojciechowskiέχουν διατυπωθεί κατηγορίες τις οποίες ερευνά η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και αντιμετώπισης της διαφθοράς OLAF.

Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αξιολογήσει το Ευρωκοινοβούλιο τους/τις προτεινόμενους/ες Επιτρόπους και αν θα “κόψει” κάποιους από αυτούς.

Αυτό που δεν παρουσιάστηκε όμως ακόμα είναι το αναλυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν. Ναι μεν έχουν διατυπωθεί απόψεις και η Ursula von παρουσίασε ένα περίγραμμα θέσεων, αλλά τώρα πρέπει να παρουσιαστεί μια δεσμευτική στρατηγική και ένα πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία.

Posted on 10/09/2019 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top