Πρώτο κουδούνι στα σχολεία σήμερα

 

Του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γενικού Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη

Μεγάλη μέρα σήμερα.  Αρχίζουν τα σχολεία. Χιλιάδες πιτσιρίκια, άλλα για πρώτη τους φορά, άλλα για δεύτερη, τρίτη, κλπ., πάνε σχολείο, πρώτη μέρα σήμερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Τι υπέροχη μέρα, τι υπέροχο πράγμα το σχολείο. Τα τελείως πρωτάκια θα βάλουν και τα κλάματα γιατί τους λείπει η μαμά τους…Δείτε εδώ τις καταπληκτικές φωτογραφίες, που μου έστειλε πολύ αγαπημένη φίλη, με παιδιά απ’ όλον τον κόσμο που πάνε σχολείο. Πρόκειται μάλιστα για κορίτσια, που είναι το πιο ευαίσθητο και συχνά πιο αδικημένο και με δυσκολία πρόσβασης σε πολλές χώρες κομμάτι της ανθρωπότητας. Άντε και καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους!

https://m.huffingtonpost.ca/entry/55-incredible-photos-of-girls-going-to-school-around-the-world_n_5aa01a8de4b002df2c6014da?guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_cs=1h9fxJdYoMfhvBsHMeSOsQ&guccounter=2

Με την Παιδεία γενικότερα τι γίνεται; Είμαστε, χρόνια τώρα, στο ίδιο έργο θεατές. Υπουργοί Παιδείας να έρχονται, να προχωρούν σε πρόχειρες “μεταρρυθμίσεις” και να μην αφήνουν σχεδόν τίποτε όρθιο απ’ όσα βρήκαν, κυρίως στον χώρο της τριτοβάθμιας παιδείας. Και αυτό γιατί ο χώρος αυτός, και ειδικότερα εκείνος των Πανεπιστημίων,“πουλάει”, μια και αποκρυσταλλώνει τις αγωνίες για το μέλλον και τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων γονέων και νέων παιδιών. Αρχίζουν όλοι από το τέλος, γιατί έτσι νομίζουν ότι θα “γράψουν” ιστορία και θα φέρουν ψήφους στην κυβέρνησή τους. Όλοι, εκτός από έναν, τον Νίκο Φίλη ο οποίος στον ένα χρόνο που ήταν υπουργός Παιδείας ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά και σε βάθος με την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό να προχωρήσει αργότερα και στις επόμενες βαθμίδες. Δυστυχώς, στον χρόνο πάνω τον έφαγε το παπαδαριό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την πρώτη σοβαρή και με όραμα, για δεκαετίες τώρα, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η σημερινή υπουργός δεν αποτελεί εξαίρεση. Καταπιάστηκε και αυτή, απ’ ευθείας, και με τεχνοκρατική και κοντόφθαλμη αντίληψη, με τα πανεπιστήμια. Θέλει λέει να συνδέσει τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας… Τι πιπίλα και αυτή. Δεν βλέπει ότι στις Η.Π.Α., απ’ όπου προέρχεται και τις οποίες θαυμάζει, συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό το αντίθετο. Τα πανεπιστήμια είναι εκείνα που πρωτοπορούν και είναι εκείνα που σε σημαντικό βαθμό διαμορφώνουν την αγορά εργασίας. Ένα πανεπιστήμιο που απλά καλύπτει τις σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας αργά ή γρήγορα θα την οδηγήσει σε μαρασμό και θάνατο. Δυστυχώς, η κατάρα της Παιδείας στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι οι υπουργοί της. Θα επανέλθουμε βέβαια στο θέμα αυτό σύντομα.

Ας μείνουμε, όμως, σήμερα στην καινούργια σχολική χρονιά που αρχίζει και στη χαρά που αυτή φέρνει, με όλες μας τις ευχές στα πιτσιρίκια, και στα λιγότερο πιτσιρίκια, για καλή χρονιά!!!

Posted on 11/09/2019 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top