Ένα νέο βίντεο, που όπως επικαλείται το BBC, και – όπως υποστηρίζεται – τραβήχτηκε από το ίδιο το Ελληνικό λιμενικό, αμφισβητεί την εκδοχή της  ακτοφυλακής, για τα γεγονότα γύρω από το τραγικό ναυάγιο του σκάφους με τους μετανάστες τον περασμένο μήνα στα ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο φέρεται να έχασαν τη ζωή τους περίπου 500- 600 άνθρωποι.

Το βίντεο τραβήχτηκε όταν το σκάφος ότι βρισκόταν σε “σταθερή πορεία”, όπως είχε αναφέρει το Λιμενικό.

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το υλικό τραβήχτηκε την ίδια στιγμή που το Λιμενικό ισχυριζόταν  ότι το σκάφος δεν χρειαζόταν διάσωση και βρισκόταν σε σταθερή πορεία. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πλοίο που διακρίνεται στο βίντεο είναι το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, από το οποίο είχε ζητηθεί να δώσει προμήθειες στο σκάφος.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δύο επιζώντες περιέγραψαν πώς η ακτοφυλακή τους πίεσε να αναγνωρίσουν εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο πλοίο, ως διακινητές.

Η επίσημη ιστορία της ελληνικής ακτοφυλακής είχε ήδη αμφισβητηθεί σε μια έκθεση του BBC Verify. Τώρα το βρετανκό μέσο λέει πως έχει δικαστικά έγγραφα, που εμφανίζουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων των επιζώντων και των στοιχείων που παρουσιάστηκαν αργότερα στις δικαστικές αρχές.

«Αρνήθηκαν το αίτημα για σχόλια»

«Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες καταστροφές.Τόσο η ελληνική ακτοφυλακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολίασαν και αρνήθηκαν τα αιτήματά μας για συνέντευξη» αναφέρει το BBC.

Δύο επιζώντες της τραγωδίας, τους οποίους το BBC αναφέρει ως Ahmad και Musaab μίλησαν στον Nick Beake και ισχυρίζονται ότι φοβούνται την ελληνική ακτοφυλακή.

Τον τελευταίο μήνα, διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι το λιμενικό χρησιμοποίησε σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό σκάφος, με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

«Έδεσαν σχοινί»

Οι δύο επιζώντες επιβεβαιώνουν το περιστατικό.

” Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι μετακινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν”, λέει ο Musaab. “Το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η βάρκα μας να αναποδογυρίσει. Συνέχισαν να το τραβούν για αρκετή απόσταση”.

Οι άνδρες περιέγραψαν πώς πέρασαν δύο ώρες στο νερό πριν τους περισυλλέξει η ακτοφυλακή.

Στην ερώτηση για το πώς ήξεραν ότι ήταν τόσος ο χρόνος, ο Musaab λέει ότι το ρολόι του λειτουργούσε ακόμα και έτσι μπορούσε να το καταλάβει.

REUTERS/Stelios Misinas

«Να είναι ευγνώμονες που δεν πέθαναν»

Μόλις βγήκαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, ισχυρίζονται ότι το λιμενικό είπε στους επιζώντες να “το βουλώσουν” όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την καταστροφή.

“Όταν οι ναυαγήσαντες απάντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει”, λέει ο Ahmad.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στους διασωθέντες είπαν να είναι ευγνώμονες που δεν πέθαναν.

Εκτός από τις μαρτυρίες των δύο διασωθέντων, το BBC λέει ότι έχει στην διάθεσή του, δικαστικά έγγραφα που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Αλλαγή καταθέσεων»

Στις αρχικές καταθέσεις πέντε επιζώντων, κανένας δεν ανέφερε ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος των μεταναστών με σχοινί. Αλλά μέρες αργότερα, ενώπιον δικαστή, όλοι ανέφεραν ότι υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια ρυμούλκησης.

Το BBC Verify τονίζει ωστόσο ότι δεν έχει μιλήσει με τους συγκεκριμένους μάρτυρες και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζει γιατί άλλαξαν οι μαρτυρίες τους.

Η ελληνική ακτοφυλακή αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε σχοινί – αλλά αργότερα υπαναχώρησε, παραδεχόμενη ότι χρησιμοποιήθηκε. Είπε όμως ότι έγινε μόνο και μόνογ για να προσπαθήσει να επιβιβαστεί στο σκάφος και να εκτιμήσει την κατάσταση τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους.

Ογδόντα δύο άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί από το ναυάγιο, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι άλλοι 500 έχασαν τη ζωή τους.