Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εθνικό Πάρκο Σχινιά, τα τροχόσπιτα που έγιναν κατοικίες

Σε ιδιωτική και ταυτόχρονα δασική έκταση στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά

Το 2014, μέσα σε ένα οικόπεδο όπου προϋπήρχε ένα κτίσμα, εντοπίστηκε μια ομάδα τροχόσπιτων. Το 2018 ξεκίνησε η αντικατάσταση των τροχόσπιτων με προκάτ κατοικίες. Τις ημέρες αυτές, οι εργασίες ολοκληρώνονται, με τη διαμόρφωση του ανάγλυφου γύρω από τα 13 κτίρια. Μόνο που το εν λόγω οικόπεδο (αν και αδιαμφισβήτητα ιδιωτικό) είναι δασική έκταση και μάλιστα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Οι δε «διαμορφώσεις» ισοδυναμούν με την ισοπέδωση των αμμοθινών, οικοτόπου προτεραιότητας στην κοινοτική νομοθεσία. Τις διαπιστώσεις αυτές έχει κάνει ήδη από το 2014 ο φορέας διαχείρισης της περιοχής (σήμερα ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ η υπόθεση εστάλη προχθές και στον εισαγγελέα, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την ολιγωρία της αρμόδιας πολεοδομίας (μέχρι πριν από ένα έτος, η Πολεοδομία Παλλήνης) και του Δασαρχείου Καπανδριτίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μέσα στα όρια του εθνικού πάρκου, στη ζώνη Α3 (περιοχή προστασίας της φύσης). Αποτελούσε κάποτε τμήμα του αγροκτήματος Μπενάκη και σήμερα σε αυτό υπάρχουν αρκετές εκτάσεις που έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Μόνο που η περιοχή αυτή είναι ταυτόχρονα και δασική και ως εκ τούτου η οικοδόμηση νέων κτιρίων απαγορεύεται.

Τον Αύγουστο του 2014 ο φορέας διαχείρισης του εθνικού πάρκου διαπιστώνει για πρώτη φορά μέσα σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τροχόσπιτων (στο οικόπεδο υπήρχε τουλάχιστον από το 2014, ενδεχομένως και νωρίτερα, ένα κτίσμα). Ο φορέας ειδοποιεί την αστυνομία, καθώς η δημιουργία κάμπινγκ στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται, όμως δεν γίνεται τίποτα. Ο φορέας επανέρχεται τον Δεκέμβριο του 2018, ειδοποιώντας την Πολεοδομία Παλλήνης (όπου τότε υπαγόταν η περιοχή) και το Δασαρχείο Καπανδριτίου για οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη, για τις οποίες ο φορέας δεν έχει ενημερωθεί (όπως έπρεπε, βάσει της νομοθεσίας). Οι εργασίες συνεχίζονται και το 2019, που πλέον ο φορέας διαπιστώνει την κατασκευή προκάτ κατοικιών και ενημερώνει εκ νέου δασαρχείο και υπηρεσία δόμησης. Το δασαρχείο αντιδρά και διατάσσει έλεγχο, ο οποίος όμως δεν ολοκληρώθηκε. Η πολεοδομία δεν αντιδρά.

Στις αρχές του 2022, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου υποβάλλει αίτημα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ομως δύο μήνες αργότερα, η τοπική μονάδα διαχείρισης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ, «διάδοχος» των παλαιών φορέων διαχείρισης) σε αναφορά της καταγράφει εργασίες κατασκευής λυόμενων, προς αντικατάσταση των τροχόσπιτων, και καλεί (πάλι) το δασαρχείο και την πολεοδομία, που δεν αντιδρούν.

Στην περιοχή η οικοδόμηση νέων κτιρίων απαγορεύεται – Το χρονικό από το 2014 μέχρι σήμερα και τα ερωτήματα.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται και από τις αρχές του 2023 ξεκινούν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των 13 κτισμάτων. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ παρεμβαίνει εκ νέου, διαπιστώνοντας «εργασίες διαμόρφωσης ανάγλυφου, επιχωμάτωσης με πλήρη εξάλειψη του υπορόφου και μεσορόφου της βλάστησης αλλά και των αμμοθινών, επίστρωσης χαλικιού, κοπής κλάδων (κουκουναριάς και άλλων), αντικατάστασης της περίφραξης και διάνοιξης θυρών και διαμόρφωσης μονοπατιού προς τη θάλασσα». Αυτοψία πραγματοποίησε και το Δασαρχείο Καπανδριτίου.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Προχθες ο ΟΦΥΠΕΚΑ απέστειλε νέο έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την Πολεοδομία Μαραθώνα (που ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα έτος) και το δασαρχείο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση αυτή είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, πόσα κτίρια προϋπήρχαν στο οικόπεδο (σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ένα) και πώς επί σχεδόν μια δεκαετία το οικόπεδο χτίζεται μέσα στο εθνικό πάρκο χωρίς η πολεοδομία και το δασαρχείο να έχουν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της έκτασης εμφάνισε πράξη νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία θα πρέπει κανονικά να ακυρωθεί, εφόσον δεν επιτρέπεται η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πριν από μερικά χρόνια μια άλλη περίπτωση αυθαιρέτων στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου. Πρόκειται για τις οκτώ παράνομες ταβέρνες οι οποίες είχαν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999 αλλά λειτουργούσαν… επί 20 χρόνια (και μάλιστα το 2014 με τη νομοθετική κάλυψη του υπουργείου Περιβάλλοντος) και τελικά κατεδαφίστηκαν το 2015-16.

Posted on 18/07/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top