Μη προσβάσιμη (!) και έτσι κι αλλιώς ελλιπής η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Εμπιστευτική και όχι προσβάσιμη είναι η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η έκθεση δεν είναι προσβάσιμη και δημόσια (παρότι Αρχή Διαφάνειας!), αλλά σε κάθε περίπτωση είναι και ελλιπής και δεν προχωράει σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών – υπό το φως μάλιστα των εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της – εκ των πραγμάτων της μόνης διεξόδου για τον ίδιο – παραίτησης του Leggeri, εκτελεστικού διευθυντή της FRONTEX. Η έκθεση που ΔΕΝ δημοσιοποιήθηκε (χαρακτηρίζεται “Εμπιστευτική”) περιλαμβάνει μόνο:

Image

 

  • πρωτόκολλα εργασίας των αρχών  
  • τις απόψεις των τοπικών αρχών και ομάδων (συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησίας) στα θέματα της (παράτυπης) μετανάστευσης (δεν διαχωρίζεται από τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο) και τις απόψεις τους για τις επαναπροωθήσεις (αδιαφορώντας ότι υπάρχει διεθνές δίκαιο για το θέμα και δεν είναι κάτι που υπόκειται στις απόψεις φορέων ή αρχών) 
  • καταγγελίες σχετικά με την συμμετοχή της Frontex στις παράνομες επαναπροωθήσεις

Image

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν και ως προς την μεθοδολογία επιλογής των ομάδων που συμμετείχαν στην έρευνα γνώμης και τα ίδια τα ερωτήματα που τέθηκαν διερευνώντας τις απόψεις σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό σημείο της εμπιστευτικής – έτσι κι αλλιώς – έκθεσης για την “αντίληψη των πολιτών και της τοπικής θρησκευτικής αρχής σχετικά με τη δράση των τοπικών αρμοδίων οργάνων κατά τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών”!

Image Αν και είναι γνωστό ότι οι μεικτές ροές περιλαμβάνουν πλέον κυρίως αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, η έκθση μιλάει συνεχώς για “παράτυπους μετανάστες” (δηλαδή Σύριους, Αφγανούς, Αφρικανούς από εμπόλεμες ζώνες…μετανάστες”). Δηλώνει εκ των προτείρων ότι ο βασικός σκοπός των λιμενικών αρχών είναι “ο έγκαιρος εντοπισμός λέμβου με παράτυπους μετανάστες εντός των τουρκικών υδάτων προκειμένου να ενημερωθούν οι τουρκικές αρχές ώστε να επιληφθούν του περιστατικού”. Βέβαια δεν διευκρινίζει πώς θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου αν δεν τους προσφέρεται αυτή η δυνατότητα πριν “επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία” (όπως αναφέρει “όσοι δεν αιτούνται άσυλο ή η αίτηση των οποίων κρίνεται αβάσιμη ή απαράδεκτη, θα επιστρέφονται σε αυτήν” ΣΣ Τουρκία).

Ο προσεκτικός αναγνώστης της έκθεσης θα διαπιστώσει ότι έμμεσα ομολογείται ότι μπορεί να υπάρχουν “κατάλληλοι χειρισμοί του πλωτού σκάφους του Λιμενικού” ώστε να “επιχειρείται η αποτροπή της πορείας της λέμβου, και να ‘αναχαιτιστεί η είσοδός της εντός εθνικής οριογραμμής”.

Image Image

Ομολογείται ότι μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος “εφαρμόζεται το σχέδιο έρευνας και διάσωσης”, επισημαίνοντας ότι η “περισυλλογή και η διάσωση των επιβαινόντων μεταναστών (δεν αναφέρει καν έστω “μεταναστών και δικαιούχων αίτησης ασύλου”) με ασφάλεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτείται ιδιαίτερη ψυχραιμία και σθένος από τα λιμενικά όργανα”.

Παίρνει μάλιστα η έκθεση και θέση ότι οι άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στον Έβρο το 2020 “ήταν “χιλιάδες μετανάστες που δεν είχαν προσφυγικό προφίλ”!!! Αναφέροντας ότι “οι κρατικοί φορείς των τομέων της άμυνας και της ασφάλειας ανέπτυξαν δράση σε άσκηση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των συνόρων, με γνώμονα την “ολιστική προσέγγιση” στο μεταναστευτικό ζήτημα” !!!!

Μάλιστα παραδέχεται ότι δεν υπάρχει εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως απαιτεί η διεθνής νομοθεσία, αλλά διαχείριση – διοικητική διαδικασία με βάση την εθνικότητα.

Βέβαια περιγράφει μια “ιδανική” κατάσταση όπου όλα γίνονται παρουσία “εκπροσώπων της ΔΟΜ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

ImageImage

 

Image

Φωτογραφία: από τα αποτελέσματα των επιθέσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Φανταζόμαστε ότι οι …μετανάστες από την Υεμένη δεν δικαιούνται …άσυλο, αφού εμείς υποστηρίζουμε και με πυραύλους PATRIOT και στρατιωτικό προσωπικό τη φίλη και εφαρμόζουσα…πιστά το διεθνές δίκαιο για …ειρηνική επίλυση των διαφορών και σεβασμό των συνόρων Σαουδική Αραβία!

 

Posted on 13/05/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top