Παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και η δημιουργία Παρατηρητήριου του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Άλλο ένα κρούσμα παρακολούθησης τηλεφώνου δημοσιογράφου ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αυτή τη φορά προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη – ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ, σε μια περίοδο κατά την οποία ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών – δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον δημοσιογράφο με μήνυμά του στο Twitter. Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου και σταμάτησε στις 12 Αυγούστου 2020, την ημέρα που υπέβαλε καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι τον παρακολουθούν. «Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31/03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, και οι τρεις διατάξεις, άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης, έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου.

To σκάνδαλο έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reporters United, βάσει κρατικών εγγράφων, που αποδεικνύουν ότι το 2020 είχε διαταχτεί για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του δημοσιογράφου, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε θύμα και δεύτερης παρακολούθησης, αυτή τη φορά μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Να θυμίσουμε ότι η αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε τον Μάρτιο του 2021 στη Βουλή η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά το νόμο για τις παρακολουθήσεις και στερεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Δημιουργία Παρατηρητηρίου του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Το Vouliwatch μαζί με 11 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν πρόσφατα το παρατηρητήριο του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, Govwatch, και συνυπογράφουν επιστολή προς την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, κα Vera Jourova καθώς και προς τα μέλη της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζοντας “την ανησυχία τους για την πτωτική τάση της χώρας μας στους παγκόσμιους δείκτες του Κράτους Δικαίου“.

Οι υπογράφ@ την επιστολή VouliwatchGeneration 2.0, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ΑνθρώπουHIAS GreeceHumanRights360Inter AliaThe ManifoldMediterranean Institute for Investigative Reporting, The Press ProjectReporters UnitedΣημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και Solomon.

ΌΠως

Όπως αναφέρει το δίκτυο “Οι ανησυχίες  μας για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα είναι βάσιμες και έχουν ως ένα βαθμό καταγραφεί σε μια σειρά πρόσφατων εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κατάλογος των παραβιάσεων του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, μακρύς και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κατά τη διάρκεια του 2021 μάλιστα, έχουμε καταγράψει σχεδόν διακόσιες (200) παραβιάσεις

Οι αναφορές μας εξετάζουν θέματα όπως: η νομική ασυλία που παρέχεται στα μέλη των επιτροπών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία, η χαμηλή θέση της Ελλάδας στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου και οι εκτεταμένες δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο οι δημοσιογράφοι στις λεγόμενες υποθέσεις SLAPP, τα ζητήματα με την υποβολή και τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες), οι περιπτώσεις παράνομης αστυνομικής βίας, η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, η επαναπροώθηση των προσφύγων, η εκτεταμένη χρήση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια που ψηφίζονται στη Βουλή και η απαγόρευση διαδηλώσεων.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν για την Ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης”:  “Η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι ίσως ο τομέας που έχει υποφέρει περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ο άκρως μεροληπτικός και αδιαφανής τρόπος με τον οποίο διανεμήθηκαν τα κονδύλια από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”, η παράνομη παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες των δημοσιογράφων Σταύρου Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός υποθέσεων SLAPP κατά δημοσιογράφων, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ καθώς και οι απειλές κατά του Κώστα Βαξεβάνη αποκαλύπτουν ότι η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε δεινή κατάσταση στη χώρα”.

Διαβάστε στο σύνδεσμο την επιστολή και τις αναλυτικές επισημάνσεις των παραβιάσεων ανά θεματική

  • Ελευθερία του Τύπου και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης,
  • Το δικαίωμα στην πληροφόρηση,
  • Η νομοθετική διαδικασία,
  • Προστασία των whistleblowers,
  • Το Σύστημα Δικαιοσύνης,
  • Παράνομη αστυνομική βία,
  • Δικαιώματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο,
  • Δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρών

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 11 το πρωί. Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ερευνητική δημοσιογραφία: Έλεγχος ΜΜΕ και απειλές-διώξεις δημοσιογράφων, SLAPPs - μια πρόκληση για την ποιότητα της δημοκρατίας»

Εκδήλωση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Στο μεταξύ σχετική εκδήλωση προετοιμάζει η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως είχε προαναγγείλει και η Γενική Γραμματέας της ομάδας Βούλα Τσέτση, στη σχετική εκδήλωση που είχε οργανώσει, στο πλαίσιο του συνεδρίου του, το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Στην  εκδήλωση είχε συζητηθεί διεξοδικά το θέμα, «Ερευνητική δημοσιογραφία: Έλεγχος ΜΜΕ και απειλές, διώξεις δημοσιογράφων, SLAPPs – μια πρόκληση για την ποιότητα της δημοκρατίας»

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι: Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννης Παντελάκης, Σταυρούλα Πουλημένη και Θοδωρής Χονδρόγιαννος. Παρεμβάσεις έκαναν οι:
Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, συντονιστής Θεματικής Δικαιωμάτων των Πράσινων
Πηνελόπη Πετροπούλου, επικεφαλής Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Τη συζήτηση είχε συντονίσει η Γραμματικογιάννη Βασιλική, δημοσιογράφος, συν-εκπρόσωπος σήμερα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της συζήτησης εδώ

Posted on 27/04/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top