«Θάψτα γιατί θα σε σκίσουμε»

Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γεν, Γραμ των Πράσινων Αλληλεγγύη

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής (19/7), ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Ματθαιόπουλος απείλησε με αυτά τα λόγια τον κ. Λιότσο αξιωματικό της Πυροσβεστικής (Πυραγό) ο οποίος και ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει ότι του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι για το ποιος έχει ευθύνες.
“Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω. Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…)», του λέει αρχικά , σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος όμως μετά αλλάζει εντελώς στάση, λέγοντας του:
«Που πας να δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε;».
«Θάψε τα, μην μπλέξεις σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, πολιτικές,«από το υπουργείο», μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… θες καμία δυσμενή;», είναι τα λόγια που «καίνε» το υψηλόβαθμο τότε στέλεχος.

Αυτά, τα “απίστευτα” φαίνεται να διαμείφθηκαν στο τότε ανώτατο επίπεδο της Πυροσβεστικής σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας. Μένει βέβαια να αποδειχθούν ή να διαψευστούν από την δικαστική έρευνα.

Σε ότι με αφορά πιστεύω ότι όσα αναφέρει η εφημερίδα είναι ακριβή, όχι γιατί οι τότε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ήσαν εθισμένοι στο ψέμα για να προστατέψουν τον εαυτό τους και πολιτικά ανώτερούς τους, αλλά γιατί αυτά συμβαίνουν στο δημόσιο όποιος και να είναι στην εξουσία, όποιος και να έχει το πάνω χέρι. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στη Ελλάδα, σε κάθε δομή δημόσια ή ιδιωτική. Έχετε δει συχνά πολιτικά στελέχη να αναγνωρίζουν το σφάλμα τους (mea culpa) και στη συνέχεια να παραιτούνται για λόγους τιμής και ευθυξίας. Μάλλον όχι, σε όποια
παράταξη /η κόμμα και να ανήκουν.

Τα όσα συνέβησαν στο Μάτι και οι 102 νεκροί κάτω από φρικτές συνθήκες απαιτούν η αλήθεια να φανεί και οι ευθύνες να αποδοθούν όπου και όσο ψηλά και να βρίσκονται.

Εκείνη η κωμικοτραγική “σύσκεψη” παρουσία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με την εμφανή αμηχανία (γιατί γνώριζαν ήδη την ύπαρξη θυμάτων αλλά δεν το ομολογούσαν) και οι σημερινές διαψεύσεις της κ. Γεροβασίλη (σαν δεν ντρέπεται) κανέναν δεν πείθουν για την ειλικρίνειά τους, παρά ίσως μερικούς ανεγκέφαλους που πάντα υπάρχουν σε κάθε κόμμα.

Posted on 21/07/2020 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top