Του Μιχάλη Κουλουρούδη
επιχειρηματίας, βιοκαλλιεργητής, νησιώτης και ενεργός πολίτης
Έχοντας συμμετάσχει σε κάποιες διεργασίες των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και θέλοντας να συμβάλω στη διαμόρφωση προγράμματος και θέσεων και για μετά τις ευρωεκλογές, που να ταυτίζονται και να συνάδουν με την οικολογική λογική, στην εποχή των κλιματικών αλλαγών, της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου, με βασικό στόχο την βιωσιμότητα του πλανήτη, καταθέτω μερικές προτάσεις.
Οι θέσεις μας πρέπει να είναι ριζοσπαστικές και «προκλητικές», ταυτιζόμενες πάντα με την οικολογική λογική και προοπτική ώστε να προσεχθούν και να συζητηθούν. Δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε θέματα που παρουσιάζουν και τα άλλα κόμματα. Εμείς πρέπει να προτάξουμε μερικά θέματα που θα επιδιώξουμε μέσα στην προσεχή πενταετία να γίνουν ευρωπαϊκές πολιτικές και θα αφορούν πρωτίστως την χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή και θα λειτουργούν ως πιλοτικές πολιτικές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτές τις πολιτικές να δεσμευτούμε ότι θα προωθήσουμε ανεξαρτήτως εκλογής ή όχι ευρωβουλευτή. Τα θέματα που θα προτάξουμε είναι περιορισμένα, άλλα πρέπει να δίνουν συνολική εικόνα της οικολογικής πολιτικής με ριζοσπαστικό και προκλητικό τρόπο.
- Ένα θέμα που προτείνω είναι να αναδείξουμε ως Ευρωπαϊκή πολιτική, το να καταστήσουμε το Αιγαίο ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο κέντρο ζωής, πολιτισμού, γνώσης, υγείας και συναδέλφωσης των λαών.
- Ενεργειακή διασύνδεση όλων των νησιών μέσα στην προσεχή πενταετία μεταξύ τους και με το εθνικό κέντρο. Μελλοντική προοπτική σύνδεσης και με τα μικρασιατικά παράλια, εφόσον εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τους γείτονες. Μέσα στην δεκαετία οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών να καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές. Προσπάθεια χρηματοδότησης του όλου προγράμματος από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
- Με συμμετοχή ιδιωτικών και συνεργατικών σχημάτων, με φορολογικά και λοιπά κίνητρα, σταδιακή κατάργηση της λειτουργίας και κυκλοφορίας στα νησιά του Αιγαίου μηχανών εσωτερικής καύσης με χρονικούς περιορισμούς π.χ στο τέλος δεν θα εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας ιδιωτικού αυτοκινήτου με εσωτερική καύση και θα έχουν πλήρους αποσυρθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, απόσυρση όλων των μηχανών εσωτερικής καύσης από τα νησιά του Αιγαίου τα επόμενα 15 χρόνια.
- Καμία «τρύπα» στο Αιγαίο για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
- Παραγωγή στο Αιγαίο προϊόντων διατροφής μέσα στα δέκα χρόνια με βιολογική παραγωγή για γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοπαραγωγή.
- Κίνητρα για εγκατάσταση και λειτουργία στο Αιγαίο καινοτόμων, μικρών και μέσων πράσινων επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών σχολών κλπ
- Το Αιγαίο κέντρο φιλίας των λαών, να αγωνιστούμε και εμείς σοβαρά για να σταματήσει η εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιο και οποιουδήποτε άλλου στα παράλια του Αιγαίου, να επιδιώξουμε Ευρωπαϊκή παρέμβαση και παρέμβαση του OHE.
- Μεταφορά όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τα Τουρκικά παράλια και από τα νησιά του Αιγαίου, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, μέσα από μια ελεγχόμενη ως προς την εφαρμογή και τους όρους της συμφωνία, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής.. Αυτή η Ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να στηριχτεί από τον OHE.
Αυτές οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, μπορούν και πρέπει να εμπλουτιστούν και με άλλες γενικές και επιμέρους αλλά και με δράσεις.