Τα κόμματα που απαρτίζουν το “Πράσινο και Μωβ”

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ

Η Όλγα Στεφανή μέλος της συμμαχίας από τους Οικολόγους Πράσινους υπογράμμισε ότι: «Σήμερα, σηματοδοτείται η απαρχή μιας εκλογικής συνένωσης του Πράσινου και Μωβ χώρου από την Πολιτική Συμμαχία 7 σχημάτων: Το Πράσινο και Μωβ. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ Πράσινοι
θέλουμε μέσα από τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ να εκφράσουμε πολιτικά το Πράσινο Κύμα στη χώρα μας.συμμετεχουμε στη Συμμαχία με όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας με αντιπροσώπευση στις επιτροπές της έχοντας ενεργούς ρόλους κεντρικά και περιφερειακά».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, συν-εκπρόσωπος των Πράσινων και νυν δημοτικός σύμβουλους στο Δήμο Θεσσαλονίκης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εκπροσωπηθούν οι πολίτες στη βουλή από το Πράσινο και Μωβ: «Σε μια εποχή συγκρούσεων και αντιπαράθεσης χωρίς όρια, η συμμαχία “Πράσινο και Μώβ” επιδιώκει να εκφράσει στην επόμενη Βουλή όλο το πλάτος του ευρωπαϊκού Πράσινου Κύματος, που εκφράζει η δυναμική ομάδα  Greens/EFA με 73 ευρωβουλευτές στο ΕΚ. Έχουμε πίσω μας αγώνες για την οικολογία, την ποιότητα ζωής, τη φιλοζωία, τα δικαιώματα, την αλληλεγγύη, την κοινωνία της ανεκτικότητας και του σεβασμού της διαφοράς. Και καταθέτουμε τις εναλλακτικές προτάσεις μας στους πολίτες.»

Ο Θανάσης Χάντζιος, υποψήφιος διδάκτωρ πληροφορικής και μέλος της Δ.Ε. του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας (το ευρωπαϊκό κόμμα Πειρατών συμμετέχει με 4 ευρωβουλευτές στην ομάδα των Πράσινων / EFA καθώς και στην κυβέρνηση της Τσεχίας) τόνισε: «Από την πρώτη εκλογή ευρωβουλευτή από το κόμμα πειρατών της Σουηδίας, ως πειρατές συμμετείχαμε στο ευρωπαϊκό κόμμα των Greens/EFA. Έτσι κι εδώ, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια, δίνουμε το παρόν μας σε αυτή τη συμμαχία του “Πράσινο και Μωβ”. Ερχόμαστε να βάλουμε το λιθαράκι μας για ανοιχτές πατέντες, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων και προς όφελος όλων των ανθρώπων. Όσον αφορά την υγεία, προτάσσουμε τη μελέτη και ανάλυση του τρίπτυχου “περιβάλλον – ζώα – άνθρωποι”. Έχουμε μέχρι σήμερα δώσει πολύ μεγάλη μάχη για να σπάσουν τα κλουβιά-κολλαστήρια των ζώων, τα οποία λειτουργούν και ως εκολαπτήρια νέων ιών. Επιπλέον, ζητάμε πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών. Τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Λέμε ρητά τέλος στις παρακολουθήσεις των πάντων και διεκδικούμε την άμεση προστασία των προσωπικών δεδομένων και του προσωπικού βίου, κόντρα στα πρόσφατα κυβερνητικά έκτροπα, που δε σάστισαν ούτε στο να διαρρεύσουν δημόσια τα προσωπικά δεδομένα ενός παιδιού που έχει βιαστεί κατ’ εξακολούθηση. Τέλος διεκδικούμε την άμεση θέσπιση του όρου της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό ποινικό αδίκημα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να μελετηθεί το φαινόμενο σε βάθος, με τελικό στόχο την πρόληψή του και την εξάλειψή του. Αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα παιδείας: οικογενειακής, σχολικής και τέλος κοινωνικής. Να βάλουμε τώρα ΤΕΛΟΣ στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών!».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής και π. Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου – συμπρόεδρος των Πράσινων-Αλληλεγγύη εστίασε στις λύσεις με συνοχή, προς όφελος των πολλών. «H συμμαχία Πράσινο και Μωβ συμμετέχει στις εκλογές για να συμβάλλει με τη συμμετοχή της στην επόμενη Βουλή – με τους 8-10 βουλευτές που εκλέγει ένα κόμμα που ξεπερνάει το όριο του 3,0% – στην αλλαγή της πολιτικής, των πολιτικών προτεραιοτήτων και των πολιτικών συσχετισμών ώστε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να συνεισφέρουμε σε συνεκτικές λύσεις προς όφελος των πολλών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας, των σημερινών και των επόμενων γενεών».

Ο Νίκος Ράπτης, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής και Επιχειρηματίας, επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα, κάλεσε τους πολίτες σε αυτές τις εκλογές να αναλογιστούν την τύχη των ζώων και να τους δώσουν φωνή στη βουλή: «Το δίλημμα που θέτουμε στους φιλόζωους πολίτες
είναι: θα ψηφίσετε πάλι κόμματα που υποστηρίζουν τη γούνα, το κυνήγι, τα αδέσποτα και τα σφαγεία ή θα διεκδικήσετε μια πολιτική για τα ζώα, με το Κόμμα για τα Ζώα στο Πράσινο και Μωβ;»

Η Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση, Γενική Γραμματέας του Βολτ Ελλάδας, κόμμα μέλος του Volt Europa που ανήκει στην ευρωομάδα των Greens/EFAστην ομιλία της ανέφερε: «Τα σύγχρονα προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Η κλιματική, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς μας απέδειξαν πως η Ευρώπη έχει περισσότερη ανάγκη για αλλαγή από ποτέ. Στο Βολτ πιστεύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να βελτιωθεί αν βελτιώσουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κοινό υπουργείο οικονομικών, διευρυμένες αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ευρωστρατό, κοινή εξωτερική πολιτική και πάνω από όλα μια δημοκρατική και ισότιμη ομοσπονδία. Θεωρούμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα πρέπει να διασφαλίζεται μέσω ρυθμίσεων και κανόνων, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη και φιλική προς τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες πληγές που μαστίζουν τη χώρα σε εθνικό επίπεδο είναι η διαφθορά και η ανισότητα, με ενα αναξιόπιστο πελατειακό κράτος που παρακολουθεί, προβληματική δικαιοσύνη που κάνει τα στραβά μάτια σε νεοναζί και βιαστές και ελάχιστη πρόνοια για τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των προσφύγων που η κυρίαρχη πατριαρχική κουλτούρα υπονομεύει συνεχως.»

Ο Γιώργος Κουνάνης εκπροσωπώντας το οικοφεμινιστικό quiνημα ΚΥΚΛΟΣ ανέφερε: «Είμαστε το πρώτο οικοφεμινιστικό και queer κόμμα. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πατριαρχική εξουσιαστική βία, για την απελευθέρωση του οικοσύστηματος, ανθρώπων, θηλυκοτήτων, ζώων και λοιπών ευαλωτοτήτων. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσα μοιράζονται τις αξίες μας γιατί η αλληλέγγυα συνεργασία είναι το μέλλον και γιατί νιώθουμε την επιτακτικότητα δράσης για μια δίκαιη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον. Μετάβαση προς μια δίκαιη ανθεκτικότητα με λιγότερες ανισότητες στην περιβαλλοντική κρίση που είναι ήδη εδώ και που το ανθρώπινο είδος προκάλεσε. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει φεμινιστικές αξίες φροντίδας, ισονομίας με οικοκεντρική εστίαση κι είμαστε εδώ γι’ αυτό.»

Posted on 31/01/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top