Συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές

Η συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” παρουσίασε την Δευτέρα 30/1/2023, στα ΜΜΕ τους δύο συν-επικεφαλής της για την προεκλογική εκστρατεία – Δομήνικο Χρυσίδη και Βασιλική Γραμματικογιάννη – καθώς και τα κύρια σημεία του προγράμματός της για την οικονομία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου,την κοινωνική δικαιοσύνη, την κλιματική και οικολογική κρίση, τους/τις νέους/ες, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τη φτώχεια, την παιδεία, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, την διαφθορά, τις εξορύξεις, τις πολιτικές ισότητας και φύλων και την Ευρώπη.

Το “Πράσινο και Μωβ” είναι μια συμμαχία 7 κομμάτων για
– σύγχρονες, οικολογικές απαντήσεις με αλληλεγγύη και σεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα,
– μια δίκαιη, βιώσιμη αλληλέγγυα οικονομία για όλους και όλες,
– στήριξη της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

σε μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη αξιών και δικαιοσύνης

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που συνάνθρωποι μας προσπαθούν να επιβιώσουν, να βγάλουν την ημέρα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό. Το πεπρωμένο μας όμως δεν είναι γραμμένο στα άστρα. Το διαμορφώνουμε εμείς. Εξαρτάται από μας. Ας το διαμορφώσουμε λοιπόν όπως πραγματικά μας αξίζει…Σε μια πραγματικά επικίνδυνη καμπή για τον κόσμο μας με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη, τα πράσινα κόμματα που για δεκαετίες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, βλέπουν μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας να στρέφονται προς τις πράσινες προτάσεις”, επισήμανε η συν επικεφαλής Βασιλική Γραμματικογιάννη. “Αυτή η αναγνώριση των πολιτικών τους προτάσεων δεν αντανακλάτε μόνο στην απήχηση που βρίσκουν στην κοινωνία και στις εκλογές αλλά και στην ενίσχυση συμμαχιών που ήδη υφίστανται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στην ομάδα Πράσινοι / EFA. H συμπόρευση αυτή σχηματοποιείται στην Ελλάδα με το “Πράσινο και Μωβ”.

“Στόχος της εκλογικής συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ” είναι η είσοδός της στη Βουλή και η αλλαγή των προτεραιοτήτων, του περιεχομένου αλλά και του τρόπου που ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα”, τόνισαν οι ομιλητές και ομιλήτριες, “και η ανάδειξή της σε μια δύναμη που είναι χρήσιμη, φέρνει μια νέα ηθική στην πολιτική, λύσεις και βαθιές αλλά δίκαιες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, των πολλών, του περιβάλλοντος και της φύσης”.

“Το θέμα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων σαφώς είναι κεντρικά. Πράσινο και Μωβ σημαίνει ανοιχτή και ισότιμη κοινωνία. Δίνουμε προτεραιότητα σε πολιτικές για οριστική απαλλαγή από διακρίσεις βάσει φύλου και για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών όσο και κάθε άλλης σεξιστικής βίας. Πράσινο και Μωβ σημαίνει σπάμε το φαύλο κύκλο της φτώχειας”, επισήμανε ο Δομήνικος Χρυσίδης, συν-επικεφαλής. “Σήμερα όσο ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη να συνδεθούν τα θέματα της κλιματικής κρίσης και της ενέργειας με την εξωτερική πολιτική. Μια εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να περάσει από τον εθνικισμό/εθνοκεντρισμό στη συνεργασία και με μακροπρόθεσμη στρατηγική”,.

Το γιατί συμμετέχουν και υποστηρίζουν το “Πράσινο και Μωβ” εξήγησαν στην συνέντευξη τα στελέχη των κομμάτων της συμμαχίας: Πράσινοι (Μιχάλης Τρεμόπουλος), Οικολόγοι Πράσινοι (Όλγα Στεφανή), Πειρατές (Θανάσης Χάντζιος), Πράσινοι-Αλληλεγγύη (Νίκος Χρυσόγελος), Κόμμα για τα Ζώα (Νίκος Ράπτης), Βολτ Ελλάδας (Ηλέτρα-Ρώμη Δόχτση) και το οικοφεμινιστικό quiνημα ΚΥΚΛΟΣ (Γίωργος Κουνάνης).

Στη συμμαχία συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, παλιότεροι και νεότεροι ακτιβιστές, οι δύο πράσινοι πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος, σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι – πρώην και νυν – αυτοδιοικητικοί συμβούλοι (72), καθώς και ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης που θα είναι και υποψήφιος βουλευτής του “Πράσινο και Μωβ” στην Κοζάνη – όπως ανακοίνωσε και με τον χαιρετισμό του.

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συν-επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, είναι δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο περιβαλλοντικό ρεπορτάζ. Για τη συνεισφορά της στο περιβάλλον έχει αποσπάσει δυο τιμητικές διακρίσεις.

Ο Δομήνικος Χρυσίδης, συν-επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, ειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διεθνούς ανάπτυξης, βιωσιμότητας και κοινωνικής πολιτικής, με πολιτική πορεία στον πράσινο χώρο σε Ελλάδα και Βέλγιο.

Η Όλγα Δούρου παρουσίασε την ομάδα ειδικών και υπευθύνων των πολιτικών τομέων της συμμαχίας

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ https://youtu.be/z0zzCbbElkE

Posted on 31/01/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top