Ο Δομήνικος Χρυσίδης, συν-επικεφαλής της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ”

Ο συν-επικεφαλής της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ” Δομήνικος Χρυσίδης, επισήμανε ότι μέσα από τη σύνθεση των ιδεών βάζουμε μια πιο γερή βάση για το μέλλον. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του:

1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα όσο ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη να συνδεθούν τα θέματα της κλιματικής κρίσης και της ενέργειας με την εξωτερική πολιτική. Μια εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να περάσει από τον εθνικισμό/εθνοκεντρισμό στη συνεργασία και με μακροπρόθεσμη στρατηγική.

– Που δεν θα προσμετρά την επιτυχία με επικίνδυνους ανταγωνισμούς για εξορύξεις υδρογονανθράκων, ούτε που καυχιέται για εξοπλιστικό προβάδισμα.
– Μια ελληνική εξωτερική πολιτική που θα είναι μπροστάρισσα στην δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, και ένα πράσινο σχέδιο συνεργασίας στη Μεσόγειο προς όφελος όλων των λαών της, στο πλαίσιο της υπάρχουσας ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Προτεραιότητα μας πρεπει είναι η ειρήνη. ΕΙΡΗΝΗ. ΕΙΡΗΝΗ. ΕΙΡΗΝΗ. Αλλά και η προστασία των θαλασσών της
περιοχής και των πολύτιμων οικοσυστημάτων της.
– Μια πολιτική που βάζει τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση των χωρών της ευρύτερης περιοχής από τα ορυκτά καύσιμα, με καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας – στήριξη της εργασίας και ενίσχυση της κλιματικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Η Ελλάδα να δουλεύει για πάντα με το φως της, τον άνεμο και το νερό της.
– Μια πολιτική που μιλά ανοιχτά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που δεν θα στηρίζεται στις επαναπροωθήσεις και στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκθέτουν τη χώρα.
– Χρειαζόμαστε μια στροφή σε ουσιώδεις πολιτικές ένταξης μέσα από πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, με νόμιμους διαύλους εισόδου στην ΕΕ με αναλογική κατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη. Για να γίνει αυτό και πολλά άλλα χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, αλλά και περιφερειακά ενδυναμωμένη, μια Ευρώπη δημοκρατική που θα λογοδοτεί στους πολίτες της σε όλα τα επίπεδα.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το θέμα των δικαιωμάτων σαφώς είναι κεντρικό και στα εσωτερικά θέματα. Πράσινο και Mωβ σημαίνει ανοιχτή και ισότιμη κοινωνία.

– Κανείς δεν πρέπει να ρωτά για την καταγωγή σου, τον ερωτικό σου
προσανατολισμό ή την επιθυμία σου να κάνεις παιδιά ή όχι.
– Κανείς δεν πρέπει να σε κρίνει από το όνομα που έχεις.
– Εσύ επιλέγεις τι θα φορέσεις και αποφασίζεις για το σώμα σου.
– Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν μπαίνεις με το αναπηρικό σου καροτσάκι.
– Το ταλέντο σου είναι αυτό που μετράει, το μεράκι, οι γνώσεις και οι δεξιότητές σου.
– Όποιος/α κι αν είσαι, αξίζεις ίση αμοιβή και αναγνώριση για ίση εργασία.
Επιδιώκουμε την πλήρη ισότητα των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα κέντρα αποφάσεων. Δίνουμε προτεραιότητα σε πολιτικές για οριστική απαλλαγή από διακρίσεις βάσει φύλου και για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών όσο και κάθε άλλης σεξιστικής βίας.

Πράσινο και μωβ σημαίνει σπάμε το φαύλο κύκλο της φτώχειας. Συχνά η φτώχεια ξεκινά από τη γέννηση. Το να μεγαλώνεις στη φτώχεια ως παιδί είναι σαν να ξεκινάς έναν αγώνα δρόμου αρκετά μέτρα πίσω  από τους άλλους. Οχι άλλα κρύα και σκοτεινά δωμάτια λόγω των τιμών ενέργειας. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πηγαίνει πεινασμένο στο μάθημα. Αν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι, τότε ναι, δεν θα τα πιάνει κανείς! Θα μπορούν να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η ζωή και να κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους κι όλες.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ακριβά για να επιτευχθούν. Ωστόσο, η λύση είναι ξεκάθαρη: όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στο βαθμό των δυνατοτήτων τους. Καταργούμε τα νομικά κενά, και διασφαλίζουμε ότι όλ@ συνεισφέρουν δίκαια. Έτσι προχωράμε όλ@ μαζί μπροστά.

Αφήνοντας τη χώρα να διολισθαίνει θεσμικά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τίποτε από αυτά. Αν δεν υπάρχει μια ακέραιη διοίκηση δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε τους νέους, ούτε τους ηλικιωμένους, ούτε τα άτομα με αναπηρια. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς ένα σοβαρό κράτος.

3. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ –ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ –ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

– Πράσινο και μωβ σημαίνει δημόσια διοίκηση που είναι αποτελεσματική, όχι γραφειοκρατική και σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής όπως είναι σήμερα. Χρειαζόμαστε άμεση θεσμική ενίσχυση της διαφάνειας, ως διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των πελατειακών σχέσεων.
– Παρεμβαίνουμε κατά του περιορισμού δημοκρατικών διαδικασιών και
ελευθεριών, κατά των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία και τη στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών.
– Οι πολιτικοί και η Κυβέρνηση δεν είναι δικαστές. Πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι συνταγματικά απαιτούμενες διαδικασίες τηρούνται απρόσκοπτα. Σαφώς δεν μπορεί να δουλέψει ένα κράτος με μια υποχρηματοδοτούμενη ΑΔΑΕ, της οποίας το έργο υποσκάπτεται. Ως Πράσινο και Μωβ καλούμε τους πολίτες να επαγρυπνούν ώστε η ΑΔΑΕ να μπορεί απερίσπαστα να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στο κυβερνητικό σκάνδαλο των υποκλοπών.
– Φαινόμενα όπως διώξεις (SLAPPS) κατά δημοσιογράφων και πολιτών που μάχονται για τη διαφάνεια, επιβάλλουν την εγρήγορση όλων μας. Πράσινο και Μωβ σημαίνει ένα κράτος σοβαρό με δομικές μεταρρυθμίσεις, ένα ακέραιο κράτος. Χρειάζεται να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, για να μην υπάρχουν ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, για τη δημοκρατία, για το ποιός θα κερδίσει από την πράσινη μετάβαση.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Σήμερα ανακοινώνουμε επίσημα τη συγκρότηση μιας πολύμορφης και δυναμικής συμμαχίας, το “Πράσινο και Μωβ”. Επιδιώκουμε να
– Εκσυγχρονίσουμε θεσμικά και κοινωνικά την Ελλάδα.
– Να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη οικονομία – μοχλό προόδου για όλ@.
– Να περάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, προστατεύοντας τη ποιότητα ζωής, τον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα.
Αυτά μόνο μέσα από δύο χρώματα μπορούν να εκφραστούν αυθεντικά, το πράσινο και μωβ. Μέσα από τη σύνθεση των ιδεών μας βάζουμε μια πιο γερή βάση για το μέλλον.

Είμαστε αισιόδοξοι.

Posted on 31/01/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top