H ομιλία της Βασιλικής Γραμματικογιάννη στη συνέντευξη του “Πράσινο και Μωβ”

Στην ομιλία της στη συνέντευξη τύπου της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ” η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συν-επικεφαλής της συμμαχίας, αναφέρθηκε σε όλα τα πεδία που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών:

Σε μια πραγματικά επικίνδυνη καμπή για τον κόσμο μας με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη, τα πράσινα κόμματα που για δεκαετίες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, βλέπουν μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας να στρέφονται προς τις πράσινες προτάσεις. Αυτή η δικαίωση των πολιτικών τους δεν αντανακλάτε μόνο στην απήχηση που βρίσκουν στην κοινωνία αλλά και στην ενίσχυση συμμαχιών που ήδη υφίστανται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ομάδα Πράσινοι / EFA. H συμπόρευση αυτή σχηματοποιείται στην Ελλάδα με το “Πράσινο & Μωβ”.

Ο πλανήτης μας θερμαίνεται γρηγορότερα από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία. Σύμφωνα με την έκθεση του IPCC έχουμε μόλις 10 χρόνια για να αποτρέψουμε τη καταστροφή.

Και εμείς τι κάνουμε; Εξακολουθούμε να επενδύουμε στα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την κλιματική κρίση. Οι καταστροφές που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη συνεισφέρουν και στην εκτόξευση της ακρίβειας, του πληθωρισμού, στην ύφεση και ανεργία.

Η μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο έχει ξεκινήσει αλλά προχωράει πολύ αργά και με λάθος τρόπο… και βέβαια δεν είναι καθόλου δίκαιη. Και καμία μετάβαση δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν εμπεριέχει δικαιοσύνη. Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στη κοινωνική διάσταση της μετάβασης ώστε κανένας και καμία να μη μείνει πίσω. Επιπλέον η μετάβαση να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας για αυτά τα φωτεινά μυαλά, τους νέους μας που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Στη συμμαχία Πράσινο & Μωβ απορρίπτουμε τις έρευνες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τον αγωγό EastMed, τις νέες μονάδες αερίου, αλλά και τα σχέδια για ελληνική χρηματοδότηση νέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι που θα δεσμεύει την Ελλάδα σε μακροχρόνια απορρόφηση της παραγωγής του.

Συντασσόμαστε με τις ευρωπαϊκές επιταγές για ενεργειακή εξοικονόμηση, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αυτοπαραγωγή ενέργειας σε μικρές κλίμακες, ξεκινώντας από την ενεργειακή αυτάρκεια των κατοικιών και των κτιρίων, προχωρώντας στις πόλεις και τις περιφέρεις και μετά σε επίπεδο κράτους. Είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε τόσο τα μελλοντικά black out όσο και τις φαραωνικές επενδύσεις στα πανέμορφα βουνά μας.

Για την χωροθέτηση των ΑΠΕ μεγαλύτερης κλίμακας, προωθούμε νέο θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει αποτελεσματικά τη φύση, με το χαμηλότερο δυνατό οικολογικό κόστος.

Καταθέτουμε συγκεκριμένες αναλυτικές προτάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές και τους ορεινούς όγκους.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η οικονομία έχει σήμερα κεντρική θέση στις ανησυχίες των περισσότερων. Δικαιολογημένα. Μέσα στο Φεβρουάριο περιμένουμε νέο κύμα ακρίβειας. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2021, όταν βρεθήκαμε όμηροι των διεθνών τιμών του αερίου, ενός ορυκτού καυσίμου που συμβάλλει κι αυτό στην κλιματική κρίση. Κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον, είναι λοιπόν αλληλένδετα.

Η λέξη οικονομία προήλθε από την ελληνική ρίζα “οίκος”. Ο οίκος είχε τρεις αλληλένδετες αισθήσεις στην αρχαία Ελλάδα: την οικογένεια, τη γη της οικογένειας και το σπίτι της οικογένειας. Αυτά τα τρία αποτελούσαν τη θεμελιώδη πολιτική μονάδα στον αρχαίο κόσμο. Σε αυτό το τρίπτυχο βασίζεται και η βιώσιμη οικονομία, όπου “οικογένεια” είναι η κοινωνία.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, ριζικό επαναπροσανατολισμό της οικονομίας: Να είναι παραγωγική, με ορθολογική εξωστρέφεια, καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπή εργασία για όλες και όλους.

Παράλληλα, όμως, να είναι και βιώσιμη: να σέβεται τα όρια που της θέτει το περιβάλλον, να αντέχει σε έκτακτες καταστάσεις, να υπηρετεί την κοινωνία και να διασφαλίζει βιώσιμη ευημερία.

Το οικονομικό αυτό όραμα μεταφράζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις: επιγραμματικά να αναφέρω τις επενδύσεις της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την Κυκλική Οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τον αναγκαίο μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την Κοινωνική Οικονομία, τα συλλογικά αγαθά.

Θέλουμε τη φορολογία εργαλείο αναδιανομής και δικαιοσύνης αλλά και ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων ανάλογα με το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

ΥΓΕΙΑ: Στο Πράσινο & Μωβ θεωρούμε την υγεία δημόσιο αγαθό και εξασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα της και το δικαίωμα όλων για ίση πρόσβαση. Δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη, με παρεμβάσεις σε όλα όσα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Προωθούμε την αντίληψη για Ενιαία Υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων για να προλάβουμε επόμενες πανδημίες. Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, επενδύουμε στην ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και οικονομικούς πόρους όπου χρειάζεται. Θεωρούμε την υπερκατανάλωση φαρμάκων και τις εμπορικές πρακτικές που την προωθούν, απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στηρίζουμε την έρευνα αλλά θεωρούμε ότι οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη νέων φαρμάκων θα πρέπει να συνοδεύονται με ανάλογους όρους υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Η νεωτερικότητα ώθησε τους ανθρώπους να βρίσκουν νόημα στη ζωή τους στην κατανάλωση. Στον ανταγωνισμό για την επιτυχία. Και άφησε τους ανθρώπους άδειους, κενούς. Σε αυτές τις αρχές της νεωτερικότητας βασίστηκε και η παιδεία. Έχουμε ένα σύστημα αγχωτικό και ανταγωνιστικό. Τα αποτελέσματα του τα βλέπουμε στις οθόνες μας από τα αυξημένα περιστατικά ακραίας βίας στα σχολεία μεταξύ μικρών μαθητών. Η παιδεία έχει ως στόχο να ωθεί τους ανθρώπους στον ανώτερο εαυτό τους η δε περιβαλλοντική εκπαίδευση προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των παιδιών καθώς και με τη φύση και τα ζώα.

Σε αυτές τις προκλήσεις απαντάμε με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αντί για αποστήθιση να αναδεικνύει την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού. Να εμπνέει τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και να αναπτύσσει ικανότητες επικοινωνίας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που συνάνθρωποι μας προσπαθούν να επιβιώσουν, να βγάλουν την ημέρα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό.

Το πεπρωμένο μας όμως δεν είναι γραμμένο στα άστρα. Το διαμορφώνουμε εμείς. Εξαρτάται από μας. Ας το διαμορφώσουμε λοιπόν όπως πραγματικά μας αξίζει…

Σας ευχαριστώ

Posted on 31/01/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top