Το πετρέλαιο δεν ξεπλένει τη φρικτή δολοφονία Κασόγκι. Η Σαουδική Αραβία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τη φρικτή και βάρβαρη δολοφονία, και μάλιστα μέσα στο κτίριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου, του δημοσιογράφου Κασόγκι Jamal #Khashoggi από τους εκτελεστές του καθεστώτος.

Ο κυνισμός του καθεστώτος δεν έχει όρια. Ανάγκασαν το γιο του δολοφονημένου (και στη συνέχεια τεμαχισμένου) Κασόγκι να συναντηθεί και να έχει χειραψία μπροστά σε κάμερες με τον άνθρωπο που δολοφόνησε τον πατέρα του (ο γιος είναι όμηρος στη Σαουδική Αραβία, και το καθεστώς δεν τον άφησε να βγει από την χώρα και να συναντήσει την υπόλοιπη οικογένεια).

Προς το παρόν πολλοί Eυρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ  προβάλλουν το «μεταρρυθμιστικό προφίλ» του Σαουδάραβα πρίγκιπα (άδεια οδήγησης στις γυναίκες, λειτουργία κινηματογράφων κλπ) και αποκρύπτουν το ανατριχιαστικά βάρβαρο καθεστώς του (Υεμένη, κατάργηση ελευθερίας τύπου κλπ). Η δολοφονία του Κασόγκι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο πνίξιμο κάθε κριτικής φωνής από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Πολλά χρόνια οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και άλλων οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έβρισκαν ευήκοα αυτιά, λόγω του πακτωλού χρημάτων που διαθέτει το Σαουδαραβικό καθεστώς για αγορά στρατιωτικού και αστυνομικού εξοπλισμού, της “αγοράς” μεγάλου ποσοστού του δημόσιου χρέους χωρών, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και της πρόσδεσης σε οικονομικές δραστηριότητες που μόνο στόχο έχουν να προσθέσουν κι άλλο χρήμα στην οικογένεια που κυβερνά τη χώρα.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν εδώ και 2 χρόνια ζητήσει την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Σαουδική Αραβία, χωρίς αποτέλεσμα. Θυμίζουμε ότι ακόμα και η Ελλάδα ήταν έτοιμη να εξάγει στη Σαουδική Αραβία εξοπλισμό για την επέμβαση στην Υεμένη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος μιας καμπάνιας που θα πιέσει την Σαουδική Αραβία να υιοθετήσει μια στάση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου που δήλωσε με προκλητικό τρόπο: “They had a very bad original concept. It was carried out poorly. And the coverup was one of the worst in the history of coverups. It’s very simple. Bad deal. Should have never been thought of. Somebody really messed up.”

Το πετρέλαιο δεν μπορεί να ξεπλένει το αίμα, δεν μπορεί να “καθαρίζει” βάρβαρες κι απάνθρωπες δολοφονίες εκτός δίκης για όσους/ες ασκούν κριτική στο καθεστώς, φρικτά βασανιστήρια και φυλακίσεις χωρίς δίκη. Δεν μπορεί να θολώνει την ισοπέδωση της Υεμένης, τις δολοφονίες αμάχων και την ώθηση σε μαζική προσφυγιά εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Υεμένης.

Με τα πετροδολάρια δεν εξαγοράζονται τα πάντα, ιδιαίτερα οι ανθρώπινες ζωές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει να επιβάλλουν από κοινού αποτελεσματικό εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού και αστυνομικού εξοπλισμού προς το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και να απαιτήσουν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων (ηθικών αυτουργών κι εκτελεστών) αυτής της βάρβαρης πράξης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, της ελευθερίας του λόγου.

Το ότι την αποκάλυψη της δολοφονίας του Jamal Khashoggi την έκανε ο Ρ. Ερντογάν δεν αναιρεί το γεγονός ότι και το Σαουδαραβικό καθεστώς και ο Ρ. Ερντογάν βαρύνονται με συλλήψεις, φυλακίσεις και εκτελέσεις με φρικτές μεθόδους όσων ασκούν και την παραμικρή κριτική. Η ειρωνεία είναι ότι ο Ερντογάν ευθύνεται για τις συλλήψεις χιλιάδων δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών, δικαστών αλλά και – σύμφωνα με την οικογένειά της – για την μυστηριώδη και φρικτή δολοφονία (εμφανίστηκε ως ατύχημα) της γεννημένης στην Αμερική δημοσιογράφου Serena Shim, τον Οκτώβρη 2014 κάτω από  το βλέμμα του ίδιου του Ερντογάν διότι “είπε την αλήθεια για τις σχέσεις του καθεστώτος με τους τζιχαντιστές του ISIS”.

Posted on 25/10/2018 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top