Σημαντικές επιτυχίες Ιταλών Πράσινων. Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού κόμματος για συναντήσεις με Πράσινους και Οικολόγους – Πράσινους

Σημαντικές εκλογικές επιτυχίες είχαν οι Ιταλοί Πράσινοι στις δημοτικές εκλογές στις 3 Οκτωβρίου: 5,1% στο Μιλάνο (εκλέγουν 3 συμβούλους), 3% στη Μπολόνια και τη Νάπολη, πάνω από 7% σε πόλεις όπως το Φρασκάτι, το San Benedetto del Tronto. 5% στο Melfi. Δύο πράσινοι δήμαρχοι και δεκάδες αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Στη Ρώμη 1 σύμβουλος.
Όμως στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη και γενικότερες συνεργασίες για την αναδιοργάνωση του πράσινου χώροι. Ο Δήμαρχος Μιλάνου Βeppe Sala που εκλέχτηκε στις εκλογές από τον πρώτο γύρο, αναμένεται να παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση των πράσινων στην Ιταλία. Πρόσφατα μάλιστα συναντήθηκε με τους συμπροέδρους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Evelyn Huytebroeck και Thomas Waitz καθώς και με το μέλος της Επιτροπής και γενική γραμματέα της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιo Βούλα Τσέτση για να συζητήσουν την ενδυνάμωση της πολιτικής οικολογίας στην Ιταλία.
Στο Μιλάνο οργανώθηκε πρόσφατα και το Εργαστήριο Πράσινων Ιδεών καθώς και μια μεγάλη διαδήλωση για το κλίμα με τη συμμετοχή της Greta και 50000 διαδηλωτών.
Οι Πράσινοι συμμετέχουν ήδη σε 7 κυβερνήσεις: Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Σκωτία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία. Μόνο στη Γερμανία έχουν εκλέξει περίπου 1900 συμβούλους στην αυτοδιοίκηση.
Στις 14-16 Οκτωβρίου θα είναι στην Ελλάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος σε συνέχεια των διεργασιών που έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2020 για μια ισχυρή, αυτόνομη, ενωτική παρουσία των πράσινων (και) στις εκλογές στην Ελλάδα.
Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν και τα δύο σχήματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ, καθώς και ευρύτερες δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει ο διάλογος για να υπάρξει μια ενιαία, αλλά αυτόνομη πράσινη λίστα στις εκλογές σε νέα βάση, στο πλαίσιο του πράσινου φόρουμ διαλόγου.
Σε μερικούς προκάλεσε απορίες ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε σε δημοσκόπηση της Μetron Analysis μετά από καιρό το “Οικολόγοι + Πράσινοι” χωρίς να αναφέρεται σε ένα κομματικό σχήμα αλλά σε ένα χώρο – για αυτό δεν υπάρχει κάποιο κομματικό σύμβολο που να συνδέεται με το ποσοστό. Οι απαντήσεις είναι: “οικολόγοι πράσινοι”, “πράσινοι”, “οικολόγοι”, “πράσινοι οικολόγοι” “οικολόγοι και πράσινοι” κ.ά. Για να είναι σαφές, αυτό το ποσοστό αναφέρεται λοιπόν εν δυνάμει σε έναν πράσινο χώρο και όχι στα υπάρχοντα σχήματα ή πολύ περισσότερο σε ένα από αυτά.
Το ποσοστό 1,1% που καταγράφηκε ως πρόθεση ψήφου και το 1,5% ως εκτίμηση ψήφου στον Πράσινο χώρο (με αναγωγή μόνο με βάση όσους απαντούν συγκεκριμένο σχήμα) στην τελευταία έρευνα της Metron Analysis αποτυπώνει αυτό που βλέπουμε μέσα από την άμεση επικοινωνία μας με την κοινωνία και θα είναι μια αυξανόμενη τάση μέχρι τις εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις είναι καταγραφή μιας τάσης και όσοι/ες είμαστε ενεργοί στον πράσινο χώρο γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους “πράσινους” γενικά και στη χώρα μας, κυρίως μεταξύ νέων στην ηλικία ατόμων. Αλλά αυτό που θα δώσει ώθηση ώστε να μπουν οι πράσινοι στη Βουλή και να επιστρέψουν στο ευρωκοινοβούλιο είναι ένα σαφές πολιτικό πρόγραμμα που απαντάει στα σύγχρονα προβλήματα και προσφέρει λύσεις, μια αυτόνομη και σαφή πράσινη φυσιογνωμία και πρόσωπα που θα εκφράζουν σε κάθε περιοχή τους πράσινους, θα μπορούν οι πολίτες να συνδέουν τα (πολιτικά)  λόγια με έργα (προσώπων).
Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας αλλά και μια μεγάλη πρόκληση, να διορθώσουμε τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος (όλων μας) και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο για να προσφέρουμε συντεταγμένες λύσεις στα νέα προβλήματα επιβίωσης που έχουν ανακύψει.
Είμαστε σε μια νέα εποχή και χρειάζονται νέες απαντήσεις και λύσεις, που τα παλιά κόμματα δεν μπορούν να προσφέρουν. Το βλέπουν οι περισσότεροι. Αλλά και εμείς ως χώρος πρέπει να δουλέψουμε ώστε να συμμετάσχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι και να αναδείξουμε νέες προτάσεις που επιλύουν με συνεκτικό τρόπο της προκλήσεις της εποχής: κλιματική και οικολογική κρίση, κοινωνικές ανισότητες, αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συνεχών κρίσεων, έμφαση από τις εξουσίες στο (επικοινωνιακό) μπλα μπλα αντί να προσφέρουν λύσεις.
– Αυτο-οργάνωση, λοιπόν, του πράσινου χώρου αλλά και της κοινωνίας,
– ενδυνάμωση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης,
– συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα,
– πολιτική για το δημόσιο συμφέρον και όχι απλώς για πάρτι μας,
– ενδυνάμωση και των ατόμων και των συλλογικοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
-Το να υπερβούμε το 3% είναι η μικρότερη από αυτές τις μελλοντικές προκλήσεις, το να προσφέρουμε χρήσιμες υπηρεσίες για το σύνολο της κοινωνίας είναι η πιο μεγάλη και σημαντική.
Οι καιροί δεν μας περιμένουν και δεν μπορούμε να σπαταλάμε χρόνο μόνο σε συζητήσεις.

Posted on 07/10/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top