11 εκατ. δολάρια ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ για επιδοτήσεις στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων λαμβάνει επιδοτήσεις $11.000.000 ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ, ναι 11 εκατ δολάρια κάθε λεπτό!!!! Ενώ μας λένε ότι η κλιματική πολιτική κοστίζει, την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις σπαταλούν δισεκατομμύρια για να ενισχύουν την βιομηχανία πετρελαίου, φυσικού αερίου, κάρβουνου, λιγνίτη, LNΓ, σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου.
Για άλλη μια φορά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση ενισχύσει τις εταιρίες πετρελαίου και αερίου, αφού επιδοτεί τα νοικοκυριά για να αγοράσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και άρα να κερδίσουν περισσότερα οι εταιρίες πετρελαίου και αερίου. Την ίδια στιγμή οι εταιρίες αυτές παραπλανούν τα νοικοκυριά με διαφημίσεις που κάνουν πλύση εγκεφάλου στους καταναλωτές.
Όμως ΔΕΝ συμφέρει να επενδύσουν σήμερα τα νοικοκυριά και να συνδεθούν με αέριο. Η τιμή του έχει διπλασιαστεί και θα εκτοξευθεί ακόμα περισσότερο, ίσως και να δεκαπλασιαστεί. Υπάρχουν άλλες απλές λύσεις, εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές. Ευρωπαϊκοί δικηγόροι προειδοποιούν την Κομισιόν να μην υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι και εντάξει τα έργα ορυκτού (“φυσικού”) αερίου στα “πράσινα έργα” (έστω και για μεταβατική περίοδο), μια και θα έχει σοβαρές ευθύνες αν γίνει μια τέτοια παραπλανητική προσπάθεια. Η μεγάλη αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι από τη μία η κλιματικά και ενεργειακά υπεύθυνη θέση “να σταματήσει η ΕΕ να χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους για νέα έργα αερίου” και από την άλλη η θέσης των λόμπι (με υποστηρικτές κυβερνήσεις όπως η ελληνική) “να διατηρηθούν κάποια παράθυρα για ορισμένα νέα έργα”.
Οι λύσεις απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και στην προστασία του κλίματος είναι σε ατομικό επίπεδο δύο:
Γιγαντιαία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και επιχειρήσεων. Δυστυχώς με το νέο “Εξοικονομώ” θα αναβαθμιστούν μόλις 50.000 κτίρια όταν συνολικά πρέπει να αναβαθμιστούν τουλάχιστον 5.000.000 κτίρια άμεσα!
Ενισχύσεις για προγράμματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από τους ίδιους τους πολίτες μέσω αυτο-παραγωγής αλλά και ενεργειακών κοινοτήτων

Posted on 08/10/2021 in Άρθρα, Διάλογος-απόψεις, Δράσεις

Share the Story

Back to Top