Το σχέδιο Τραμπ – Νετανιάχου ρίχνει λάδι στη φωτιά στη Μέση Ανατολή

Το σχέδιο Τραμπ – Νετανιάχου βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μέρος του προβλήματος με την υποστηριζόμενη τυφλά από το ελληνικό πολιτικό σύστημα “στρατηγική πρόσδεση” στις καταστροφικές επιλογές της ακροδεξιάς του Ισραήλ για χάρη της εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων!!!!
 
Κάθε λογικός άνθρωπος θέλει να επιλυθεί η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης και να επέλθει ειρήνη ώστε να ζήσουν οι δύο λαοί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Αυτό που κάνει όμως τώρα το σχέδιο Τραμπ το οποίο εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, με επικεφαλής τον Νετανιάχου, είναι όχι μόνο αντίθετο στο διεθνές δίκαιο αλλά θα τινάξει στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία για πάντα και θα προκαλέσει νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή: την 1η Ιουλίου ο Νετανιάχου θα θέσει σε συζήτηση και ψηφοφορία στην ισραηλινή Βουλή, απόφαση για επίσημη προσάρτηση στο Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη δηλαδή ολόκληρης της ανατολικής πλευράς της Δυτικής Όχθης.
 
Όπως δήλωσε ο Γεν Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres: “Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα έβλαπτε σοβαρά την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών και θα μείωνε τις δυνατότητες ανανέωσης των διαπραγματεύσεων“.
 
Υπάρχει σοβαρή ανησυχία σε διεθνές επίπεδο καθώς και έντονη διαμαρτυρία που εκφράζονται με πρωτοβουλίες σε εθνικά κοινοβούλια, με κινήματα πολιτών που έχουν συγκεντρώσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, με επιστολές πολιτικών προς τους υπουργούς εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικό για το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει, είναι και το κείμενο έκκληση το οποίο υπογράφουν 1080 βουλευτές κι ευρωβουλευτές από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα από 25 ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο ξεκίνησαν ισραηλινοί πολίτες, όπως η Zahava Galon, πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Meretz  (του πράσινου, αριστερού με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα κόμματος που υποστηρίζει την δημιουργία δύο κρατών), o Avraham Burg, συγγραφέας, πρώην εκπρόσωπος στην Knesset, πρόεδρος του δικτύου Mifalot, Κοινωνικών και εκπαιδευτικών επιχειρήσεων, η Naomi Chazan και ο Michael Benyair.
 
Η ελληνική κυβέρνηση δεν βρήκε να εκφράσει ούτε καν την επιφύλαξή της στην διάρκεια του “Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Ισραήλ“. Δυστυχώς, όμως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Εξετάζοντας τη λίστα των 1080 υπογραφών διαπιστώνει κάποιος ότι από την Ελλάδα μόνο μια βουλευτής, η Σ. Σακοράφα, του ΜΕΡΑ25, υπογράφει. Φαίνεται ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση κινούνται σε έναν άλλο πλανήτη, σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, συνδέοντας την τύχη και το μέλλον της χώρας με μια κυβέρνηση ακροδεξιάς στο Ισραήλ που συγκεντρώνει την κριτική όχι μόνο των παλαιστινίων και του αραβικού κόσμου, αλλά και μεγάλου μέρους της ισραηλινής κοινωνίας, των διεθνών οργανισμών και του συνόλου σχεδόν των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια.
 
Υπάρχει προσπάθεια να επιβληθεί με κάθε τρόπο μια ψευδαίσθηση ότι η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ θα τα βάλει με την Τουρκία για τα δικά μας μάτια!!!! δηλαδή για εξορύξεις και μεταφορά υδρογονανθράκων με αγωγούς όπως ο East Med. Το σύνολο του πολιτικού φάσματος στη χώρα μας έχει τεράστια ευθύνη γιατί παγιδεύει τη χώρα και την κοινωνία σε μια συμμαχία χωρίς αρχές, που εφαρμόζει δυο μέτρα και δύο σταθμά, όπου θέλει επικαλείται το διεθνές δίκαιο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλει με τη βία τις επιλογές της παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
 
Η χώρα μας για πολλούς λόγους θα έπρεπε να είναι φανατικά προσκολλημένη στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και να επιμένει στην επίλυση των διαφορών με την παραπομπή των θεμάτων σε θεσμούς επίλυσης των διαφορών. Η Κύπρος που καταλαβαίνει τι σημαίνει η κίνηση Νετανιάχου όχι μόνο για τα κατεχόμενα εδάφη αλλά ευρύτερα στην περιοχή πήρε διακριτικές αποστάσεις. Στην Ελλάδα όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα εκτός από τους Πράσινους όχι μόνο παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις αλλά φαίνεται ότι έχει επιβάλει και απόλυτη σιωπή στο πολιτικό προσωπικό της αλλά και στα ΜΜΕ.
 
Είναι πλέον θέμα δημοκρατίας να ανοίξουμε δημόσια τη συζήτηση για μια στρατηγική προσκόλληση που δεν βασίζεται σε αρχές αλλά μας βάζει από την πλευρά των βιαστών του διεθνούς δικαίου. Ο “εχθρός του εχθρού” μας δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερος από τον “εχθρό” ούτε ότι είναι “φίλος” μας.
 
Είμαστε στο πλευρό των ισραηλινών και των παλαιστινίων που επιζητούν μια δίκαιη λύση με συνύπαρξη των δυο λαών, ασφάλεια, ειρήνη και βιώσιμο μέλλον.

Η κοινή επιστολή 1080 βουλευτών από 25 ευρωπαϊκές χώρες προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ηγέτες κατά της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

23 Ιουνίου 2020

Εμείς, κοινοβουλευτικοί από όλη την Ευρώπη, είμαστε δεσμευμένοι σε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες και μοιραζόμαστε τις σοβαρές μας ανησυχίες όσον αφορά στο σχέδιο του προέδρου Τραμπ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την επικείμενη προοπτική της προσάρτησης της περιοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ. Ανησυχούμε βαθιά και για το προηγούμενο που θα δημιουργήσει στις διεθνείς σχέσεις γενικώς.

Εδώ και δεκαετίες, η Ευρώπη προωθεί μια δίκαιη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση με τη μορφή δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δυστυχώς, το σχέδιο του προέδρου Τραμπ αποκλίνει από τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους και αρχές. Προωθεί δυναμικά τον μόνιμο έλεγχο του Ισραήλ επί ενός κατακερματισμένου παλαιστινιακού εδάφους, αφήνοντας τους Παλαιστινίους χωρίς κυριαρχία και δίνοντας το πράσινο φως στο Ισραήλ να προσαρτήσει μονομερώς σημαντικά μέρη της Δυτικής Όχθης.

Σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο του Τραμπ, η νέα απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να προχωρήσει στην προσάρτηση την 1η Ιουλίου 2020. Μια τέτοια κίνηση θα αποβεί μοιραία για την προοπτική ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τους πιο βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ανησυχούμε βαθιά για τον αντίκτυπο που θα έχει η προσάρτηση στις ζωές Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και για τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο που θα έχει σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ηπείρου μας. Αυτές οι ανησυχίες γίνονται ακόμα πιο σοβαρές σε μια εποχή που ο κόσμος αγωνίζεται απέναντι στην πανδημία COVID-19, τη μεγαλύτερη συλλογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και
δεκαετίες.

Έχοντας υπόψη τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ευρώπης για μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινο -παλαιστινιακής σύγκρουσης, ζητάμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να ενεργήσουν απαντώντας αποφασιστικά σε αυτήν την πρόκληση. Η Ευρώπη πρέπει να πρωτοστατήσει στην προσέγγιση διεθνών παραγόντων για να αποτρέψει την προσάρτηση και να διατηρήσει τις προοπτικές για μια δίκαιη επίλυση της αντιπαράθεσης των δύο κρατών.

Ευρωπαίοι εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borten, δήλωσαν ότι η προσάρτηση «δεν μπορεί να περάσει χωρίς αμφισβήτηση». Το υποστηρίζουμε πλήρως: η προσάρτηση εδαφών με τη βία δεν έχει θέση στο 2020 και πρέπει να έχει τις ανάλογες συνέπειες. Μια υποτονική απάντηση θα ενθαρρύνει και άλλα κράτη με εδαφικές αξιώσεις να παραβλέψουν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες είναι κεντρικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και ευθύνη για την προστασία της.

Μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση πρέπει να ικανοποιεί και τις νόμιμες διεκδικήσεις και τις ανάγκες ασφάλειας και να εγγυάται ίσα δικαιώματα τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Η Ευρώπη διαθέτει τα διπλωματικά εργαλεία για την προώθηση αυτού του δίκαιου στόχου και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες.

Ακολουθούν οι υπογραφές των 1080 βουλευτών και ευρωβουλευτών που προέρχονται από τις χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα (μόνο μια βουλευτής!), Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο 

Εδώ μπορείτε να δείτε τον κατάλογο όλων των βουλευτών και ευρωβουλευτών καθώς και το κείμενο στα αγγλικά:

466688615-Letter-by-European-Parliamentarians-Against-Israeli-Annexation

Posted on 29/06/2020 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top