3-13 Ιουλίου: Εκστρατεία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο! Πράσινος, όχι μαύρος ο πλούτος της Ηπείρου

Στηρίξτε οικονομικά την καμπάνια  

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξεκινάμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και προσωπικής επαφής με τους πολίτες στην Ήπειρο, όπου θα εστιάσουμε στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε μια περιοχή που έχει κρατήσει μεγάλο μέρος του φυσικού της περιβάλλοντος αλώβητο και με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά.

Δημιουργούμε το νέο κόμμα των Πράσινων γιατί θέλουμε να επηρεάσουμε τη ζωή και να αλλάξουμε τις πολιτικές. Η εκστρατεία αυτή είναι ένα πρώτο δείγμα της πολιτικής μας αντίληψης και της ενεργού σχέσης μας με την κοινωνία και θα ενταχθεί στο πλαίσιο των ενεργειών ανατροπής των νέων δεδομένων που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη.

Η αντίθεσή μας στα ορυκτά καύσιμα δίνει το στίγμα, που μας διαφοροποιεί από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων. Θέλουμε να βάλουμε φρένο στο κλιματικό χάος, την καταστροφή του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, την υποβάθμιση της τοπικής  οικονομίας, των προϊόντων και των δραστηριοτήτων, της υγείας των κατοίκων και της φύσης αλλά και της δημοκρατίας, ενάντια στην υπονόμευση του μέλλοντος, στην κερδοσκοπική βουλιμία, στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων και τις αυθαιρεσίες των εταιρειών.

Η καμπάνια θα διαρκέσει από 3 ως 13 Ιουλίου. Θα ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη με 9 θέσιο βανάκι την Παρασκευή 3 Ιουλίου και θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου στις 13:00 στα Γιάννενα. Τις επόμενες μέρες θα περάσουμε από τα κρίσιμα σημεία των εξορύξεων και των αγωγών, των πειραματικών γεωτρήσεων κ.α., με βάρος στην επαφή με τους ανθρώπους «κλειδιά», τις πρωτοβουλίες πολιτών και τους φορείς της περιοχής, Δημάρχους κτλ και οργανωμένη προβολή στα social media. Η κορύφωση θα γίνει το ΠΣΚ 11-13 Ιουλίου, με συμμετοχή περισσότερων ατόμων από Αθήνα και άλλα μέρη.

Θα συνδυάσουμε τις δράσεις με γευσιγνωσία, τουρισμό, πολιτισμό και φύση!

Μουσικοί θα βοηθήσουν να διαδοθεί το μήνυμα και στα Instagram/fb.

Σχεδιάζονται σημαντικές στάσεις και συναντήσεις σε Βωβούσα, Ηγουμενίτσα, Ζαγόρι, Καλπάκι, Καλαμά κτλ. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται αλλά μέχρι στιγμής περιλαμβάνει:

  • Πρώτη μέρα: επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, συνάντηση με Φορέα Διαχείρισης, Δήμαρχο, Πρόεδρο Ξενοδόχων, εκπροσώπους ομάδων-πρωτοβουλιών αντίστασης, Ζαγόρι.
  • Δεύτερη μέρα: Καφέ στις πεντακάθαρες πηγές της Βελλάς-Καλαμά (εκεί όπου στάθμευαν και οι εργάτες των εταιρειών), συνάντηση με εκπρόσωπο της κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» και συζήτηση για τα προβλήματα ρύπανσης του ποταμού κτλ. Επίσκεψη στην οινοπαραγωγό περιοχή της Ζίτσας, σε ένα από τα εργοστάσια οινοποιίας (Γκλίναβος), που παράγουν την τοπική Ντεμπίνα κτλ, επίσκεψη στο γκρεμισμένο «θεογέφυρο», γεύμα και μετά Σαγιάδα-Ηγουμενίτσα.
  • Τρίτη ημέρα: επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα, συνάντηση με τον Πρόεδρο, επίσκεψη στη Σαγιάδα, με εκπρόσωπο των ιχθυοκαλλιεργητών, με ανθρώπους των κινημάτων ενάντια στις εξορύξεις (και της ρύπανσης του ποταμού από τη δεκαετία του 1980), Σύβοτα, Πάργα (μπάνιο στα καθαρά νερά του Ιονίου και γευσιγνωσία στο κέντρο για τα τοπικά προϊόντα στην Ιταλία και τα Βαλκάνια).
  • Τέταρτη ημέρα: συναντήσεις με εκπροσώπους του τουριστικού τομέα, επίσκεψη στην Πρέβεζα, γεύμα στα παραδοσιακά ψαράδικα της πόλης, συζήτηση με τους εστιάτορες και τους ψαράδες και τον Πρόεδρο-Διευθυντή του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, συνάντηση με άτομα από τις τοπικές ομάδες-πρωτοβουλίες. Επίσκεψη στην Νικόπολη και συζήτηση για την πρόταση Unesco.
  • Πέμπτη ημέρα: επίσκεψη στη Λευκάδα, εστίαση στα επεισόδια με τον Τσίπρα. Συζήτηση με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και της πράσινης καινοτομίας, για την διαχείριση σκουπιδιών, καύση κτλ. Συνάντηση με τον Δήμαρχο Άρτας και εκπροσώπους του Δήμου που έχει λάβει αρνητική απόφαση για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη βάση ότι επιλέγουν ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και άτομα των κινημάτων. Συνέχεια της γευσιγνωστικής αναζήτησης των τοπικών λιχουδιών.
  • Έκτη ημέρα: επίσκεψη στα Τζουμέρκα και συνάντηση εκπροσώπων-εργαζομένων του Εθνικού Πάρκου και του Δήμου Β. Τζουμέρκων που έχουν λάβει αποφάσεις κατά των εξορύξεων, επίσκεψη στο αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας (και συμβολικό για τον αγώνα των τοπικών κατοίκων-πρωτοβουλιών για το φράγμα Αγ. Νικολάου), στο καταφύγιο (Πράμαντα) και μικρή πεζοπορική διαδρομή στα ορεινά λιβάδια, γεύμα με τοπικά προϊόντα.
  • Έβδομη ημέρα: κορύφωση της περιοδείας στα Γιάννενα, με ευρεία σύγκλιση – σύσκεψη όλων των ομάδων πρωτοβουλιών, σχεδιασμός περαιτέρω δράσεων, διεύρυνση του μετώπου με το κίνημα για την κλιματική κρίση, συνάντηση με τον Δήμαρχο (εβραϊκής καταγωγής) και συζήτηση για την τοπική ιστορία, τα μνημεία, την πράσινη μετάβαση κτλ. Απαραίτητη γευσιγνωσία στα μαγαζιά της περιοχής, επίσκεψη στο Κάστρο και στο μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας.
  • Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και κοινές δράσεις

Δηλώστε συμμετοχή στο prasinoi2019@gmail.com  ή στο τηλέφωνο 6983843925.

 

 

 

Posted on 25/06/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top