Sven Giegold: Το πράσινο πρόγραμμα επενδύσεων θα ενισχύσει τη γερμανική οικονομία

  Sven GIEGOLD

του Sven Giegold

  Πράσινου ευρωβουλευτή

«Στην οικονομία του μέλλοντος / in die Zukunft wirtschaften» – αυτός είναι ο τίτλος του Κεφαλαίου 2 του εκλογικού μας (ΣΣ των Γερμανών Πράσινων) μανιφέστου, στο οποίο καθορίζουμε τους στόχους και τα σχέδιά μας για την οικονομική πολιτική. Τώρα, εκτός από την ιδέα, υπάρχουν επίσης πληροφοριακά στοιχεία που υποστηρίζουν το επενδυτικό μας πρόγραμμα. Το Ινστιτούτο για την Έρευνα Μακροοικονομικής και Επιχειρηματικού Κύκλου (IMK) στο Ντίσελντορφ εξέτασε τα σχέδιά μας μέσω του μακροοικονομικού μοντέλου της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μοντέλου, το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα των 500 δισεκατομμυρίων για ολόκληρη την περίοδο θα οδηγούσε σε αύξηση του επιπέδου ευημερίας στη Γερμανία κατά 1.363 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η οικονομική παραγωγή το 2040 θα ήταν 4% υψηλότερη από ό, τι χωρίς το πρόγραμμά μας. Οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις θα αυξήσουν επίσης την ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα κατά περίπου 5% το 2035. Συμπέρασμα: Τα επόμενα 10 χρόνια, οι γενναίες επενδύσεις σε σιδηροδρομικά δίκτυα, εκπαίδευση, ανακαίνιση κτιρίων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα σε διπλάσιο ή τριπλάσιο βαθμό.

Το 2050, το δημόσιο χρέος, όπως μετριέται από την οικονομική παραγωγή, δεν θα είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το σενάριο χωρίς πρόσθετες επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει λιγότερο χρέος για τα εγγόνια μας, επειδή κληρονομούν μια βιώσιμη οικονομία και ανέπαφη υποδομή. Στο επίπεδο του χρέους χωρίς το επενδυτικό μας πρόγραμμα, πρέπει όμως να προσθέσετε τις απαραίτητες επενδύσεις στην οικονομία και τις υποδομές και το κόστος της κλιματικής κρίσης. Επειδή το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να επενδύσουμε, αλλά πότε πρέπει το κάνουμε. Οι υπολογισμοί του μοντέλου δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το δημιουργικό μας περιθώριο στη φάση χαμηλού επιτοκίου για να προστατεύσουμε το κοινό μας μέλλον με οικολογική και οικονομική έννοια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία μακροπρόθεσμα που σέβεται τα πλανητικά όρια και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Οι υπολογισμοί βασίζονται στο διεθνώς αναγνωρισμένο μακροοικονομικό μοντέλο του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας στη Μεγάλη Βρετανία με τη συντομογραφία NiGEM. Τα αποτελέσματα του IMK είναι νεοκλασικά και θεωρούνται συντηρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην οικονομική απόδοση από ότι φαίνεται παραπάνω. Ένας λόγος για αυτό είναι η υπόθεση ότι τα οικονομικά οφέλη των πρόσθετων επενδύσεων είναι παρόμοια με αυτά του υπάρχοντος δημόσιου κεφαλαίου. Ωστόσο, υπάρχουν καλοί λόγοι για να υποτεθεί ότι στοχευμένες επενδύσεις στο μέλλον έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από, για παράδειγμα, τη συνεχιζόμενη επιδότηση περιφερειακών αερολιμένων, τα οποία δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα. Προτείνουμε σαφώς έργα που ξεκινούν μια νέα πορεία και προωθούν οικολογικές καινοτομίες προκειμένου να αναπτύξουν τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση. Εάν επενδύσουμε στη βιώσιμη κινητικότητα, αυτό θα προκαλέσει θετικά αποτελέσματα ντόμινο. Σύμφωνα με το IMK, η ταχύτητα με την οποία ξεκινούν τα έργα είναι επίσης σημαντική για την πραγματική επίδραση των πρόσθετων επενδύσεων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επερχόμενες εκλογές είναι καθοριστικές.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι ο στόχος του επενδυτικού μας προγράμματος είναι η μακροπρόθεσμη οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη που υπολογίζεται από τους ερευνητές δείχνει την αποτελεσματικότητα του επενδυτικού μας προγράμματος για αυτόν τον μετασχηματισμό. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ο πραγματικός στόχος των μέτρων μας. Αν αλλάξουμε σταθερά με οικολογικά κριτήρια την πορεία, αυτό θα σημαίνει αρχικά περισσότερη ανάπτυξη μέσω των απαραίτητων μαζικών επενδύσεων. Μακροπρόθεσμα, η απεριόριστη οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε συμβατή με τα πλανητικά όρια. Χρειαζόμαστε μια οικονομία που σέβεται τα δημόσια αγαθά και χρησιμοποιεί τους περιορισμένους φυσικούς πόρους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Γι ‘αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό, διότι οι σύγχρονες υποδομές και οι νέες μέθοδοι παραγωγής εξοικονομούν ενέργεια και πόρους. Ταυτόχρονα, το επενδυτικό πρόγραμμα είναι μόνο ένα στοιχείο των προτάσεών μας για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στο μέλλον: προκειμένου οι επενδύσεις να μπορέσουν να αναπτύξουν το πλήρες αποτέλεσμα τους, πρέπει να μειώσουμε τα αντικίνητρα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για καταστροφικές για το κλίμα συμπεριφορά, όπως και να ενσωματωθεί στις τιμές (των προϊόντων και υπηρεσιών) το κοινωνικό κόστος του CO2 πιο έντονα. Το ενεργειακό χρήμα (αυτό που παράγεται μέσα από τον κύκλο της ενέργειας) με αναδιανομή του με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς η αναδιάρθρωση της οικονομίας μπορεί να γίνει και κοινωνικά δίκαιη. Πρέπει να φτάσουμε εκεί.

Με αυτοπεποίθηση, και πράσινους χαιρετισμούς

Διαβάστε επίσης: Πώς οι Γερμανοί πράσινοι θα μεταστρέψουν τη Γερμανία σε μια “κοινωνικό-οικολογική οικονομία

 

Posted on 16/06/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top