ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ και Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Του Γιώργου Ζεγκλίνα
Οι Εκλογές της Τετάρτης στην Γροιλανδία (Αυτόνομη Δημοκρατία στo πλαίσιo του Βασιλείου της Δανίας, 56.000 κάτοικοι) θα μπορούσαν να έχουν περάσει χωρίς τα διεθνή ΜΜΕ να έχουν ασχοληθεί πολύ μαζί τους, αν το αποτέλεσμα δεν είχε σημαντικές συνέπειες για το μέλλον της Γροιλανδίας αλλά και αυτό των εξορύξεων, με άμεσο μάλιστα αντίκτυπο στην Παγκόσμια Οικονομία.
Το Κόμμα “Κοινότητα του Λαού” (Ινουίτ Ατακατίγκιιτ) μια Συμμαχία Αριστερών και Πράσινων, κέρδισε τις Εκλογές με 37,4% και εκθρόνισε το Σοσιαλδημοκρατικό Σιουμούτ (Μπροστά). Η βασική διαφορά των δύο Παρατάξεων είναι η θέση ως προς τις εξορύξεις και ειδικά σε σχέση με κοιτάσματα. Το συγκρότημα εξορύξεων Κβάνεφιελντ θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα σε ουράνιο και σπάνιες γαίες, 17 μεταλλεύματα απαραίτητα στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ακόμη και οπλικών συστημάτων για αυτό και τα τελευταία χρόνια προσέλκυσε την προσοχή εξορυκτικών γιγάντων και αποτέλεσε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας με το κυβερνών ως τότε Σιουμούτ να προωθούσε την συμφωνία με μια εξορυκτική κοινοπραξία από Κίνα και Αυστραλία που έχει εξαγοράσει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή.
Το ΙΑ έχει ταχθεί κάθετα ενάντια στις νέες εξορύξεις και έχει προτείνει μορατόριουμ για τις υπάρχουσες εξορύξεις. Σε όλη την προεκλογική περίοδο προειδοποίησε για την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική καταστροφή σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια πολιτική στο θέμα, ενώ ιδιαίτερης αξίας, τόσο από ουσιαστικής όσο και από συμβολικής πλευράς είναι η επικράτηση του στον Δήμο που βρίσκεται το πεδίο του Κβάνεφιελντ. Με 13 από τις 31 έδρες, το ΙΑ θα χρειαστεί μόλις 3 έδρες από ένα μικρότερο Κόμμα για να έχει την Πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Γροιλανδίας.
«Ευχαριστώ τον πληθυσμό που μας εμπιστεύθηκε για να δουλέψουμε τα τέσσερα επόμενα χρόνια βάζοντας στο κέντρο τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον», δήλωσε ο Μούτε Έγκεντε, ο 34χρονος αρχηγός του ΙΑ και νέος Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο KNR.
Η Γροιλανδία είναι το μέρος όπου οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι πιο φανερές από οπουδήποτε αλλού στην Γη και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση των πολιτών να στηρίξουν το ΙΑ.
Η Καλααλίτ – όπως αποκαλείται η Γροιλανδία στην γλώσσα των ιθαγενών Ινουίτ – είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Κόσμου (πάνω από 2,1 εκατομμύρια τχλμ.) και αποτελεί έδαφος της Δανίας από το 1814. Το 1979 απέκτησε την Αυτονομία της η οποία και διευρύνθηκε το 2009, ύστερα από την διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. Να σημειωθεί πως και τα 2 μεγάλα Κόμματα τάσσονται υπέρ της Ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας και αναμένεται πως ένα Δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τα επόμενα χρόνια, με την Δανία να έχει δώσει από καιρό το “πράσινο φως”.

Η νίκη του Κόμματος ΙΑ αποδεικνύεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους Πράσινους που μπορούν να βάζουν τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον στο επίκεντρο και παράλληλα να κερδίζουν την βούληση των πολιτών απέναντι στα συμφέροντα οικονομικών κολοσσών.

Ας αφουγκραστούμε αυτό το μήνυμα!

Posted on 09/04/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top