Ώρα αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το ενεργειακό της μέλλον  

Του Πάρι Κακλαμάνου

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα συνεχίζονται στην Γλασκόβη όλες οι ενδείξεις από τις Βρυξέλλες οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πυρηνική ενέργεια και το «φυσικό» αέριο θα ενταχθούν στον κατάλογο των μορφών ενέργειας που θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες. Με άλλα λόγια θα συμπεριληφθούν στη «βιώσιμη» ταξινόμηση της Ε.Ε. η οποία αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για την Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις όταν αποφασίζουν ποιες βιομηχανίες θα επιδοτήσουν, αλλά και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές όταν αποφασίζουν πού θα επενδύσουν. 

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Πράσινος ευρωβουλευτής Sven Giegold στις αρχές της εβδομάδας: «Eίναι μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι η Μέρκελ ουσιαστικά παραιτήθηκε από την εναντίωσή της στην πυρηνική πολιτική της Γαλλίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε (που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες μεταξύ 21-22 Οκτωβρίου). Ως υπηρεσιακή καγκελάριος, η Μέρκελ συμφώνησε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ταχεία σύνταξη της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης για την πράσινη ταξινόμηση. Η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα στις Βρυξέλλες για την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού (στην Γερμανία) ακόμη συνεχίζονται στο Βερολίνο. Η στάση της Μέρκελ ως υπηρεσιακής καγκελαρίου έρχεται σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική που ακολουθείται κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Με το greenwashing της πυρηνικής ενέργειας, η Μέρκελ ουσιαστικά έδωσε στον Γάλλο Πρόεδρο το καλύτερο δυνατό αποχαιρετιστήριο δώρο. Η γαλλική πρωτοβουλία δεν είναι παρά καρφί στο φέρετρο της ταξινόμησης και θάβει την προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας αγοράς βιώσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Με την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας και του «φυσικού» αερίου ως βιώσιμων μορφών ενέργειας, η ταξινόμηση χάνει την αξιοπιστία της».

Σύμφωνα με την Sandrine Dixson-Decleve, μέλος της  ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν και συμπρόεδρο της Λέσχης της Ρώμης, «υπό έντονη πίεση από  εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων από την πλευρά των ομίλων ορυκτών καυσίμων και  έναν απίθανο συνασπισμό σκανδιναβικών, κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απομακρυνθεί από τον στόχο της για τη λήψη επιστημονικών αποφάσεων, ώστε να χαρακτηρίσει τις νέες μονάδες συμπαραγωγής φυσικού αερίου «πράσινες» επενδύσεις. Είναι ένα τεράστιο λάθος και ένα μόνο παράδειγμα για το πώς το νέο προσχέδιο απομακρύνθηκε από την επιστήμη… το φυσικό αέριο, πέραν του ότι λειτουργεί ως μεταβατικό καύσιμο, θα μας εγκλωβίσει σε ένα μέλλον με υψηλή περιεκτικότητα  σε άνθρακα επί σειρά δεκαετιών – και αυτό θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο να μπορέσει η Ε.Ε. να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της». 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλα τα σενάρια της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPPC) για τη συγκράτηση της ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, η αντικατάσταση του λιγνίτη από το αέριο δεν προσφέρει την κλίμακα ή τον ρυθμό μείωσης των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, ακόμη και αν οι διαρροές του μεθανίου διατηρηθούν στο ελάχιστο.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Κομισιόν φαίνεται, λοιπόν, πως αποτελεί πισωγύρισμα στην προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και «κόψει» την ροή χρημάτων προς το “φυσικό” αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Posted on 08/11/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top