Ανασυγκρότηση, ενότητα και αυτονομία στις εκλογές
Την αντίθεσή τους στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εξέφρασαν οι Πράσινοι σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπως και στο «ελληνικό» πυρηνικό εργοστάσιο που παραγγέλθηκε στη Βουλγαρία. Και πρότειναν ένα πρόγραμμα με δημόσια χρηματοδότηση, ύψους 20 δις ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και εφαρμογές ΑΠΕ σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Επίσης, πρότειναν να μη φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες του πολέμου σε καμπ αλλά σε διαμερίσματα, από όπου θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή. Και δήλωσαν πως επιδιώκουν την ανασυγκρότηση και την ενωτική πορεία του Πράσινου χώρου, ώστε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, στο ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση.
Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχε ο εκλεγμένος στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, το μέλος της Γραμματείας Ελεονώρα Ζώτου, ο καθηγητής ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος, η εκπαιδευτικός Λορέτα Σπάχο και ο αυτοδιοικητικός Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλη του Συμβουλίου. Γραπτή δήλωση έστειλε και η συν-εκπρόσωπος Βασιλική Γραμματικογιάννη.
«Το κλιματικό χάος έχει ξεκινήσει και το επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση της IPCC. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολιτεύτηκε ως κυβέρνηση του λιγνίτη και των εξορύξεων υδρογονανθράκων ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ πολιτεύτηκε ως πλασιέ των συμφερόντων του αερίου. Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε ως “πράσινος” εξαγγέλλοντας την απολιγνιτοποίηση και τώρα την αναιρεί. Και προσθέτει την πυρηνική ενέργεια, σε μυστικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία για να κτισθεί εκεί νέο πυρηνικό εργοστάσιο,. Ταυτόχρονα εξαγγέλλει γεωτρήσεις στο Ιόνιο και την Κρήτη, βαθαίνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ανίκανη η κυβέρνηση να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία, παρακολουθεί την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και όλων των αγαθών, σε μια πορεία που ξεκίνησε από πέρυσι και δεν έχει σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έφερε στο προσκήνιο το θέμα της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα συνολικά. Στο πρόσφατο συνέδριο οι Πράσινοι υιοθέτησαν αναλυτικές εναλλακτικές προτάσεις για συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση και την έμφαση στις ΑΠΕ αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον. Επίσης, προτάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ, όπως έδειξε ο σημαντικός αριθμός των νεκρών. Προσβλέπουμε στην ενότητα του Πράσινου χώρου μέσα από αυτοκριτική και ανανέωση. Μόνο μια αυτόνομη παρουσία στη Βουλή θα επηρεάσει τις πολιτικές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και των τροφίμων, ο πληθωρισμός, ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο. Ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που ανέβαζαν τις τιμές είχαν ξεκινήσει από την αρχή της καραντίνας. Μην ξεχνάμε τις σοδιές που δεν μαζεύτηκαν λόγω lockdown ή τις σοδιές που καταστράφηκαν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Στο άμεσο μέλλον οι τιμές θα αυξάνουν καθώς οι σοδιές θα καταστρέφονται από τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Μπαίνουμε σε μια εποχή πολέμων, ελλείψεων, πληθωρισμού και ασθενειών. Το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό σύστημα έχει αποτύχει να διαχειριστεί τις πολλαπλές κρίσεις και πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η Βασιλική Γραμματικογιάννη.
«Η επιστήμη λέει “NOW or NEVER”. Πρέπει να δράσουμε για το κλίμα, να βγούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Η οικονομία χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιηθεί άμεσα η μεγάλη εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα οποιασδήποτε προέλευσης. Η κοινωνία ζητάει λύσεις σήμερα γιατί πλέον είναι θέμα επιβίωσης. Και η κυβέρνηση πουλάει ψευδαισθήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις για μετά από μια δεκαετία. Οι επιδοτήσεις είναι ψίχουλα, ιδίως για μια κρίση που θα είναι μακροχρόνια. Δεν θα αντιμετωπιστεί έτσι η ακρίβεια στην ενέργεια, αποδομούνται οικογένειες και επιχειρήσεις. Ζητάμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα με δημόσια χρηματοδότηση ύψους 20 δις ευρώ, μέσα από διαδικασίες “επιστρεπτέας προκαταβολής”, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας και εφαρμογές ΑΠΕ σε 1.000.000 κατοικίες κι επιχειρήσεις. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Και θα ενισχύσει τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, την ενεργειακή ασφάλεια κι αυτονομία μας και τη γρήγορη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Απαιτούνται όμως πολιτική βούληση, απεξάρτηση από διαπλοκή συμφερόντων, προγράμματα κατάρτισης για ανέργους και τεχνίτες, ενίσχυση έρευνας και παραγωγικών δραστηριοτήτων, για να παράγεται μέρος της τεχνολογίας και υλικών στη χώρα», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
«Υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που βιώνουν ξεριζωμό, τους πρόσφυγες που φτάνουν από την Ουκρανία. Όμως δεν θεωρούμε, όπως λέει η σημερινή κυβέρνηση, μόνον αυτούς ως κανονικούς πρόσφυγες, αδιαφορώντας για τη Σύμβαση της Γενεύης. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μακροχρόνια λύση στο θέμα της στέγασης, διατροφής αλλά και οικονομική στήριξη. Αντί σε καμπ, να μπουν σε διαμερίσματα. Να παρασχεθεί υπηρεσία διερμηνείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα εμπορίας ατόμων. Να μεριμνήσουμε για την εκμάθηση των ελληνικών στα παιδιά αλλά και μαθήματα στη μητρική του γλώσσα. Όλοι οι αιτούντες άσυλο και καταγεγραμμένοι πρόσφυγες δικαιούνται ίση μεταχείριση, δικαίωμα στην εκπαίδευση, αύξηση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών και σταθερή παρουσία τους στα σχολεία, ολοκληρωμένα προγράμματα παιδικής προστασίας», δήλωσε η Λορέτα Σπάχο.
«Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση στο ενεργειακό ζήτημα. Ο κίνδυνος ενός νέου Τσερνομπίλ είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα σε συνθήκες πολέμου. Τα πυρηνικά απόβλητα είναι ένα άλυτο ζήτημα. Και αν γίνει πυρηνικό εργοστάσιο ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, θα στείλουν τα επικίνδυνα απόβλητα σε μας ή σε χώρες του Τρίτου κόσμου. Πυρηνικά εργοστάσια και δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Η ιστορία της πυρηνικής ενέργειας είναι μια ιστορία μυστικότητας. Στη Βρετανία τα γεγονότα στο Windscale βγήκαν τριάντα χρόνια μετά. Τα δεδομένα των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι μυστικά εθνικής άμυνας. Προφανώς αφού το πλουτώνιο χρησιμοποιείται για γόμωση πυρηνικών βομβών. Και βεβαίως απεργίες και συνδικαλιστική δράση δεν νοούνται. Αρνούμαστε ένα ζοφερό πυρηνικό μέλλον», δήλωσε ο Αλέκος Γεωργόπουλος.
«Μια δεκαετία τώρα, οι πολίτες βλέπουν να επιδεινώνεται συνεχώς η ζωή τους. Μνημόνια, ανεργία, αφαίμαξη ακόμη και του ελάχιστου εισοδήματος, ακρίβεια και αγωνία για την επιβίωση, είναι η πραγματικότητα ενός συστήματος που έφτασε στα όριά του. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν και στην Αυτοδιοίκηση. Δημόσια και δημοτική περιουσία εκποιήθηκε, δημόσια αγαθά, γη, νερό, υπηρεσίες, παραχωρούνται σε συνθήκες καταλήστευσης και φτωχοποίησης. Η κλιματική κρίση δεν έφερε νέες πολιτικές. Εμείς οι Πράσινοι θα είμαστε παρόντες/ούσες στις επόμενες εκλογές σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, ευρωπαϊκό, αυτοδιοικητικό) για να υπερασπιστούμε τις ιδέες και τις πολιτικές μας. Πράσινα ψηφοδέλτια στους Δήμους και στις Περιφέρειες», δήλωσε ο Μιχάλης Παναγιωτίδης.
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου υπάρχει σε βίντεο:
https://drive.google.com/file/d/10bMaT4-Te0Di2KGoFq_pd2ZjGZ_fD8Ks/view?usp=sharing
Μπορείτε να δείτε ένα περιεκτικό 10′ από τη συνέντευξη στο κανάλι μας στο Youtube και να εγγραφείτε μέλη