Ευρωκοινοβούλιο: Πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών και πυρηνικών καυσίμων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη 7.4.2022 με 513 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 19 αποχές, ζητάει πρόσθετα τιμωρητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της «άμεσης πλήρους απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου» για την εισβολή και τον πόλεμο Πούτιν στην Ουγγαρία, αποκλεισμό της Ρωσίας από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, ενώ προτείνει να συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων και να ενταθούν. Καταδικάζουν τη ρωσική ρητορική για πιθανή προσφυγή στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες συνέπειες.
Το ψήφισμα ήταν μια κοινή πρωτοβουλία των πολιτικών ομάδων Πράσινων B9‑0197/2022, του Λαϊκού Κόμματος,  Β9‑0200/2022, B9‑0203/2022 (Renew), B9‑0210/2022 (S&D), B9‑0211/2022 (ECR)

Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στις σκανδαλώδεις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούτσα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά. Τονίζουν δε ότι “όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν” και για τον σκοπό αυτό ζητούν τη “σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία“.

Το ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης και εισβολής από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ενώ σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και πάνω από 4 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, προστιθέμενοι στους περισσότερους από 14 000 ανθρώπους, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τα προηγούμενα οκτώ χρόνια λόγω της κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και της σύγκρουσης που προκάλεσε στην ανατολική Ουκρανία.”

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να αφαιρεί αθώες ζωές ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης· λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων έφτασαν σε νέα τρομακτικά επίπεδα με την ανακάλυψη, την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, των σορών αμάχων ανδρών και γυναικών που κείτονταν στους δρόμους της Μπούτσα, μιας πόλης στην οποία ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πρόσβαση εδώ και έναν περίπου μήνα· λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γεγονότα αυτά δικαιολογούν σαφώς τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των εγκλημάτων που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου. Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να πραγματοποιεί αδιακρίτως βομβαρδισμούς και εναέριες επιθέσεις κατά οικιστικών περιοχών και μη στρατιωτικής υποδομής, όπως νοσοκομείων, σχολείων και μαιευτηρίων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην πλήρη ή σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της Μαριούπολης, της Βολνοβάκα και άλλων πόλεων και χωριών.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας».

Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει ότι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και από τους διεθνείς συμμάχους της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Οι Ευρωβουλευτές ζητάνε από τους ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΔΗΕ), η Ιντερπόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO και άλλοι φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος».

Για να καταστούν αποτελεσματικότερες οι κυρώσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να “εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η προσόρμιση στους λιμένες της ΕΕ όλων των σκαφών που συνδέονται με τη Ρωσία, καθώς να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία”.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία».

Επισημαίνοντας τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, το ψήφισμα απαιτεί οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας να αντικατοπτρίζουν εκείνες που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά που επιτρέπουν στον Πούτιν να χρησιμοποιεί τη βοήθεια του Λουκασένκο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εαυτό της. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την περαιτέρω παροχή αμυντικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Σημειώνοντας ότι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και ότι πάνω από 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του πολέμου, οι ευρωβουλευτές ζητούν ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από τους βομβαρδισμούς και την ενίσχυση των δικτύων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία.

Posted on 12/04/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top