Θα υπάρξει ενιαία πράσινη λίστα στις ευρωεκλογές; Ευρωπαίοι Πράσινοι, Πέτρος Κόκκαλης και ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες το τελευταίο διάστημα και το “πράσινοι” παίζει πολύ στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως σε ιστοσελίδες. Ας δούμε μερικές:

Ο Πέτρος Κόκκαλης ιδρύει κόμμα

Μεγαλύτερη δημοσιότητα έχει λάβει η πρόθεση του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη να δημιουργήσει κόμμα και η απόφασή του να συμμετάσχει στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στις 31 Ιανουαρίου. Μερικούς μήνες πριν είχε αποχωρήσει από την Ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και είχε από τότε προαναγγείλει την δημιουργία (νέου) κόμματος.

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκαθαρίσει ότι η κίνηση “ΚΟΣΜΟΣ”, την οποία έχει δημιουργήσει πριν από αρκετά χρόνια και η οποία συνεργάστηκε το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται πλέον σε κόμμα και θα πραγματοποιήσει σε λίγες μέρες συνέδριο για να βγάλει όργανα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Η ενοποίηση του Πράσινου Οικολογικού χώρου: ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ 

Με την ολοκλήρωση του 3ου τακτικού συνεδρίου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ (που λειτούργησε ως διαρκές μια και ξεκίνησε στις 9-10 Δεκεμβρίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου) και με την πραγματοποίηση του συνεδρίου της “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ” (21.1.2024) ελήφθησαν οι αποφάσεις για ενοποίηση του πράσινου χώρου σε ένα σχήμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. Οι επαφές που έγιναν ολοκλήρωσαν τον κοινό βηματισμό και την προετοιμασία για να πραγματοποιηθεί το κοινό συνέδριο 2 βδομάδες. Εκεί θα ενοποιηθούν τα πολιτικά όργανα και θα ξεκινήσει επίσημα από το κοινό πλέον σχήμα η προεκλογική καμπάνια.

Ευρωεκλογές 2024 και πράσινος χώρος

Ο Πέτρος Κόκκαλης εντάχθηκε στην ομάδα των Πράσινων / EFA στο ευρωκοινοβούλιο στις 31.1.2024, κάτι που αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Συμμετείχε στις ευρωεκλογές 2019 με το Συριζα. Δεν είχαν ευδοκιμήσει τότε οι διεργασίες για κοινή λίστα Πράσινων (Πράσινοι Αλληλεγγύη) και της κίνησης του ΚΟΣΜΟΣ, που ξεκίνησαν με δική του πρωτοβουλία αλλά και σταμάτησαν με δική του απόφαση για να συμμετάσχει στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Νοέμβριο 2023 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στις 31.1.2024 εντάχθηκε στην Ομάδα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έδωσε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα το …πράσινο φως στον Κόκκαλη για να συμμετάσχει στις εκλογές με δικό του κόμμα χωρίς τους “παλιούς”; 

Πολλοί που δεν γνωρίζουν τα πράγματα θεωρούν – το έγραψαν και ορισμένα ΜΜΕ – ότι “το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα έδωσε το …πράσινο φως στον Κόκκαλη να κάνει το δικό του (πράσινο) κόμμα και να κατέβει στις εκλογές“.

Για να είναι ξεκάθαρη η εικόνα: η συμμετοχή στην Ομάδα των Πράσινων /ΕFA στο Ευρωκοινοβούλιο δεν σημαίνει αυτομάτως είτε ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα είτε πράσινο φως για νέο κόμμα ή ώθηση για συμμετοχή του στις ευρωεκλογές χωρίς τους …άλλους πράσινους.

Η θέση των Ευρωπαίων Πράσινων έχει ξεκαθαριστεί επανειλημμένα και επαναδιατυπωθεί και προς την πλευρά Κόκκαλη, είναι η από κοινού συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές με ενιαία λίστα και όχι δυο ψηφοδέλτια. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα μπορεί να ενθαρρύνει ή να προτρέπει, δεν μπορεί πάντως να επιβάλλει τη μία ή την άλλη επιλογή. Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτυχθεί το Πράσινο κόμμα και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες του νότου, ώστε να μην υπάρχει μεγάλο χάσμα βορρά – νότου στον πράσινο χώρο. Οι εξελίξεις στην Ισπανία – σήμερα οι πράσινοι συμμετέχουν ενεργά στο σχήμα SUMAR – και έχουν υπουργούν στην κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τους σοσιαλιστές, καθώς και η εκλογή πρασίνων βουλευτών στην Πορτογαλία και στην Ιταλία έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον για τους πράσινους στο νότο της Ευρώπης.

Με δεδομένο τον αποκλεισμό πλέον του παλιού σχήματος Οικολόγοι Πράσινοι από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, με απόφασή του στις 2.12.2023, το μόνο ελληνικό κόμμα που προσκαλείται και συμμετέχει επίσημα στις διαδικασίες των Ευρωπαίων Πράσινων είναι το κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Στα συνέδρια των Ευρωπαίων Πράσινων που είναι ανοιχτοί μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι (όπως στο τελευταίο ο Πέτρος Κόκκαλης και η ομάδα του), ακόμα και κακοπροαίρετοι (όπως το …πράσινο κίνημα του Κ. Καλογράνη που απλώς είναι εκεί απομονωμένος για να βγάζει φωτογραφίες ότι δήθεν συμμετέχει στο ευρωπαϊκό Πράσινο ρεύμα), όμως αυτό δεν έχει να κάνει με επίσημη συμμετοχή.

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Λυών για τις ευρωεκλογές είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν επίσημα μόνο οι Πράσινοι, που εκπροσωπήθηκαν από τον Νίκο Χρυσόγελο, τη Βασιλική Γραμματικογιάννη και το Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι και μέλη του δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών.

Οι Πράσινοι και το ενιαίο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ έχουν ήδη δηλώσει και συνεννοηθεί για να συμμετάσχουν στην κοινή εκλογική καμπάνια των Ευρωπαίων Πράσινων, συνυπογράφουν το κοινό εκλογικό μανιφέστο, ενώ ήδη προσκάλεσαν τους δυο συνεπικεφαλής της καμπάνιας Terry Reintke και Bas Eickhout να έρθουν στην Ελλάδα για την εκλογική καμπάνια.

Η συνάντηση Πρασίνων – Π. Κόκκαλη στην Λυών που όμως δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα

Στην Λυών, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, έγινε άλλη μια συνάντηση των Πράσινων (Ν. Χρυσόγελος, Β. Γραμματικογιάννη, Μ. Τρεμόπουλος) με τον Πέτρο Κόκκαλη και την ομάδα του. Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών και υπεύθυνη εκ μέρους των Ευρωπαίων Πράσινων για τα πράσινα κόμματα του νότου της ΕΕ. Συμμετείχε επίσης και η Μαρία Βασιλάκου, πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης και υποψήφια των τότε ΟΠ για τις ευρωεκλογές 2009.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά δεν ξεκαθαρίστηκαν οι προθέσεις του Πέτρου Κόκκαλη και του νέου κόμματος ΚΟΣΜΟΣ για δημιουργία ή όχι μιας κοινής πράσινης λίστας στις ευρωεκλογές, όπως προτείνουν από τον Νοέμβριο 2023 οι Πράσινοι, με στόχο να επιστρέψουν οι Έλληνες πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Οι πρόσφατες εξελίξεις ευνοούν ένα ισχυρό ευρύτερο ψηφοδέλτιο με πράσινη ταυτότητα, πρόγραμμα και συμμετοχή στην πράσινη ομάδα. Ότι έχει απομείνει από το παλιό κόμμα ΟΠ δεν εκπροσωπεί πλέον τον χώρο και τέθηκε εκτός Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για μια σειρά λόγων. Τα συνέδρια των Πράσινων και της Οικολογίας αποφάσισαν ενοποίηση των δυο σχημάτων. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επαναλαμβάνουν σταθερά τη θέση τους για κοινή πράσινη λίστα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ  έχουν απευθύνει δημόσια πρόσκληση και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επαφές με δυνάμεις που αυτο-προσδιορίζονται ως πράσινες για να συνεργαστούν σε ενιαία λίστα. Με τον Πέτρο Κόκκαλη έχουν γίνει ήδη πολλές συναντήσεις (λίγο πριν τα Χριστούγεννα μάλιστα με την συμμετοχή και της Βούλας Τσέτση). Ο ευρωβουλευτής προσκλήθηκε και χαιρέτησε το συνέδριο των Πράσινων. Μάλιστα τότε είχε δηλώσει ότι εύρισκε ενδιαφέρουσα την πρόταση συνεργασίες δύο διακριτών χώρων σε ενιαία λίστα. Οι τελευταίοι αξιόλογοι που αποχώρησαν από τους ΟΠ και συγκρότησαν το σχήμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ αποφάσισαν στο συνέδριο τους στις 21.1.2024 να ενωθούν με τους Πράσινους και έχει ξεκινήσει η διαδικασία με συμφωνημένες κινήσεις. Η πρόσκληση είναι επίσης ανοιχτή και προς άλλες ομάδες και κινήσεις.

Ο Πέτρος Κόκκαλης και ο ΚΟΣΜΟΣ δεν δίνουν όμως ακόμα και σήμερα μια σαφή απάντηση αν επιθυμούν ή όχι να κάνουμε κοινή εκλογική λίστα δυο διακριτών χώρων. Έμμεσα αντιπροτείνουν όποιος θέλει να συμμετάσχει ατομικά στο κόμμα που ιδρύουν, που όμως δεν έχει καν δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του, ενώ θα συμμετέχουν σε αυτό και άτομα που έχουν άλλες πολιτικές ή και κομματικές διαδρομές. 

Ο υπαρκτός πράσινος χώρος πάει συγκροτημένα στις ευρωεκλογές, προτείνει εκλογική συνεργασία δυο χώρων που αναφέρονται στους πράσινους, με κοινό τίτλο, πρόγραμμα και καμπάνια. Αλλά προχωράει πλέον την καμπάνια του. Η μπάλα για να απαντήσει οριστικά θετικά ή αρνητικά είναι τώρα στην πλευρά του Κόκκαλη.

Η μετάθεση στο άγνωστο …μέλλον της απάντησης στην πρόταση συνεργασίας (“θα το δούμε τον Μάρτιο ή Απρίλιο”, “η διαβούλευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση τον Μάρτιο”) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί υποσκάπτει την δυνατότητα κοινής καμπάνιας σε περίπτωση συνεργασίας ή χωριστής εκλογικής καμπάνιας δυο χώρων που δεν θα συνεργαστούν, όχι πάντως με ευθύνη των Πράσινων.

Παρά τις επιτυχίες κι αποτυχίες ή και τα λάθη ο πράσινος χώρος είναι υπαρκτός. Έχει βγάλει βουλευτές 1989 και 1990, ευρωβουλευτές 2009-2014, πολλούς περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους και για λίγους ψήφους δεν μπήκε στη βουλή το 2009 και το 2012, κάτι που θα είχε αλλάξει την πολιτική ιστορία της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των στελεχών είναι σήμερα στο σχήμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. Πώς μπορεί να γίνει ένα νέο …πράσινο κόμμα, χωρίς να συμμετέχουν οι πράσινοι;

Καλοδεχούμενες νέες δυνάμεις που θα ανανεώσουν το χώρο, αλλά αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι η ανακάλυψη του τροχού, η διαγραφή των επιτευγμάτων αλλά και των λαθών του χώρου σε μια υποτίθεται παρθενογένεση που δεν υπάρχει. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε νέα εγχειρήματα έχουν κι αυτά την δική τους προσωπική ιστορία, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες και τα λάθη. Ενότητα χρειάζεται, όχι νέος διχασμός σε μια εποχή που οι υγιείς δυνάμεις του πράσινου οικολογικού χώρου ενώνονται.

Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να επιδιωχθεί ένα “νέο” πράσινο κόμμα που θα αγνοεί την υπαρκτή κοινωνική και όχι μόνο πολιτική παρουσία του πράσινου χώρου και θα διχάσει. Δυο πράσινα σχήματα στις ευρωεκλογές δεν θα έχουν επιτυχία. Ο καθένας μας έχει τις ευθύνες του για να πετύχει το εγχείρημα της εκλογής πράσινων ευρωβουλευτών στις 9.6.2024 και να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη χώρα ενόψει και γενικότερων αλλαγών που απαιτούνται.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

 

 

 

Posted on 11/02/2024 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top