Ευρωπαίοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με αφορμή τις κινητοποιήσεις: Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει φαγητό

Οι αγρότες εργάζονται σκληρά για να μας παρέχουν τρόφιμα. Μέρα με τη μέρα, με σχεδόν καθόλου διακοπές ή διαλείμματα. Όλοι το γνωρίζουμε – και γι’ αυτό τους αξίζει να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Αυτή τη στιγμή, οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το κέρδος στο επισιτιστικό μας σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, με ισχυρές αγροτικές εταιρείες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ να βγάζουν δισεκατομμύρια, ενώ οι περισσότεροι αγρότες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Βλέπουμε τα συμπτώματα αυτού του κατεστραμμένου συστήματος παντού γύρω μας: από εξαιρετικά χαμηλές τιμές χονδρικής, εξαφανιζόμενες οικογενειακές φάρμες και αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας μέχρι την επιδείνωση της φύσης και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι πολιτικοί που προσποιούνται ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ φύσης και γεωργίας προσπαθούν να κρύψουν τη δική τους αποτυχία. Λένε ψέματα. Δεν υπάρχει αντίφαση – η γεωργία και η φύση μπορούν να λειτουργήσουν μόνο χέρι-χέρι. Οι αγρότες το ξέρουν αυτό στην καρδιά τους. Και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε αυτό δυνατό.

Αφήστε τους αγρότες να αποκτήσουν ένα δίκαιο εισόδημα

Οι αγρότες πρέπει να μπορούν να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ενώ οι τιμές αυξάνονται, οι πολυεθνικές αποκομίζουν κέρδη, αλλά πληρώνουν λιγότερα στους αγρότες. Πρέπει να σπάσουμε τη δύναμη των μεγάλων εταιρειών στη βιομηχανία τροφίμων. Μην βλάπτετε τους αγρότες στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.

Βεβαιωθείτε ότι οι αγρότες δεν είναι θύματα των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών. Πρέπει να σταματήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό με εισαγόμενα τρόφιμα με χαμηλότερα πρότυπα και από πολύ μακριά. Κάντε τη γεωργική πολιτική της ΕΕ δίκαιη για όλους τους αγρότες, όχι μόνο για τους μεγαλοαγρότες.

Η τρέχουσα ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική – σχεδιασμένη από χριστιανο- δημοκράτες, φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες, και με την υποστήριξη της ακροδεξιάς – ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη αγροτοβιομηχανία και θέτει σε μειονεκτική θέση τους μικρούς αγρότες. Το 80 % των επιδοτήσεων πηγαίνει στο 20 % των μεγαλύτερων εταιρειών. Πρέπει να τερματίσουμε αυτήν την αθέμιτη πρακτική. Μειώστε τη γραφειοκρατία για τους αγρότες – προστατεύοντας παράλληλα τη φύση.

Οι αγρότες ξέρουν καλύτερα πώς να εργάζονται δίπλα στη φύση – είναι ήδη οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αλλά όσο πιο περίπλοκοι είναι οι κανονισμοί, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους αγρότες να συμμορφωθούν. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους αγρότες για να τους δώσουμε εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν τη φύση. Δείξτε την υποστήριξή σας στους αγρότες μας.

Προσθέστε το όνομά σας στη δήλωσή μας. Sign our statement if you agree.

Terry Reintke 🇩🇪
Philippe Lamberts 🇧🇪
Co-presidents Greens/EFA in the European Parliament

Rosa D’Amato 🇮🇹
Margrete Auken 🇩🇰
Benoît Biteau 🇫🇷
Martin Häusling 🇩🇪
Tilly Metz 🇱🇺
Jutta Paulus 🇩🇪
Kira Marie Peter-Hansen 🇩🇰
Manuela Ripa 🇩🇪
Thomas Waitz 🇦🇹
Greens/EFA Members of the European Parliament

 

Posted on 11/02/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top