Η δημιουργία γραφείου ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα είναι το πρώτο βήμα

Του Νίκου Χρυσόγελου

Αντιδημάρχου

 Κλιματικής Διακυβέρνησης

                       και Κοινωνικής Οικονομίας

Στην Ελλάδα έχουμε από τα πιο υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας. Στον Δήμο Αθηναίων ξεκινήσαμε μια νέα πολιτική για το θέμα, δημιουργώντας σε πρώτη φάση τη βάση, ένα γραφείο ενεργειακής φτώχειας με δυο άτομα κοινωνικούς λειτουργούς που στην πορεία θα στελεχωθεί με περισσότερα άτομα και ειδικότητες.

Για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική που βασίζεται σε κοινωνική και πράσινη καινοτομία. Στοιχεία αυτής της στρατηγικής θα είναι η συγκέντρωση δεδομένων, η συμβουλευτική, η συνεργασία με τα νοικοκυριά, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις, η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και κυρίως η συμμετοχή των ανθρώπων που πλήττονται απο την ενεργειακή φτώχεια στις δράσεις, πχ με την δημιουργία συνεργατικών σχημάτων που παρεμβαίνουν στα θέματα αυτά, η δημιουργία θέσεων εργασίας και μιας κοινωνικής πράσινης επιχειρηματικότητας. Σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα.

Σημειώστε 20, 21, 22 Μαρτίου ένα μεγάλο φόρουμ με σημαντικές συμμετοχές για την κοινωνική οικονομία με 7 θεματικές ενότητες, εργαστήρια και εκθέσεις.

Όμως, στο μεταξύ, πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς που δεν έχουν καν στέγη – έστω κρύα.

Στο δρόμο υπάρχουν πλέον πολλοί άστεγοι και το ανησυχητικό, όπως μας λένε οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, πολλοί νεόπτωχοι, άνθρωποι που κάποια έξωση τους έβγαλε στο δρόμο. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι και δεν μπορούν να προστατεύουν όπως, ίσως, αυτοί που μένουν για χρόνια στο δρόμο.

Ως Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας έχω και την ευθύνη της πολιτικής προστασίας που μεταξύ άλλων κινητοποιεί όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, και όχι μόνο, όταν υπάρχουν πχ ακραία καιρικά φαινόμενα ή έκτακτο δελτίο καιρού.

Πέρα από τη συνήθη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, όταν υπάρχει πολύ κρύο, πχ κάτω απο 4-6 βαθμούς ή υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να κινητοποιηθούν ευρύτερες δομές και υπηρεσίες, να ανοίξουν περισσότεροι κλιματιζόμενοι χώροι, να στεγαστούν προσωρινά περισσότεροι, να βγουν στο δρόμο και για περισσότερες ώρες ακόμα και όλο το βράδυ συνεργεία που μοιράζουν τα αναγκαία (κουβέρτες, υπνόσακους, φαγητό ή ζεστό ρόφημα) ή επιβλέπουν την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων στο δρόμο ή για να τους συνοδεύσουν στους ειδικούς χώρους φιλοξενίας. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει δομές και προσωπικό, αυτά δεν επαρκούν πλέον με τίποτα, οι δομές υπνωτήρια είναι υπερπλήρεις και οι άνθρωποι του Δήμου δουλεύουν με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Είναι πολλές μέρες σε επιφυλακή ακόμα και αν δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, για παράδειγμα όταν έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ενώ η μέρα είναι ζεστή μπορεί η θερμοκρασία κάποια στιγμή το βράδυ να πέσει στους 2 βαθμούς οποτε υπαρχει συναγερμός.
Χρειάζεται λοιπόν (και) επανασχεδιασμός κι ενδυνάμωση του ρόλου και των δομών και υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Η κοινωνική οικονομία, μεταξύ άλλων, θα παίξει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά.

Όμως υπάρχουν και οι άλλοι κάτοικοι της πόλης, τα ζώα, μεταξύ άλλων και τα πουλιά. Χρειάζεται να τα σκεφτόμαστε και να βοηθάμε, ιδιαίτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες πολύ περισσότερο που έχουμε καταστρέψει πολλές φυσικές περιοχές. Γιαυτό επανασχεδιάζουμε ως Δήμος Αθηναίων την αποκατάσταση της φύσης στην πόλη, που ειναι ευρωπαικός Κανονισμός αλλά και η άμυνά μας απέναντι στην κλιματική και οικολογική κρίση, στις υγειονομικές ακόμα και στις κοινωνικές κρίσεις. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να αποκαταστήσουμε περιβαλλοντικά πολλές περιοχές και να δημιουργήσουμε μεγάλες πράσινες ζώνες.

Έχουμε ξεκινήσει ήδη επισκέψεις στο πεδίο, όχι μόνο συσκέψεις, και συναντάμε επιτροπές κατοίκων, βάζουμε στο παιχνίδι τις δημοτικές κοινότητες και τους συμβούλους. Σύντομα περισσότερα

Posted on 28/01/2024 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top