Μέσα στο πένθος και το συλλογικό τραύμα η
#κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να περάσει φωτογραφικές διατάξεις και να προωθήσει πολλές ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στο περιβάλλον και σε ένα κράτος δικαίου και διαφάνειας. Τις προηγούμενες μέρες αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του τύπου κ.ά. Επικαλέστηκε το …πένθος και την …προεκλογική περίοδο.
Όμως στις 1 Μαρτίου, δηλαδή την μέρα που η ελληνική κοινωνία είχε παγώσει από την καταστροφή στα
#Τέμπη έφερε στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο αντι-περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, πελατειακών και φωτογραφικών διατάξεων, που ένωσε τρία επιμέρους νομοσχέδια, με την ονομασία: “
Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος”.
Έχει προγραμματίσει μάλιστα να έρθει για ψήφιση στη Βουλή την Τρίτη 14 Μαρτίου.
Η διάρκεια διαβούλευσης για αυτά τα 3 πολύ σοβαρά νομοσχέδια ήταν 3-5 μέρες για το καθένα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει και να λάβει υπόψη πολύ σοβαρές ενστάσεις για διατάξεις τους που ανοίγουν πχ το δρόμο για την
ιδιωτικοποίηση του νερού. Δημιουργεί μια ΡΑΕ, που θα διαχειρίζεται και το
#νερό και τα απόβλητα, προσπαθώντας να παρακάμψει τόσο τις αποφάσεις του ΣτΕ όσο και τις σχετικές με τις υπηρεσίες νερού πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μετά την επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Δικαίωμα στο Νερό που υποχρέωσε την Κομισιόν να εξαιρέσει το νερό από τις
#ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση με εμμονή προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει και το νερό, είναι φανερό και όχι μόνο ιδεοληψιών αλλά και για να εξυπηρετήσει πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα.
Πάνω στην αναμπουμπούλα προσπαθεί να προωθήσει ρουσφέτια αλλά και να ολοκληρώσει καταστροφικές για το περιβάλλον ρυθμίσεις πχ στην εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές Natura 2000.
Στην ενότητα υποδομές, τουρισμός κα προωθεί τουριστικές κατοικίες ακόμα και σε απόσταση 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, αγνοώντας τις προβλέψεις όχι μόνο της σχετικής νομοθεσίας (Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης) αλλά και όλες πλέον τις επιστημονικές για άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής κρίσης από 35-95 εκατοστά τουλάχιστον ίσως και μέσα στον αιώνα μας.
Υπάρχουν, επίσης, διατάξεις που θέτουν σε κίνδυνο υφιστάμενες Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στους πρώην Φορείς Διαχείρισης, απορυθμίζοντας ακόμα περισσότερο αυτό το θεσμό.
Σε επιστολή που έστειλε το WWF στους βουλευτές την Τρίτη 7 Μαρτίου, καταλήγει: “Σας καλούμε να ζητήσετε την απόσυρση κάθε διάταξης που έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και να προτάξετε την ανάγκη για ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, μέσα από την παροχή επαρκούς χρόνου για τις διαβουλεύσεις, τη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, και την επαρκή τεκμηρίωση της ανάγκης κάθε ρύθμισης“.
Αλλά και την επόμενη μέρα, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ανακοινώνει περικοπή των δρομολογίων και του σιδηροδρομικού δικτύου και επικοινωνεί με “μεγάλες επιχειρήσεις” για να προχωρήσει και την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Δεν πρόκειται πλέον περί μιας ιδεολογικής επιλογής, είναι μια απευθείας σύνδεση με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να προωθεί με αυτό τον τρόπο που κατάφωρα παραβιάζει την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Με την είσοδό μας στη
#Βουλή, οι
#Πράσινοι και η συμμαχία
Πράσινο & Μωβ θα ζητήσει το λόγο από όσους προωθούν αυτές τις διατάξεις κατάφωρα αντι-περιβαλλοντικές και μάλιστα με αυτές τις, προσβλητικές για το κοινοβουλευτικό δημοκρατικό μας σύστημα, φωτογραφικές και πελατειακές διαδικασίες.
Ο καιρός έφτασε να αντιληφθούν ότι δεν θα παίζουν πλέον μόνοι τους χωρίς αντίπαλο στο γήπεδο. Η
#κοινωνία βρίσκεται σε κίνηση πλέον και ζητάει βαθιές αλλά δίκαιες και ώριμες αλλαγές. Είναι θέμα επιβίωσης