Σχεδιασμός για κοπή 4000 δέντρων στη Θεσσαλονίκη – Σύλληψη Τρεμόπουλου και πολιτών μετά από διαμαρτυρία για κοπή δέντρων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης!

Ανακοίνωση ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Στο αυτόφωρο επειδή προστατεύουν τα… δέντρα!
Συνελήφθησαν 14 πολίτες

Δηλώσεις Μιχάλη Τρεμόπουλου: «Το έγκλημά μας είναι ότι υπερασπίζουμε την ανάσα των πολιτών»

Ευθεία επίθεση στο περιβάλλον, αλλά και στη δημοκρατία και τις ελευθερίες των πολιτών, αποτελεί για τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ η σημερινή αυθαίρετη σύλληψη 14 ενεργών πολιτών της Πρωτοβουλίας Save the Trees για μη-βίαιη υπεράσπιση του ήδη λιγοστού πράσινου της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα η αστυνομία συνέλαβε, και συνεχίζει να κρατεί στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για παραπομπή στο αυτόφωρο, 14 άτομα που επιχείρησαν να προστατέψουν, με καθιστική διαμαρτυρία σε παρτέρια, τα δεκάδες μεγάλα δέντρα που κόβει αδιακρίτως ο δήμος Θεσσαλονίκης στη Ρωμαϊκή Αγορά. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και 4 στελέχη της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, που συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές:

  • Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος,  δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης επικεφαλής του συνδυασμού Οικολογία Αλληλεγγύη, πρώην ευρωβουλευτής, συνεκπρόσωπος του κομματος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πράσινο & Μωβ.
  • Ο Αλέκος Γεωργόπουλος,  ομότιμος καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στέλεχος των Πράσινων.
  • Η Έφη Δώδουρα, στέλεχος της συμμαχίας και των Πράσινων.
  • Ο  Θανάσης Μακρής, στέλεχος της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ και  των Πράσινων, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η καταστροφική πολιτική ενάντια στο αστικό πράσινο, υλοποιείται από τη φιλοκυβερνητική δημοτική διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβα, παρά τις αντίθετες συστάσεις των ειδικών επιστημόνων.
Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων χωρίς δίκη, τον τερματισμό της αυθαίρετης κοπής των δένδρων και την απόδοση ευθυνών στα στελέχη της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής που αποφάσισαν τις παράνομες συλλήψεις.
Χρειαζόμαστε πράσινο, δημοκρατία και πολιτικές ελευθερίες, όχι αυταρχισμό και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Τι δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

«Με εντολή της διοίκησης Ζέρβα η αστυνομία συνέλαβε 14 πολίτες που διαμαρτύρονταν ενάντια στο κόψιμο των δέντρων στην αρχαία αγορά.
Μας έσυραν σηκωτούς και μας αντιμετώπισαν σαν κοινούς εγκληματίες. Μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και μας πάνε στο αυτόφωρο!

Κατηγορία; ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΒΙΑΣ!
Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται την ποιότητα ζωής και το συμφέρον όλων, αυτοί που είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας κατηγορούνται με απαράδεκτες δικαιολογίες που μόνο νοσηρά μυαλά σαν του ακροδεξιού αντιδημάρχου Πρασίνου Ε. Θεοτοκάτου μπορούν να υποστηρίξουν.

Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας δεν έχει δικαίωμα να κριτικάρει τη στάση της αστυνομίας. Αν διαφωνεί, ας απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον αυταρχικό αντιδήμαρχο. Και να έρθει στο δικαστήριο να δηλώσει ότι δεν ασκήσαμε κανενός είδους βία.
Αλλιώς θα επιβεβαιωθεί ότι επικίνδυνα δεν είναι τα δέντρα αλλά η διοίκηση Ζέρβα.»

Κοινή δήλωση Δομήνικου Χρυσίδη και Βασιλικής Γραμματικογιάννη συνεπικεφαλής Πράσινο και Μωβ για τη σύλληψη των 14 ακτιβιστών για την προστασία των δέντρων

Κάθε πόλη χρειάζεται δέντρα, και η Θεσσαλονίκη πολύ περισσότερο από άλλες. Αντί η Δημοτική Αρχή να έχει σχέδιο δεντροφύτευσης, κόβει τα υπάρχοντα δέντρα. Αντί να σεβαστεί τους πολίτες της, και να κάνει διάλογο και δη με τους εκλεγμένους, τους συλλαμβάνει. Απαιτούμε να τερματιστεί άμεσα η κράτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου και των άλλων πολιτών που συνελήφθησαν μαζί του, σήμερα πριν λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Μιχάλη Τρεμόπουλο, συνεκπρόσωπο των Πράσινων, μέλος της συμμαχίας μας, Πράσινο & Μωβ“.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μάνος Αυγερινός, mavgerinos@gmail.com, 6946507104
Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου, annitatriantafyllopoulou@gmail.com, 6955616816

Το Δελτίο Τύπου σε μορφή word.doc
Δείτε εδώ το σχετικό video της σύλληψη

Σύλληψη Τρεμόπουλου και πολιτών μετά από διαμαρτυρία για κοπή δέντρων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Πολίτες πολίτες συγκεντρώθηκαν μετά το διαδικτυακό κάλεσμα του “Save the trees”, ώστε να διαμαρτυρηθούν και ταυτόχρονα να εμποδίσουν το κλάδεμα 41 δέντρων στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, στην περιοχή του κέντρου η οποία είναι γνωστή και ως “πλατεία Δικαστηρίων”. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ, οι οποίες προχώρησαν σε περισσότερες από δέκα προσαγωγές, ενώ ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Οικολογία Αλληλεγγύη”, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να μην κοπούν τα έργα, μέχρι να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει.

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης Κ. Μακεδονίας ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ για τις συλλήψεις πολιτών που υπερασπίζονταν 41 δέντρα της πλατείας Ρωμαϊκής Αγοράς.

Σε λίγο δεν θα υπάρχουν ούτε δέντρα για να σας ψηφίσουν

“Σε αθρόες προσαγωγές μελών του οικολογικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, μάλιστα σέρνοντας βίαια τους σιωπηλούς αντιρρησίες στο πλακόστρωτο, προχώρησε σήμερα το πρωί η ΕΛΑΣ. Συνέλαβε 14 ανθρώπους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά τις τελευταίες μέρες στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς και προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κοπή 41 δέντρων της πλατείας από εργολάβο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πολίτες συγκεντρώνονται ήδη στο αστυνομικό τμήμα της Αριστοτέλους, όπου έχουν προσαχθεί οι οικολόγοι.

Η δημοτική παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ από τον Οκτώβριο τους 2022 έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και έχει καταγγείλει εδώ και πολλούς μήνες ότι στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά των αστικών δέντρων. Προσέφυγε μάλιστα και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για να παγώσουν οι κοπές, μέχρι να γίνει αντικειμενικός έλεγχος της κατάστασης καθενός από αυτά. Με την δικαιολογία της «επικινδυνότητας», αλλά κατ΄ ουσίαν εξαιτίας της ανικανότητας του δήμου να ελέγξει την κατάσταση των δέντρων σε πεζοδρόμια, πλατείας, πάρκα, παρτέρια και άλλα πράσινα σημεία της πόλης, ανατίθεται σε εργολάβους η άκριτη και οριζόντια κοπή εκατοντάδων δέντρων, συχνά υπό το προσωπείο του «κλαδέματος».

Μαζί με χιλιάδες άλλες δενδροδόχους, που είναι ήδη κενές και αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη χάνει ακόμη και αυτά τα ψήγματα πρασίνου που διαθέτει. Γίνεται οικολογικά η πλέον φτωχότερη πόλη της Ευρώπης. Κάθε δέντρο, από αυτά που αποφασίζει «ελαφρά τη καρδία» να κόψει η διοίκηση του Δήμου στις οδούς Κρήτης, Κωνσταντινουπόλεως, Κ. Καραμανλή, Δελφών, Αλ. Παπαναστασίου, Αλ. Σταύρου, Αγν. Στρατιώτη, Μητροπολίτη Γενναδίου, Χειμάρρας, στην «Πλατεία Δικαστηρίων» και δεν ξέρουμε σε πόσους ακόμη δρόμους, χρειάστηκε δεκαετίες για να αναπτυχθεί στο σημερινό του μέγεθος και άλλο τόσο θα χρειαστούν τα νέα δέντρα που λέει πως θα φυτέψει ο Δήμος. Είναι τεράστιας σημασίας η ύπαρξή τους και για την κοπή τους απαιτείται ξεχωριστή τεχνική έκθεση για κάθε ένα από αυτά.

Η σημερινή υπερβολική αστυνομική αντίδραση για ένα θέμα κοινωνικό και περιβαλλοντικό εγείρει ζητήματα Δημοκρατίας, Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και Περιβάλλοντος. Πλέον η Διοίκηση του Δήμου δεν θα μπορεί να φέρει την δικαιολογία στα θύματα του επόμενου καύσωνα ότι κανείς δεν την ενημέρωσε, ότι δεν γνώριζε την έκβαση της θερμοκρασιακής έκρηξης που θα ακολουθήσει στο κέντρο της πόλης από την έλλειψη δροσισμού λόγω της κοπής – απουσίας των δέντρων. Μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου φάνηκε η γύμνια της Κεντρικής Διοίκησης σε θέματα ασφάλειας πολιτών, σήμερα αναδεικνύεται ανάλογη ανικανότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα ποιότητας ζωτικών υποδομών για τους δημότες της”

Το γραφείο τύπου της παράταξης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 198, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 546 55
ΤΗΛ. 2313 319618
SITE www.oikologiapkm.gr/
FACEBOOK Οικολογία – Πράσινη Λύση @OikologiaPKM

 

 

Posted on 13/03/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top