Θ. Γούναρης: Πράσινοι, για τη ζωή και τη φύση με ενότητα και αυτονομία

Η τοποθέτηση του Θανάση Γούναρη στη συνέντευξη Τύπου των Πράσινων στη ΔΕΘ

Το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ www.prasinoi.eu ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, με το πρώτο διαδικτυακό συνέδριο πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα μετά από διεργασίες δύο σχεδόν χρόνων με συνένωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων: δύο σχημάτων που είχαν εκλογική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια, τους ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας , του Οικολογικού Δικτύου, αυτοδιοικητικών, νέων και παλαιότερων στελεχών ενώ συμμετέχουν και οι δύο πρώην ευρωβουλευτές, Νίκος Χρυσόγελος και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στόχος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι να λειτουργήσουν ως καταλύτης για ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα αυτόνομο, ενιαίο, μαζικό πράσινο κόμμα, όπως οι πράσινοι σε άλλες χώρες.

Το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε υποβάλει ήδη αίτημα να συμμετάσχουμε ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, ενώ το συνέδριο μας τον Απρίλιο 2021 χαιρέτησαν με μήνυμά τους η Evelyne Huytebroeck, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος , η Βούλα Τσέτση, Γεν. Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Marcel Kolaja, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και Ευρωβουλευτής του κόμματος Πειρατών Τσεχίας .

Στόχος των Πράσινων είναι: “να περάσουμε από την οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση σε μια οικολογική, ανεκτική και δίκαιη κοινωνία, με:

  • Βιώσιμη ευημερία για όλους/ες
  • Κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς να μένει κάποιος/α πίσω και μόνος/η
  • Κλιματική και οικολογική δικαιοσύνη
  • Σύγχρονη συμμετοχική δημοκρατία
  • Κοινωνική συνοχή, μείωση ανισοτήτων, κοινωνική δικαιοσύνη
  • Υγεία και αξιοπρεπή ζωή για όλες/όλους
  • Σεβασμό στη φύση και τα ζώα

1) Σε τι διαφέρουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ από άλλα “πράσινα” ή με περιβαλλοντικό λόγο κόμματα;

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέτουμε ως βασική μας πολιτική προτεραιότητα την προστασία της φύσης και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, μειώνοντας τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Σε αντίθεση με άλλα συμβατικά και παραδοσιακά κόμματα , οι πολιτικές αναλύσεις, θέσεις και πράξεις μας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τα επιτεύγματα και τα συμπεράσματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Έχουμε σαφείς Προγραμματικές Θέσεις σε ζητήματα όπως της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας, των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας, της κακομεταχείρισης των ζώων, της ανόδου της φτώχειας και της υπερβολικής ανισότητας.

2) Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ;

– Είμαστε ένα εξωστρεφές, αυθεντικά Πράσινο κόμμα.

– Δρούμε μέσα στην κοινωνία και αναπτύσσουμε στενούς δεσμούς με τα κινήματα των πολιτών.

– Φιλοδοξούμε να πρωταγωνιστήσουμε στον ρόλο που αξίζει σε ένα μεγάλο Πράσινο πολιτικό πόλο στην Ελλάδα.

– Παρακολουθούμε χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά τις διεθνείς εξελίξεις και παρατασσόμαστε ιδεολογικά με τους Ευρωπαίους Πράσινους, έχοντας κοινά ιδανικά και αξίες προσαρμόζοντάς τα στην ελληνική πραγματικότητα.

– Λειτουργούμε με συμμετοχικές διαδικασίες ΟΠΟΥ Όλα τα μέλη έχουν λόγο και ρόλο

– Επεξεργαζόμαστε με σοβαρότητα προγραμματικές προτάσεις που φέρνουν βαθιές τομές στην άσκηση της πολιτικής, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στη βιωσιμότητα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

– Δεν φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια όσο κι αν κοστίζει ή αν έρχεται σε αντίθεση με το κυρίαρχο αφήγημα.

– Προτάσσουμε τη λιτή ευημερία απέναντι στο αδηφάγο αναπτυξιακό και καταναλωτικό πρότυπο που απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

– Εργαζόμαστε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις χωρίς να χάνουμε τον στόχο μας για μια κοινωνία ανθρώπων και λαών που θα συνάψουν ειρήνη μεταξύ τους και με τη φύση.

– Προωθούμε έναν έναν εναλλακτικό, αξιοπρεπή, υγιεινό και αγωνιστικό τρόπο ζωής.

– Δεν θέλουμε να λειτουργούμε μόνον ως λόμπι πίεσης ή διαμαρτυρίας αλλά να αλλάξουμε τη ζωή και την πολιτική και να φέρουμε φρέσκες ιδέες και αδιάφθορους ανθρώπους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

– Θέλουμε περισσότερο από ποτέ να εξασφαλίσουμε ευημερία για όλους και ειρήνη με τη φύση, επιβάλλοντας κρίσιμες πολιτικές αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και προτείνοντας εναλλακτικούς, βιώσιμους τρόπους ζωής, μιας και εξελίξεις όπως η κλιματική αλλαγή και ο κορονοϊός αλλάζουν σήμερα τα πάντα .

√ Η δική μας συνεισφορά θα είναι να προκαλέσουμε αλλαγές όχι μόνο εκλογικής επιρροής αλλά και πολιτικού πολιτισμού.

Τέλος επισημαίνουμε σε κάθε τόνο ότι είμαστε κατά της βίας που μας περικυκλώνει καθημερινά και μας καταπιέζει αφόρητα, είτε αυτή είναι κρατική βία, η βία της εξουσίας, η αστυνομική βία, η βία των ΜΜΕ, η ψυχολογική βία και η βία του φόβου του COVID-19, η οικονομική βία, η λεκτική, η συναισθηματική, η ενδοοικογενειακή, η σεξουαλική και τόσες άλλες μορφές βίας.

Η οικολογική κρίση στη χώρα και στον πλανήτη απαιτεί πλέον μέσα σε ελάχιστα χρόνια ριζικές αλλαγές στους προσανατολισμούς της πολιτικής, της παραγωγής και της κατανάλωσης προς μια οικολογική κατεύθυνση. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της πολιτικής, χωρίς το πρασίνισμα τους, χωρίς διάλογο αλλά και χωρίς συνεκτικές πολιτικές σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τα κόμματα που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό έβαλαν κάποιες φορές στη φρασεολογία τους την οικολογία, την «πράσινη ανάπτυξη», το green deal κ.λπ. αλλά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν συγκροτημένα τα τεράστια προβλήματα και να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους υπό το πρίσμα της οικολογικής κρίσης. Συνεχίζουν να διαμορφώνουν με ευκαιριακό τρόπο τις θέσεις τους, ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.

Και επειδή η πολιτική δεν προέρχεται από παρθενογένεση ούτε παράγεται στον δοκιμαστικό σωλήνα, επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται να συνδιαμορφώσουν μαζί μας το προγραμματικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται τη δράση μας.

Γι’ αυτό και καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να εμπλακούν αποφασιστικά στις πόλεις, στα χωριά στις γειτονιές , στις παρέες και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προώθησης της οικολογικής βιωσιμότητας .

Το πράσινο κίνημα έχει δώσει επικές μάχες για τη σωτηρία των δασών και της φύσης, για τη διατήρηση της άγριας ζωής, για καθαρή ενέργεια, καθαρό αέρα, καθαρές θάλασσες, για μηδενικά απόβλητα, για βιώσιμη διαχείριση του νερού, για την υγεία και την ποιότητα ζωής, για τα δικαιώματα των ζώων και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε

Κεντρικό μας σύνθημα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

 

Posted on 25/09/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top